Osječko-baranjska županija  je sa 52,94 posto imala najveći udio izdvojenih sredstava za obrazovanje u 2021. godini te je bila među vodećima po povećanju izdvojenih sredstava za obrazovanje u godinu dana, za 12,62 posto. Pokazala je to naša analiza koju smo napravili iz podataka o izvršenju proračuna za 2021. godinu. Besplatna prehrana za sve osnovnoškolce, stipendije, gradnja novih škola.. tek su neki od projekata.

Županija i ove godine nastavlja s jedinstvenim projektom osiguranja besplatne prehrane za sve osnovnoškolce, kojeg provodi u suradnji s gradovima i općinama. Projekt je to koji je započeo u prvom mandatu župana Ivana Anušića, uspješno se provodi već petu godinu i jedinstven je u Hrvatskoj. U projekt su se uključile i brojne općine i gradovi na području županije s iznosom subvencije od 5 do 50 posto, dok ostatak pokriva Osječko-baranjska županija. Godišnje Županija za besplatnu školsku prehranu izdvaja oko 14 milijuna kuna. Dodatno, iz proračuna Županije izdvajaju se i sredstva za opremanje školskih kuhinja kako bi u konačnici sve škole djeci nudile ne samo besplatan nego zdrav i kuhan obrok.

Osječko-baranjska županija ugovorila je 7,3 milijuna kuna za projekt Učimo zajedno 6, a 95 posto su bespovratna sredstva. Pomoćnici u nastavi osigurani su u 54 škole. Zaposlit će se 20 pomoćnika u nastavi.

Nedavnim potpisivanjem Ugovora o izgradnji objekta I. Gimnazije u Osijeku, Osječko-baranjska županija počinje realizaciju još jednog kapitalnog projekta u obrazovanju. Projekt izgradnje I. Gimnazije vrijedan je 108 milijuna kuna i obuhvaća izgradnju objekta bruto površine 7.200 m2. Nakon izgradnje  škola će prema najavama biti škola za 21. stoljeće i prema projekcijama odgovarat će potrebama nastave, budući da je riječ o specijaliziranim učionicama, pomoćnim učionicama te adekvatnom prostoru za izvođenje svih nastavnih kurikuluma. Projekt obuhvaća školsku zgradu sa školskom sportskom dvoranom, sportske terene, parkiralište, pješačke prometne površine i zelene površine. U novoj zgradi planirano je 25 razrednih odjela za 610 učenika te 70 zaposlenika od čega 57 profesora.

Uz I. Gimnaziju, kroz novac iz NPOO-a plan je i osigurati sredstva za izgradnju športske dvorane  OŠ M. Krleže u Čepinu.

Naravno, cilj je i vratiti stanovništvo, pa tako i učenike, što Županija postiže nizom drugih mjera. Prema podacima e Rudnik u devet godina Županija je izgubila više od 7.600 učenika. U ovoj školskoj godini trend pada je smanjen, u odnosu na lani manje je 189 učenika, upisano ih je 29.664.

Do ove godine, prije nego li je mjeru preuzela financirati država, Županija je omogućavala studentima besplatan prijevoz vlakom do mjesta studiranja.

Stipendije se dodjeljuju u četiri kategorije; daroviti učenici i studenti, učenici i studenti koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, učenici i studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te učenici i studenti slabijeg socijalnog statusa. Od 2002. godine, kada je Osječko-baranjska županija započela s dodjelom stipendija, osigurano je 26,50 milijuna kuna za ovu namjenu. Od prošle školske godine povećani su iznosi za stipendije, pa učenici umjesto 450 dobivaju 500 kuna, a studenti umjesto 1.000 kuna primaju 1.200 kuna. (L.K.)