U godinu dana Požeško-slavonska županija bilježi rast zaposlenih, prema podacima HZMO, 840 je novih radnih mjesta, a prema podacima HZZ-a, rast zaposlenosti pratio je s još većom brojkom pad nezaposlenosti.  Županica najavljuje niz projekata koji će utjecati i na zapošljavanje, ali i na bolju kvalitetu života.

Požeško-slavonska županija, prema podacima HZMO, u godinu dana bilježi rast od 840 novih radnih mjesta, a kako je predočila županica Antonija Jozić na svom FB profilu, najveći je rast u Gradu Požegi, a onda slijede Grad Lipik, Općina Velika i Grad Pleternica.

Kako pokazuju najnoviji podaci HZMO-a, na kraju srpnja Županija je imala 19 893 osiguranika, a lani u istom razdoblju 19 053 osiguranika.

U neki dan objavljenim podacima HZZ-a za kolovoz, kako smo pisali, vidljivo je da Županija ima jednu od najnižih stopa registrirane nezaposlenosti, 1,8 posto. Lani je u kolovozu PSŽ imao 3 090 nezaposlene osobe, a ovoga kolovoza 2 131 osobu.

I naša je proračunska analiza pokazala da je Županija među vodećih pet po rastu zaposlenih u 2020. godini u odnosu na godinu ranije, za 4,48 posto. Jedna je i od vodećih po potporama poljoprivrednicima, pokazala je naša analiza.

Potpore za primarnu poljoprivrednu proizvodnju obuhvaćaju pet mjera u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna kuna za ovu godinu. Kroz šestu mjeru namijenjenu za samozapošljavanje mladih poljoprivrednika na vlastitom poljoprivrednom gospodarstvu predviđen je iznos od 50.000 kuna. Potpore se daju i poduzetnicima zbog novonastale situaciju i otežanog poslovanja u poduzetništvu, a  iznose gotovo 2 milijuna kuna.

Neki je dan tjednik Lider objavio kako su tvrtke Požeško-slavonske županije među vodećima po rastu udjela u prihodima u deset godina gleda li se 1 000 najvećih kompanija. Taj je rast 36 posto, sa 0,4 na 0,5 posto.

U intervjuu  za portal Požeški vodič županica je istaknula i nekoliko predstojećih projekata, koji će utjecati na zapošljavanje, ali i kvalitetu života.

‘Od projekata koji su zatečeni je npr. Trenkov dvorac za kojeg se radi projektna dokumentacija. Provodi se projekt Regionalni centar kompetencije Panonica, dakle veliki projekt vezan uz Poljoprivredno-prehrambenu školu: projektiranje nove zgrade uz zgradu ratarnice, novi laboratorij i oprema, pripremljen je projekt hladnjače. To su sve projekti s kojima se ide. Imali smo i prezentaciju studije utjecaja na okoliš akumulacije Kamenska itd.

Podsjetit ću da će Grad Požega biti jedan od gradova u Republici Hrvatskoj koji će dobiti ITU mehanizam, dakle, program u kojem će Požega kreirati projekte koji se tiču razvoja gospodarstva, kulture, društvene infrastrukture, komunalne infrastrukture na području Grada Požege i gradova i općina koji su naslonjeni na Grad Požegu. Jedan od njih je Centar umjetne inteligencije u Lipiku na kojem je Požeško-slavonska županija partner, a koji je već daleko odmakao u realizaciji. Kad je riječ o ostalim gradovima i općinama, radit ćemo na podizanju kvalitete što predškolskog obrazovanja jer nam je jasno da su nam nedostatni vrtićki kapaciteti. Tu je i ulaganje u osnovne i srednje škole na području županije. Županija je, podsjećam, nadležna za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu skrb, pa s tim u vezi, idemo u smjeru da se u osnovnim školama organizira jednosmjenski rad, srednje škole idu u smjeru jačanja programa koji su traženi na tržištu rada. U zdravstvu su već bila velika ulaganja, uskoro nam stiže novi CT uređaj u požešku bolnicu, a izuzetno nam je bitna izgradnja zgrade Zavoda za hitnu medicinu. Gradi se novi Centar za socijalnu skrb, a što se tiče domova za stare i nemoćne, Požeško-slavonska županija dobiva u vlasništvo Dom za starije u Požegi što nam puno znači jer su procedure sada puno jednostavnie kod prijavljivanja projekata na bilo kakav natječaj za odobravanje sredstava. Ići ćemo također i u povećanje kapaciteta u staračkim domovima, a bude li prilike i osnivanje novih.’

Spomenimo i da je Požeško-slavonska županija lani bila i u vrhu po prirodnom prirastu. Iako je u svim županijama prirodni prirast bio negativan, PSŽ je bila u vrhu među županijama s najmanjim negativnim prirodnim prirastom te u rangu najboljih što se tiče pogoršanja slike prirodnog prirasta. Ujedno, lani je u Požeško-slavonskoj županiji rođeno 5 beba više nego 2019. godine.

Nadalje, U Požeško-slavonskoj županiji lani je doselilo 375 osoba, a preklani 373, a iselile 1 436 osoba u 2020., odnosno 2 073 u 2019. godini, odnosno, lani je više osoba doselilo nego iselilo u odnosu na godinu prije. (L.K.)