Splitsko-dalmatinska županija, kako je pokazala naša proračunska analiza napravljena iz podataka o izvršenju konsolidiranih proračuna za 2022. godinu, lani je bila treća po povučenim EU sredstvima, iskazano u postocima (+4,89 posto) te i u top pet po rastu povučenog novca u odnosu na godinu ranije, za 17,5 milijuna kuna. Evo i nekih od projekata koji su završeni, u tijeku i planirani.

Posebna pažnja u nadolazećem periodu će se posvetiti razvoju otoka Splitsko – dalmatinske županije, i to kroz program Integriranih teritorijalnih ulaganja za otoke kojim je osigurano 35 milijuna eura za razvoj otočnog područja SDŽ. Nadalje, nastavit će se ulaganja u izgradnju, dogradnju školskih objekta (s naglaskom na osiguravanje cjelodnevnog boravaka i jednosmjenske nastave). Poseban naglasak se stavlja na strateški projekt Županije „Centar izvrsnosti Nova sela“ koji za cilj ima uspostaviti regionalni centar izvrsnosti za rad s darovitom, visoko motiviranom djecom i mladima. Nastaviti će se i s izgradnjom i obnovom zdravstvenih objekata EU sredstvima s naglaskom na objekte primarne zdravstvene zaštite kao i daljnje financiranje specijalizacija iz područja primarne zaštite. U domeni zdravstva svakako treba istaknuti projekt „Biokovka 5.0 – mediteranski centar izvrsnosti lječilišnog i wellnes turizma, koji  uključuje ulaganje u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Biokovka. Ulagat će se i u rekonstrukciju domova za starije i nemoćne (poput domova Cista Provo i Vrgorac Dragljane, Šolta) . Ići će i daljnja implementacija programa Zaželi na području brojnih općina i gradova.

Nastavlja se projekt Uspostava Nastavnog regionalnog središta za osposobljavanje operativnih snaga u sustavu vatrogastva koji ima za cilj povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu poboljšane učinkovitosti kod rješavanja prirodnih katastrofa i onih uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Kroz projekt Firespill unapređuju se operativne sposobnosti hitnih službi  nabavkom sigurnosne opreme, hitnih vozila na kopnu i moru, mobilnih zapovjednih i upravljačkih jedinica, komunikacijskih sustava te se uspostavlja spomenuti Centar za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu. Centar se gradi u Vučevici, odakle će se koordinirati, ali i educirati i osposobljavati osoblje u području zaštite od prirodnih i drugih nesreća, a predviđena je izgradnja i opremanje simulacijskih objekata, organiziranje vježbi, seminari za naprednu obuku (prekogranična razmjena znanja), pokazne vježbe spašavanja civila itd

Poticat će se i projekti izgradnja sustava za navodnjavanje Sinjskog, Imotsko-bekijskog i Vrgoračkog polja, izgradnja mješovitog hidromelioracijskog sustava odvodnje i navodnjavanja Sinjskog polja – I. faza područje Trnovača i izgradnja sustava navodnjavanja Bunina, Vrgorac.

Podsjetimo da je u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji, projekt Splitsko-dalmatinske županije Labelscape – integracija oznaka održivosti u politikama mediteranskog turizma osvojio drugo mjesto u našem ovogodišnjem izboru za najbolji EU projekt.  Projektom su identificirani  ključni dionici turističkog gospodarstva Viškog arhipelaga prema komponentama turističkog lanca vrijednosti, pokrenut  je postupak za dobivanje certifikata održivog turizma „Green Destinations“ te izrađen prijedlog mjera za poboljšanje politika održivog razvoja turizma u cilju povećanja konkurentnosti destinacije i pružatelja usluga u destinaciji. Lani je završen projekt “Skriveni habitati” – Centra za posjetitelje “Skrivena Dalmacija”. Projekt u prvi plan stavlja prezentaciju prirodne baštine i održivi turizam Splitsko-dalmatinske županije, a u sklopu kojega je preuređena edukacijska dvorana u Dugopolju, izrađene su interpretacijske staze na Mosoru, interpretacijska maslina, na lokaciji 1500 godina satre masline u Kaštel Štafiliću, a kao kruna svega izrađen je Centar “Skrivena Dalmacija” u Dugopolju u kojemu će posjetitelji moći uroniti u biljni i životinjski svijet na Mosoru, pomirisati ljekovito bilje, poslušati huk vjetra, zavući se u špilju, ali i susresti gorsku vilu.Završen je i projekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Split.

Županiji je lani uručen ugovor vrijedan 20,7 milijuna kuna za projekt Jadranski regionalni znanstveni centar za razvoj vještina na području STEM-a, IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva. Taj projekt je kreiran u suradnji s Ličko-senjskom županijom.

Završava se i projekt Regionalnog centra kompetentnosti unutar Turističko-ugostiteljske škole koja će se dijelom srušiti te će se neki dijelovi rekonstruirati s brojnim kabinetima i potpuno opremljena. Izgradit će se školska radionica, svojevrsni hotel s 4 zvjezdice koji će odražavati razinu hotelske industrije, a uvodi se i niz novih zanimanja. (L.K.)