Primorsko-goranska županija imala je i u ožujku najveći pad nezaposlenosti na godišnjoj razini, dok je na mjesečnoj najveći pad nezaposlenih bio u Istarskoj županiji, pokazuju objavljeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Krajem ožujka 2024. godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirano je 109.092 nezaposlene osobe. U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih smanjen je za 6,3% ili 7.342 osobe, a u usporedbi sa ožujkom 2023. godine  za 2,6% ili 2.888 osoba.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine evidentirana je nezaposlenost smanjena u devet, a povećana u dvanaest županija. Najveći pad broja nezaposlenih evidentiran je u Primorsko-goranskoj županiji (za 10,4 %), Dubrovačko-neretvanskoj županiji (za 9,6 %), Istarskoj županiji (za 9,3 %), zatim Gradu Zagrebu (za 9 %), Sisačko-moslavačkoj za (4,6%) i Brodsko-posavskoj (4,2%).

U top pet županija po padu nezaposlenosti na mjesečnoj razini, odnosno u odnosu na veljaču, najveći je bio u Istarskoj županiji, za 16,3 posto, Dubrovačko-neretvanskoj za 11,8 posto, Virovitičko-podravskoj za 10,7 posto, Ličko-senjskoj 10 posto i Koprivničko-križevačkoj 9,2 posto.

Najveći broj traženih radnika bio je u ožujku nakon Grada Zagreba, u Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj, Osječko-baranjskoj, Istarskoj i Zagrebačkoj županiji.

Najveće povećanje broja zaposlenih s evidencije u radni odnos, kako pokazuju nadalje podaci iz objavljenih tablica, bio je u odnosu na prošlogodišnji ožujak, u Međimurskoj županiji, za 26,8 posto, Brodsko-posavskoj županiji za 20,1 posto, Osječko-baranjskoj za 18 posto, Koprivničko-križevačkoj županiji za 16,9 posto te Šibensko-kninskoj za 10 posto. (L.K.)