Sve županije, osim Istarske, vraćaju od 1. veljače i učenike viših razreda osnovnih škola na nastavu u školu. S druge strane srednjoškolci ostaju na online nastavi, osim maturanata, a negdje i završnih trogodišnjih strukovnih škola. Na daljinu će se škola odvijati i u školama koje su stradale u potresu. Iz nekih županija najavljuju da će već nakon prvog tjedna razmotriti situaciju. Važeće odluke odnose se na prva dva tjedna nastave u veljači.

‘ Od 1. veljače u škole se vraćaju svi učenici osnovnih škola. Što se tiče srednjoškolaca, uz maturante četverogodišnjih srednjih škola, omogućit ćemo da i u trogodišnjim strukovnim školama učenici trećih razreda krenu na redovnu nastavu. Smatram da je nastava u školi najbolji način prenošenja znanja i vjerujem da ćemo uskoro moći omogućiti da se svi školarci vrate u školske klupe’, rekao je župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs i dodao kako će na online nastavi i prva dva tjedna u veljači  ostati samo srednjoškolci koji nisu u završnim razredima.

‘U ovom trenutku smatramo da preporuka treba biti da od 1. do 12. veljače 2021. godine u osnovnim školama nastava bude organizirana prema modelu A, odnosno da se za svih osam razreda odvija u školi. U srednjim školama nastava bi se provodila prema Modelu C (nastava na daljinu) za učenike od prvog do trećeg razreda, a učenika završnih razreda prema Modelu A, kako se i sada radi. U sklopu priprema te odluke anketirali smo ravnatelje škola i velika većina je suglasna s predloženim modelom, a i preporuka resornog ministarstva ide u tom smjeru’ – poručeno je iz Osječko-baranjske županije.

‘Novim se Zaključkom u razdoblju od 01. – 12. veljače 2021. godine predlaže osnivačima škola organizacija nastave po Modelu A (nastava u učionicama) za sve razrede u svim osnovnim školama te za završne razrede u svim srednjim školama uključujući i trogodišnje srednje strukovne škole (zbog priprema za državnu maturu i završne ispite). Po Modelu C (nastava na daljinu) nastavu će pohađati učenici ostalih razreda srednjih škola osim završnih razreda.’ – poručeno je iz Brodsko-posavske županije.

Isto je odlučeno i u Požeško-slavonskoj županiji i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U Međimurskoj županiji će se od 1. veljače 2021. godine nastava  provoditi prema modelu A (u školama) za učenike od 1. do 8. razreda u osnovnim školama te za maturante, odnosno učenike završnih razreda srednjih škola, a za učenike od 1. do 3. razreda srednjih škola nastava će se provoditi prema modelu C (nastava na daljinu).

Učenici svih razreda osnovnih škola te učenici završnih razreda srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija od 1. veljače 2021. nastavu će pohađati uživo, dok će učenici prvih, drugih i trećih razreda srednjih škola nastavu pohađati na daljinu. U svim školama koje imaju oštećenja nastala u potresu nastava će se održavati na daljinu dok se ne steknu uvjeti za siguran boravak učenika u školi – stoji u odluci župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića.

Konkretno radi se o tri škole koje su privremeno neuporabljive i to O.Š. Đure Deželića iz Ivanić-Grada i PŠ Donji Hruševec u općini Kravarsko u kojima je škola organizirana na daljinu dok je u PŠ Gornji Hruševec, također u općini Kravarsko, u dogovoru s roditeljima nastava organizirana uživo, ali u matičnoj OŠ Slavka Kolara.

Isti je slučaj i sa Sisačko-moslavačkom županijom, gdje je moguće, nastava će se odvijati u osnovnim školama za sve razrede.

Temeljem preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, donio je Odluku prema kojoj se, od ponedjeljka 1. veljače, svi učenici osnovnih i glazbenih škola, vraćaju u školske klupe i pohađat će nastavu po modelu A (nastava u školi). Što se tiče srednjih škola, maturanti će i nadalje ići po modelu A (nastava u školi), a učenici od 1. do 3. razreda, do 12. veljače pohađat će nastavu po modelu C (nastava na daljinu).

