Projekt je posebno zanimljiv zato što je uz aktivnosti koje su promicale energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša uključivao natjecanje povezano s uštedom energije za više od 29.000 učenika, nastavnika i ravnatelja. Taj natjecateljski duh koji je stvoren u ovom projektu, nastavio se kroz izbor najboljeg EU projekta i sigurno je dodatno motivirao uključene u projekt da ga podrže do finala. Velik je broj osoba kojima je projekt doprinio povećanju kvalitete života i koji su svojim glasovima pozicionirali  projekt Pametne škole na visoko treće mjesto najboljeg EU projekta, kaže župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić uz najavu nastavka projekta ‘Pametne škole 2’ i čestitke prvoplasiranom projektu PISMO Sisačko-moslavačke županije. 

U uzbudljivoj  utrci za titulu najboljeg EU projekta po izboru javnosti koji je završio u subotu, 10. listopada, i u kojem je glasovalo preko 26 tisuća ljudi, treće mjesto pripalo je projektu Brodsko-posavske županije „Inovativnim umom do pametnih škola – Pametne škole”. Projekt je  osvojio 12,96 posto glasova, odnosno njih 3.462.

Izbor za najbolji EU projekt organizirali smo u suradnji s Jutarnjim listom, Hrvatskom zajednicom županija i Uredom EU parlamenta u Hrvatskoj. Ova nagrada je od ‘publike’, a slijede još nagrade stručnog žirija.

‘Prije svega, dozvolite mi da čestitam našoj susjednoj županiji na zasluženoj pobjedi s projektom PISMO koji je zaista inovativan i zanimljiv projekt.  Hvala i svima koji su uložili svoje vrijeme i trud te glasali za naš projekt Pametne škole. Zbog njih je naš projekt na visokom trećem mjestu.

Za najbolji EU projekt Brodsko-posavska županija je kandidirala, u kategoriji „Doprinos prekograničnoj suradnji“, projekt „Inovativnim umom do pametnih škola – Pametne škole” koji je internacionalni projekt tuzlanskog Centra za razvoj i podršku, zagrebačke Zelene akcije, Tuzlanskog kantona, Brodskog ekološkog društva i naše županije. „Pametne škole“ je prekogranični projekt vrijednosti 1,6 milijuna EUR koji se financirao iz INTERREG prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. U 27 mjeseci koliko se projekt provodio investiralo se u energetsku obnovu objekata sedam osnovnih i srednjih škola, a u projekt se kroz natjecanja i certificiranja o energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša uključio čak 105 škola.

Projekt je posebno zanimljiv zato što je uz aktivnosti koje su promicale energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša uključivao natjecanje povezano s uštedom energije za više od 29.000 učenika, nastavnika i ravnatelja.

Taj natjecateljski duh koji je stvoren u ovom projektu, nastavio se kroz izbor najboljeg EU projekta i sigurno je dodatno motivirao uključene u projekt da ga podrže do finala. K tome, ako velikoj brojki uključenih učenika, dodamo i sretne roditelje jer im djeca konačno pohađaju nastavu u obnovljenim školama, možemo reći da je veliki broj osoba kojima je projekt doprinio povećanju kvalitete života i koji su svojim glasovima pozicionirali  projekt Pametne škole na visoko treće mjesto najboljeg EU projekta. Za korisnike projekta ovaj je projekt opravdano bronca zlatnoga sjaja.’ – prokomentirao nam je brodsko-posavski župan Danijel Marušić i dodao da se projekt nastavlja.

‘Budući da je projekt polučio izvanredan uspjeh, Brodsko-posavska županija u suradnji s Centrom za razvoj Brodsko-posavske županije uspješno je pripremila nastavak projekta „Pametne škole 2“ za koji čekamo potpis ugovora kako bismo za što više djece, kako u Slavoniji, tako i u Bosni, osigurali toplije i energetski obnovljene škole.’ – najavljuje župan Marušić.

