Povjerenstvo za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije i ove godine je godine, kao i proteklih, uz podršku Udruge gradova pokrenulo Inicijativu samostalnog plasmana mandarina na javnim površinama gradova i općina diljem Hrvatske.

‘S obzirom da je odekivani urod neretvanskih mandarina ove godine oko 40 tisu6a tona, a da se nalazimo u drugoj gospodarski neizvjesnoj godini, optere6enoj pandemijom koronavirusa, doveden jpitanje plasman mandarina na tržište. Upravo iz tog razloga i ove godine, jedna od aktivnosti ovog Povjerenstva u suradnji s Udrugom gradova u Republici Hrvatskoj i LEADER mrežom Hrvatske je i Inicijativa da se

proizvođačima iz Doline Neretve osigura samostalan plasman mandarine na javnim površinama kojima upravljaju jedinice lokalne samouprave diljem Hrvatske, u vidu prodaje s kombija ili kamiona’, poručuje u svom dopisu u ime Povjerenstva zamjenica župana Žaklina Marević, ujedno i predsjednica Povjerenstva za mandarine.

Gradove i općine tako mole da neretvanskim proizvođačima mandarina, u skladu sa svojim mogućnostima, izdaju Odobrenje za korištenje javne površien u trajanju od  0l . listopada do 15. prosinca 2021. godine, i to ako je moguće bez naknade.

‘Zaključno, želimo napomenuti da plemenitim pomaganjem ove Inicijative ne samo da pomažete proizvođačima iz Doline Neretve u plasmanu mandarina, već pružate svojim žiteljima mogućnost konzumacije prvoklasnih proizvođača čija je kvaliteta sinonim izvrnosti već desetljećima’, zaključuje se u dopisu gradovima i općinama.

Zahvaljujući ovoj inicijativi kroz protekle tri godine preko stotinu OPG-ova iz doline Neretve povezalo se s tržištem i plasiralo svoj proizvod, a prošlogodišnjoj se Inicijativi odazvalo više od 20 gradova. Iz Udruge gradova poručuju kako je sad vrijeme da se taj broj i premaši. (m.p.d.)