Primorsko- goranska županija izdvojila je 79,94 kune u 2019. za unapređenje stanovanja i zajednice po stanovniku, odnosno 1,92 posto proračuna, a i povećala je sredstva za tu namjenu u odnosu na 2018. godinu za 7,1 milijun kuna, što ju je svrstalo u vodećih pet županija u zemlji u 2019. godini. Pokazala je to naša analiza koju smo napravili iz posljednje dostupnih podataka konsolidiranih proračuna. Kroz tu stavku najviše se je izdvojilo novca za ravnomjerni razvoj i projekt Platak, ali gleda li se šire na mjere koje su povećale kvalitetu života, onda su to svakako ulaganja u školstvo, zdravstvo, socijalnu skrb…

Iz proračunske stavke unapređenja stanovanja i zajednice PGŽ vidljivo je da je u razdoblju od 2018. do 2020. godine najviše sredstava izdvojeno za ravnomjerni razvoj Županije i projekt Platak. No, kako kažu u Županiji,  ‘iako navedena izdvajanja iz proračuna zasigurno utječu na kvalitetu života stanovnika naše Županije, treba napomenuti da je sama kvaliteta života puno kompleksniji pojam i nemoguće ju je ograničiti samo na jednu funkciju u okviru navedene proračunske klasifikacije. Naime, na kvalitetu života u najvećoj mjeri utječu upravo rashodi koji se realiziraju u okviru drugih funkcija kao što su zdravstvo, obrazovanje, socijalna zaštita, kultura i sport.’

Kroz ravnomjeran razvoj, naglasak se daje na Gorski kotar i otoke. Osnovan je tako poseban Fond za Gorski kotar, gdje je kroz taj Fond kao i program ravnomjernog razvitka tijekom protekle 4 godine iz  Proračuna prema JLS-ima i njihovim trgovačkim društvima usmjereno 13,3 milijuna kuna, kao izravna podrška njihovim razvojnim projektima. Među njima je primjerice i projekt izgradnje Dječjeg vrtića u Fužinama, a ove godine s pola milijuna kuna Županija sufinancira i izgradnju prostora jaslica u Vrbovskom.

‘Podaci govore da smo u četiri godine uložili 170 milijuna kuna sredstava iz proračuna županije kroz naše razne djelatnosti na područje Gorskog kotara. Vratili smo 4 puta više nego što Gorani uplaćuju u županijski proračun želeći napraviti jedinstven razvoj i kvalitetu života svakog građana županije, nevezano nalazi li se u Rijeci, na otocima ili u Gorskom kotaru. Možemo koliko možemo, naši najveći napori su u obrazovanju, školstvu, dostupnosti kvalitetne zdravstvene zaštite, ali i svim drugim infrastrukturama – sportskoj prije svega, ali i turističkoj.’, rekao je nedavno župan Zlatko Komadina.

Regionalna razvojna agencija u partnerstvu s općinama i gradovima kreće u izradu Strategije razvoja Gorskog kotara, gdje će se, kako je u planu, urediti  mala sanjkališta za što se u naredne četiri godine uložiti 6,5 milijuna kuna, pri čemu će PGŽ osigurati 80 posto tih sredstava. Neki dan je rečeno kako će se 1,5 milijuna kuna rasporediti za 37 programa i projekata iz područja socijalne skrbi te je najavljeno kako će, po sličnom modelu kao i logopeda, Županija financirati i psihologa za detekciju odstupajućeg ponašanja kod djece na području Gorskog kotara. Iz županijskog proračuna za pomoć zdravstvenim ustanova za pokriće povećanih troškova uslijed korona krize uplaćeno 10 milijuna kuna.

Značajan su ulaganja i u dostupnost dostupnost zdravstvenih usluga na  otocima kao i u ruralnim dijelovima Županije,  intenzivan je investicijski ciklus i u obnovu, dogradnju škola i izgradnju školskih sportskih dvorana. Tako su već blizu jednosmjenskoj nastavi u svim školama.

Najupečatljivija su pak ulaganja na Platku, gdje Županija kroz Goranski sportski centar uspješno preoblikuje Platak u suvremeno odredište s raznovrsnom ponudom za aktivan boravak u prirodi. Po visini dosadašnjih i planiranih ulaganja, Platak predstavlja jedan od najvećih kapitalnih projekata Županije. U proteklih desetak godina uloženo je preko 70 milijuna kuna, od čega se najveći dio odnosi na velike infrastrukturne zahvate uređenja ceste, izgradnje parkirališta te akumulacijskog jezera sa sustavom zasnježenja i potrebnom opremom. (L.K.)