Ugovor za ovaj projekt Brodsko-posavska županija potpisala je krajem svibnja 2017. godine. U 27 mjeseci koliko se je projekt provodio investiralo se je u energetsku obnovu objekata 7 osnovnih i srednjih škola pri čemu je u Brodsko-posavskoj županiji energetski obnovljena OŠ Sibinj.

Dodatne aktivnosti projekta uključile su prekogranično 4-mjesečno natjecanje osnovnih i srednjih škola u projektnom području u uštedi energije (primjenom ne-investicijskih metoda, tj. promjenom ponašanja). Dvije škole pobjednice, jedna iz Brodsko-posavske županije i jedna iz Tuzlanskog kantona,  kao nagradu su dobile instaliranje fotonaponskog solarnog sistema i opremanje „solarnog laboratorija” koje su uz mentorstvo eksperata Centra za razvoj i podršku i Zelene akcije obavili učenici i nastavnici škola-pobjednica. Održano je i prekogranično natjecanje učenika-pojedinaca osnovnih i srednjih škola u projektnom području u IT/tehničkim inovacijama u ovlasti obnovljivih izvora energije, pri čemu su najuspješniji inovatori iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona imali priliku izraditi  i tehnički unaprijediti svoje inovacije na 7-dnevnom ljetnom kampu mladih inovatora održanom u Slavonskom Brodu.

Tijekom 2018. Godine obnovljena je sa 1,2 milijuna kuna OŠ u Kladnju i postala prva Pametna škola. Lani je u BPŽ obnovljena škola ‘Sibinjskih žrtava’ u Sibinju koja je jedna od deset obnovljenih škola u projektu, na kojoj su izvedeni građevinsko-zanatski radovi na realizaciji mjera energetske učinkovitosti. U obnovu je uloženo 1,2 milijuna kuna – od zamjene krovišta pa do ličilačkih radova.

Lani su i proglašene pobjednice natjecanja „Navike promijeni – školu opremi” koje je organizirano u periodu od 1. prosinca 2017. do 31. ožujka 2018. u okviru projekta “Inovativnim umom do pametnih škola” s ciljem uštede energije promjenom ponašanja korisnika. Bile su to škola Antun Mihanović iz Slavonskog Broda i JU Gimnazija Živinice iz BiH. Pobjedom na natjecanju, ove su škole ostvarile pravo na nagradu u vidu fotonaponskog  sustava za proizvodnju električne energije te solarnog laboratorija koji je, u suradnji s učenicima i osobljem škole, opremljen s uređajima koji koriste solarnu energiju.

Na tada održanom Solarnom festivalu  predstavilo se je u sklopu projekta 19 mladih inovatora iz Brodsko – posavske županije i Tuzlanskog kantona, a u sklopu kojeg je, u pogon pušten solarni sustav za proizvodnju električne energije te prezentirani eksponati iz solarnog laboratorija škole. Uz pomoć mentora prof. Dinka Nadiha i prof. Željke Kačar te Zelene Akcije iz Zagreba i Centra za razvoj i podršku iz Tuzle, petnaestak učenika i učenica sudjelovalo je u opremanju novog solarnog laboratorija početkom prošle godine  te su izradili 3 eksponata koji kao izvor energije koriste energiju Sunca.  Jedan od njih je Solarni koncentrator, uređaj kojim se sunčeva energija pretvara u toplinsku tako što sunčevo zračenje fokusira u jednu točku.  Drugi je fotonaponski panel koji dozračenu solarnu energiju pretvara u električnu te je pohranjuje u akumulatorsku bateriju. Osim solarnog laboratorija škola je kao pobjednica dobila i fotonaponski sustav koji također sunčevu energiju pretvara u električnu, a može se koristiti i u oblačnim uvjetima.

Tijekom 2018. godine je, naime, održan u Slavonskom Brodu Kamp mladih inovatora gdje je 19 učenika osnovnih i srednjih škola iz obje zemlje, uz vodstvo petorice mentora iz udruga ZMAG, Zelene akcije i tuzlanskog Centra za razvoj i podršku, tjedan dana izrađivalo različite inovacije koje kao pogon koriste obnovljive izvore energije. (Lidija Kiseljak)