Osim što je bila među vodećima po povučenim sredstvima u odnosu na broj stanovnika u 2019. godini, Šibensko-kninska županija je i vodeća gleda li se trend povećanja povučenih sredstava u 2019. u odnosu na 2018. godinu u apsolutnim brojevima, 34,3 milijuna kuna, odnosno druga s rastom od 271,87 posto. Pokazala je to naša nedavno objavljena analiza koju smo napravili na temelju konsolidiranih proračuna županija. Neki od istaknutijih projekata su Adriatic Business Centre – ABC, druga faza projekta Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku, Regionalni centar kompetencija – obrazovanje stručnjaka u strojarstvu, projekt navodnjavanja…

U srpnju 2017. godine Šibensko-kninskoj županiji su odobrena sredstva za realizaciju projekta  „Adriatic Business Centre – ABC“ vrijednog ukupno 20 milijuna kuna, a koji  je u potpunosti financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. Centar je otvoren prošli mjesec. Projektom „Adriatic Business Centre – ABC“ rekonstruirana je  i opremljena stara poslovna zgrada u kompleksu bivše tvornice TLM u Šibeniku, čime se poduzetnicima i poduzetničkim potpornim institucijama na području Šibensko-kninske županije omogućava korištenje usluga visokokvalitetne poduzetničke infrastrukture koja uključuje suvremeni studio za dizajn, marketing i audio-vizualnu produkciju.

Jedan od najvažnijih projekata koji se trenutno provodi u Šibensko-kninskoj županiji je „Sustav navodnjavanja Donje polje – Jadrtovac“, čija je vrijednost 80 milijuna kuna. Po završetku projekta na ovom području će se dobiti cca 300 ha površine pod navodnjavanjem, na tlu izuzetno povoljnom za sadnju vinove loze i maslina. Među glavnim ciljevima ovog projekta su održivo upravljanje resursima,  poticanje konkurentnosti poljoprivrede i zadržavanje stanovništva u ruralnom području. Riječ je o vrlo kompleksnom i inovativnom projektu, te je njegova priprema trajala desetak godina. Budući da će se za navodnjavanje tla koristiti izvor vode koji je u jednom dijelu godine slan, u periodu zime i proljeća potrebno prikupljati slatku vodu. Prije početka ovog projekta bilo je potrebno godinama pratiti parametre i provesti i Pilot projekt navodnjavanja drvenastih kultura uzgajanih na osvojenim krškim površinama.

Projekt „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku –  2. faza“ ukupno je vrijedan 26,5 milijuna kuna od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano 19,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

U tijeku je rekonstrukcija zgrade budućeg posjetiteljskog centra – Kanal sv. Ante, vrijednosti 9,6 milijuna kuna. Napuštena zgrada u sklopu bivšeg vojnog kompleksa u uvali Minerska u preuredit će se u Centralnu zgradu posjetiteljskog centra s info pultom, suvenirnicom i atraktivnim postavom koji će između ostalog sadržavati hologramske i 9D projekcije.

Cilj ovog projekta je unaprjeđenje turističkog i gospodarskog potencijala ovog značajnog prirodnog krajobraza. Centar će biti opremljen najmodernijim edukacijskim i interpretacijskim multimedijskim sadržajima, a zajedno sa pratećim objektima, tvorit će jednu atraktivnu cjelinu za sve posjetitelje kanala, šetnice i tvrđave Sv. Nikole.

Šibensko-kninskoj županiji krajem prošle godine odobreno ukupno 4,5 milijuna kuna  za projekt Centra za razvoj marikulture. Ukupan iznos projekta financira se iz Europske unije  i nacionalnih sredstava, odnosno nije potrebno sufinanciranje od strane Županije. Ovim projektom izgraditi će se i opremiti Purifikacijski centar u uvali sv. Petra u Šibeniku. Izgradnjom ovog centra dobit će se bolji standard u kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti proizvoda, što je u školjkarstvu naročito važno.

Nastavlja se i provedba projekta Regionalnog centra kompetencija, obrazovanje stručnjaka u strojarstvu, vrijednog 61 milijun kuna, kojim će  Industrijska škola u Šibeniku dobiti najsuvremenije opremljene učionice, radionice i praktikume  brodske i automehanike te dijagnostike, zavarivanja, autooptike i vulkanizerstva, autolimarije, limarije i bravarije, hidraulike, mehatronike….
Bit će to jedini centar za strojarstvo na području od Dubrovnika do Šibenika.  Centar će biti namijenjen nadogradnji u struci, specijalizaciji, obrazovanju odraslih bez kvalifikacija u suradnji s HZZ-om… Sjedište budućeg Centra kompetentnosti bit će u adaptiranom prostoru tzv. šibenskog importanea kod Željezničkog kolodvora. Tako da će se napokon urediti i taj zapušteni pothodnik izgrađen prije 15-ak godina.

Projekt energetske obnove Doma za starije i nemoćne osobe Knin, vrijednosti: 4,1 milijun kuna upravo je završen, a pri kraju je projekt energetske obnove Doma za starije i nemoćne osobe „Cvjetni dom“ Šibenik.

Kroz projekt Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici oftalmologije i dermatologije i ostalim dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama Opće bolnice Šibensko-kninske županije izgrađena je nova zgrada dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije oftalmologije i dermatologije, modernizirana postojeća trafostanica, prilagođen prostor za smještaj MR uređaja i drugih ugovorenih dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, nabavljen MR uređaja te ostala suvremena medicinska i nemedicinska oprema kao i promotivne aktivnosti.

Ukupna vrijednost projekta je 46,4 milijuna kuna i završen je početkom prošle godine.

Kroz projekt Compete Plamet – jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u sektoru metala i plastike na prekograničnom području koje obuhvaća Šibensko-kninsku županiju i Općinu Posušje u Bosni i Hercegovini realizirana je rekonstrukcija poslovne infrastrukture poslovne zone „Osrdak“ u  Posušju i poduzetničkog inkubatora PIN u Šibeniku (napravljena je rekonstrukcija krovišta poduzetničkog inkubatora  PIN u Šibeniku; asfaltirana je cesta i uvedena rasvjeta u  poslovnoj zoni „Osrdak“ u Posušju ); uspostavila su se dva centra za obradu metala i plastike na oba prekogranična područja. Ukupna vrijednost projekta je bila 12,7 milijuna kuna, a Obradni centar u Šibeniku otvoren je u srpnju 2020. (L.K.)