Šibensko-kninska županija imala je u prošloj akademskoj godini, 2022./2023. ukupno 37,38 studenata upisanih na 1.000 stanovnika, pokazali su podaci DZS-a te je po tom pokazatelju u vodećih pet županija, pokazala je naša analiza. Također je bila županija s najmanjim brojem pada broja studenata, s obzirom da je  samo jedna imala rast. 

Naša ranija proračunska analiza pokazala je da je Šibensko-kninska županija i u top pet županija po rastu izdvojenih sredstava za obrazovanje, a upravo se dio novca usmjerava i na studente.

Za  akademsku godinu 2023./24. dodijeljeno je 7 stipendija studentima prve godine sveučilišnih studija za deficitarna zanimanja te 6 stipendija studentima viših godina sveučilišnih studija. Studentima medicinskog područja dodijeljeno je 5 stipendija, odnosno 2 stipendije studentima logopedije te 3 stipendije studentima medicine. U novom proračunu povećan je fond za stipendije za oko 15%. Visina stipendije iznosi 120 eura mjesečno za studente sveučilišnih studija te 340 eura mjesečno za studente medicinskog područja. Ukupno se stipendira 39 studenata.

Ukupno je za stipendije, učeničke i studentske, u proračunu za ovu godinu osigurano 111.500 eura, i to 64.500 eura za učenike i studente i 47.000 eura za studente medicinskog područja.

Prošle godine je u Šibeniku otvoren ‘Studentski dom Palacin’ kojeg je provodilo šibensko Veleučilište.
Šibensko-kninski župan Marko Jelić rekao je tada da se kontinuirano mora ulagati u visoko obrazovanje.

– Ako želimo očuvati Hrvatsku kao naciju, onda moramo ulagati disperzirano u visoko obrazovanje na mjestima gdje tu ljudi mogu sudjelovati. Studenti moraju imati mogućnosti rada, učenja, studiranja i života u onim uvjetima koji su danas neophodni. Ovim studentskim domom naša županija je zaokružila priču o studentskom standardu. Treba nastaviti ulaganje u druge aspekte obrazovanog procesa, kao što su opremanje kabineta i slično – rekao je župan Jelić.

Županija i u sklopu Vladinog pilot projekta prijevoza studenata vlakom po simboličnoj cijeni od blizu 10 eura, pokriva 5 eura troška. (L.K)