Primorsko-goranska županija je izdvojila 0,28 posto iz proračuna za vatrogastvo u 2020. godini, što ju je svrstalo u vodećih pet županija. Također, među vodećima je i po rastu izdvojenih sredstava, milijun više u odnosu na 2019., odnosno 41 posto i 1,4 milijuna više u odnosu na 2017. godinu, pokazala je naša analiza o ulaganju u vatrogastvo u 2020. godini.

Prema projekcijama ove je godine plan izdvojiti 2,75 milijuna kuna, lani je to bio iznos od 2,68 milijuna, a preklani 3,58 milijuna kuna. To uključuje redovan rad, financiranje uređenja Centra za obuku interventnih službi u Šapjanama kao i  požarnu sezonu.

U 2020. godini VZ PGŽ samo  za kapitalne donacije (Centar Šapjane) PGŽ je  uplatio ukupno gotovo 1,5 milijuna kuna.  Centar za obuku interventnih službi u Šapjanama (prostor bivše vojarne) jedinstven je u RH, ukupna vrijednost se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Dosadašnja ulaganja (do 2022.) iznose oko 7 milijuna. Ulagači su PGŽ, VZ PGŽ, Područna vatrogasna zajednica Liburnija, Općina Matulji, Komunalac, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstvo obrane. Županija je do 2022. godine u Centar uložila ukupno 4,7 milijuna kuna (građevinski zahvati usmjerenih prije svega na sprječavanju daljnje devastacije zatečenih objekata i prostora, izrada neophodne građevinske dokumentacije, nabavka opreme, energetska obnova Upravne zgrade, nabavka Poligona za orijentaciju/Labirinta i dr.) (L.K.)