Na području Sisačko-moslavačke županije upisano je čak 116 učenika više u prvi razred osnovnih škola, a u prve razrede srednjih škola 52 učenika više u odnosu na lani. Rezultat je to sigurno velikih ulaganja u obnovu i modernizaciju škola, ali i niza mjera kojima se želi podići kvaliteta života i ostanak mladih u Županiji. Podaci HZZ-a pokazuju da je na godišnjoj razini smanjena nezaposlenost u kolovozu u Županiji za oko 320 osoba, dok je broj rođenih beba, prema podacima Matice rođenih, na sličnoj razini kao i lani.

U posljednje dvije godine, Županija je samo iz područja obrazovanja obnovila, izgradila i opremila 17 zgrada, a u tijeku je i izgradnja 3 nova vrtića. U srpnju je otvorena novoizgrađena zgrada Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Gori, naselju na području Petrinje, u kolovozu obnovljena OŠ Katarina Zrinska Mečenčani  na području Općine Donji Kukuruzari, neki dan Gimnazija u Sisku, dok bi uskoro mogla biti otvorena i srednja škola u Glini.  Od tri nova vrtića, jedan vrtić je u Sisku, u sklopu budućeg odgojno-obrazovnog i kulturnog centra, koji će primiti 45 mališana, a u istoj zgradi bit će i učionice  za glazbenu školu, galerija te uredi za djelatnosti iz područja kulture. Dječji vrtić prvi put u povijesti dobit će i naselje Strelečko u općini Martinska Ves. Bit će organizirane tri odgojne mješovite skupine za 37 djece. Prostor za nove vrtićke skupine otvoren je ovaj mjesec u prostoru Osnovne škole Mate Lovraka, Područne škole u Češkom Selu u Petrinji. Također, proširen je i vrtić u Lekeniku za još jednu odgojnu-obrazovnu skupinu, ali su i Općini odobrena sredstva kroz NPOO za gradnju novog vrtića.

Obnavljaju se i stanovi i grade kuće kako bi se što prije uselili svi oni kojima su objekti oštećeni u potresu. Obnova je ubrzana, jer to i je jedini način da se stanovništvo ne iseli, ali i mogućnost da radna mjesta opstanu.

Ulaže se i u zdravstvo, a tamošnja Opća bolnica bilježi u šest mjeseci 325 rođenih beba, pokazuju podaci Matice rođenih. Lani ih je u isto vrijeme bilo rođeno 328, što znači da je tek mali minus na godišnjoj razini. Ipak, u cijeloj 2022. rođeno je manje beba nego godinu prije, ali je takav trend bio u gotovo svim županijama. Lani je SMŽ imao i i pozitivan trend prirodnog prirasta, pa je tako za 10 osoba bila manja razlika umrlih i rođenih. Županija godinama pomaže rođene bebe pa za treće i svako sljedeće rođeno daje 133 eura. Za učenike i studente dodjeljuju se stipendije.

Novi podaci HZZ-a pokazuju da je u kolovozu bilo 6.400 nezaposlenih, 320 manje nego godinu prije, ali je ipak povećana u odnosu na srpanj. U srpnju je potpisano 45 ugovora za potpore tradicijskim obrtnicima. Naša proračunska analiza pokazala je da je Županija inače među vodećima po potporama obrtnicima. Poduzetnici i obrtnici podupiru se kroz sufinanciranje kamata pa su krediti besplatni, mjera usmjerenih prema razvoju gospodarstva, žena poduzetnica, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, te osnivanje više poduzetničkih centara. Na području Županije su veće regionalne potpore za ulaganja poduzetnika i  iznose 60% za velike, 70% za srednje te 75% za mikro i male poduzetnike, a dodaju li se tome i ostale pogodnosti, kao što je blizina glavnoga grada,  puno niže cijene zemljišta ili doprinosa uz već prethodne navedene potpore, tada za ulagača ušteda može biti i nekoliko stotina tisuća eura. (L.K.)