Prema analizi koju smo napravili iz konsolidiranih proračuna u 2017., 2018. i 2019. godini najviše je po stanovniku i kroz udjel iz proračuna izdvojila za zdravstvo u te tri godine Šibensko-kninska županija, 11,6 tisuća kuna per capita, odnosno 61,16 posto proračunskog udjela. Sredstva namijenjena za zdravstvo u tri su godine pak povećana za 26,19 posto. 

Opća bolnica Šibensko-kninske županije je lani završila EU projekt pod nazivom: ‘Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici oftalmologije i dermatologije i ostalim dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama Opće bolnice Šibensko-kninske županije’ Za ovaj projekt su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 46 milijuna kuna.

Projektom je osigurano ulaganje financijskih sredstava u izgradnju i opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije odjela oftalmologije i dermatologije čime će se omogućiti kvalitetniji uvjeti pružanja zdravstvene usluge te će se povećati broj prijema pacijenata u dnevnim bolnicama za 13,7 posto do 2023. godine, a istovremeno smanjiti broj prijema pacijenata na akutne bolničke odjele.  Izgradnja dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije odjela oftalmologije i dermatologije prostire se na 1.256,59 četvornih metara  te uključuje rekonstruiranu i dograđenu trafostanicu s agregatskom stanicom. Za dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije odjela oftalmologije i dermatologije je nabavljeno preko 200 komada različite dijagnostičko-terapijske te medicinske i tehničke opreme.

‘Zbog izvanredne situacije, u 2021. godini osigurana su dodatna interventna sredstava zdravstvenim ustanovama, kao i sredstva za specijalizaciju liječnika, a kako bismo donekle olakšali Zavodu za javno zdravstvo, instituciji koja u zadnjih godinu dana  odrađuje strahovito velik i odgovoran posao, i za koju smo osigurali sredstva i kupili novi, potpuno automatizirani aparat za testiranje uzoraka na Covid-19, vrijednog 812.500 kuna. U ovoj godini za specijalizaciju liječnika izdvojeno je ove godine 600.000 kuna.’ – rekao nam je nedavno župan Goran Pauk.

Županija će i ove godine sufinancirati dodatni tim dežurstva za vrijeme turističke sezone iz izvornih sredstava proračuna u iznosu od 50.000 kuna te će  sufinancirati rad djelatnost svojih triju domova zdravlja te djelatnost Zavoda za hitnu medicinu ŠKŽ u iznosu 400.000 kuna.

Od planiranih projekata je gradnja nove bolnice u Šibeniku, vrijednosti 310 milijuna kuna. (L.K.)