U Koprivničko-križevačkoj županiji svi će učenici osnovnih škola od 1. veljače nastavu pratiti u učionicama. U škole će i učenici završnih razreda srednjih škola, dok će se online model nastave i dalje primjenjivati za sve učenike srednjih škola koji ne pohađaju završne razrede. Takvu je odluku donio župan Darko Koren.

“Prema odluci, od 1. veljače do 12. veljače u osnovnim školama kojima je Primorsko-goranska županija osnivač nastava će se održavati prema modelu A (nastava u školi), osim u Osnovnoj školi “Sveti Matej” u Viškovu, koja će provoditi nastavu prema Modelu B (mješoviti oblik nastave – dijelom u školi, dijelom na daljinu)”, navode iz PGŽ.  “Od 1. veljače do 12. veljače u srednjim školama nastava će se provoditi prema Modelu C (nastava na daljinu), osim učenika završnih razreda strukovnih škola i maturanata, kao i učenika koji su obvezni obavljati stručnu praksu u školama i kod poslodavaca te učenika umjetničkih škola (individualna nastava), koji će provoditi nastavu prema Modelu A (nastava u školi),” stoji u priopćenju.

Stožer Šibensko-kninske županije objavio je  kako se ravnateljima osnovnih škola preporuča organiziranje nastave u školi za sve učenike, dok će od srednjoškolaca za sada u razrede dolaziti samo učenici završnih razreda.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji će uz učenike viših razreda osnovnih škola na nastavi u školi biti i treći razredi strukovnih škola i oni koji idu u četvrti razred četverogodišnjih obrazovnih programa i peti razred medicinske škole.

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije donio je u četvrtak preporuku da sve osnovne škole od ponedjeljka 1. veljače za sva razredna odjeljenja održavaju nastavu po modelu A, tj. u školskim klupama, dok je za sve srednje škole izdana preporuka da se nastava i dalje održava online osim za učenike završnih razreda.

U Krapinsko-zagorskoj županiji srednje škole su od početka polugodišta otvorene ne samo za maturante nego i za učenike završnih razreda trogodišnjih i petogodišnjih škola, pa će se tako i nastaviti.

Stožer CZ Karlovačke županije donio je odluku da će se zbog povoljnije epidemiološke situacije na području Županije nastava za sve učenike u osnovnim školama od 1.veljače u potpunosti krenuti po modelu A (nastava u učionicama). Također, učenici završnih razreda srednjih škola Karlovačke županije također će nastavu pratiti po modelu A. Ostali učenici srednjih škola do daljnjega će nastavu pohađati  prema Modelu C- nastava na daljinu.

Na nastavu u škole vraćaju se i učenici viših razreda osnovnih škola kojima je osnivač Ličko-senjska županija. 

Isto je odlučeno i u Zadarskoj županiji.

– Nakon analize aktualnih epidemioloških pokazatelja u Varaždinskoj županiji te konzultacija s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Županijski stožer je dao preporuku ravnateljima osnovnih i srednjih škola te njihovim osnivačima o načinu organizacije nastave. Preporuka je da svi učenici osnovnih škola, dakle od 1. do 8. razreda idu na nastavu u školu, dok bi nastava na daljinu i dalje bila za učenike srednjih škola, izuzev maturanata, učenika koji su obvezni obavljati stručnu praksu u školama i kod poslodavca te za učenike Glazbene škole u Varaždinu kod izvođenja individualne nastave za koje je nastava moguća po modelu A, dakle u školi – rekao je načelnik Stožera Varaždinske županije Robert Vugrin.

I na kraju, jedino je Istarska županija odlučila drugačije, pa će se u  Istri sljedećih 15 dana nastaviti nastava kao i dosad – online za više razrede osnovnih škola i srednjoškolce osim maturanata. Odluka je to Stožera civilne zaštite Istarske županije. (L.K.)