Rekordna povećanja iznosa za obrazovanje, zdravstvo, zaštitu okoliša, investicije, subvencije… u odnosu na ranije godine, prisutno je u ovogodišnjem planu proračuna Osječko-baranjske županije, pokazuju podaci Otvorenog proračuna Hrvatske zajednice županija. Ove godine završeni su projekti Gospodarski centar i Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, a gradi se I. Gimnazija te osposobljavaju dva centra kompetentnosti. Izdvojena su dodatna sredstva za stambene kredite zaposlenih uz kamatu od već ispod 1 posto, kroz subvenciju kamata na HBOR-ove kredite kamata je nula, povećane su potpore za poljoprivrednike…

Konsolidirani Proračun Osječko-baranjske županije za 2023. godinu u prvotnom planu iznosio je 258,4 milijuna eura, a danas je na sjednici Skupštine povećan na blizu 266,2 milijuna eura.

– Prvim rebalansom povećavamo proračun za gotovo 7,8 milijuna eura, a radi se o ove godine započetim projektima koji zahtijevaju dodatno financiranje da bi se realizirali. Govorimo prije svega o Gospodarskom centru OBŽ i njegovim aktivnostima, zatim potporama općinama i gradovima za tretiranje komaraca u iznosu od 200.000 eura, kao i natječajima za izgradnju sportske infrastrukture. Naime, 2024. godine Osječko-baranjska županija je Europska regija sporta te se i dodatnim financiranjem iz našeg proračuna i proračuna resornih ministarstava spremamo za izgradnju sportske infrastrukture – rekao je župan Ivan Anušić.

Prema podacima Otvorenog proračuna, a bez danas donesenog rebalansa i povećanja sredstava za pojedine stavke, za obrazovanje ove je godine planiran iznos od 139 milijuna eura, a lani je bio 111,2 milijuna. Za zdravstvo se sredstva povećavaju s prošlogodišnjih 51,6 na ovogodišnjih 57,1 milijun, kulturu i sport s 4,3 na 4,6 milijuna eura, za zaštitu okoliša sa 840,5 tisuća eura na 1,1 milijun eura, za investicije s 27,7 na čak 45,5 milijuna eura, a subvencije trgovačkim društvima, poljoprivrednicima i obrtnicima s 1,2 u 2022. na ovogodišnjih 5,5 milijuna eura. Nešto su manje planirana sredstva za socijalnu zaštitu, 7,5 milijuna eura, dok su lani iznosila 7,9 milijuna.

S obzirom na nedostatnost izvornih sredstava, Županija nastavlja sa što boljim korištenjem europskog novca.

I ove godine nastavljeni su projekti  Učimo zajedno, Vrijeme je za školski obrok, Shema voće i povrće, Regionalni znanstveni centri Panonske Hrvatske itd.

Od strateških projekata planiranih u ovoj godini izdvaja se početak izgradnje I. Gimnazije u Osijeku, za što je osigurano više od 9 milijuna eura u 2023. godini te već završeni u prvom dijelu godine Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće te zgrada 1. Gospodarskog centra. Županija će nastaviti i s ulaganjima u sustave navodnjavanja,  stipendiranje učenike i studente, povećan je i kreditni potencijal za sufinanciranje kamata na stambene kredite, kao Europska regija sporta u 2024. godini kreću i dodatna ulaganja u sport…

– I. gimnazija Osijek je jedan od tri najveća projekta Osječko-baranjske županije. Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće te Gospodarski centar OBŽ su završeni, a izgradnja I. gimnazije odvija se prema planiranoj dinamici i za 1,5 godinu imat ćemo novu i potpuno opremljenu školu, I. gimnaziju Osijek o kojoj se govorilo desetljećima. Naravno, objekt će imati i trodijelnu dvoranu i druge sadržaje koje najelitnija srednja škola na području Osječko-baranjske županije mora i treba imati. Učenike u njoj očekujemo školske 2024./2025. godine – rekao je nedavno župan Ivan Anušić te dodao da vrijednost projekta izgradnje iznosi gotovo 15 milijuna eura te da se trenutno  financira isključivo iz proračuna Osječko-baranjske županije.

Osječko-baranjska županija: U punom jeku radovi na I. Gimnaziji Osijek

U Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek ovih je dana otvorena nova zgrada Regionalnog centra kompetentnosti ELPROS, a slijedi još opremanje. Radi se i na drugom centru kompetentnosti RCK Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Stipendije se dodjeljuju u četiri kategorije; daroviti učenici i studenti, za zanimanja iz STEM područja, za deficitarna zanimanja te učenicima i studentima slabijeg socijalnog statusa. Ove je godine osiguran iznos od ukupno 169.885,19 eura, što je podijeljeno za 100 učeničkih i 65 studentskih stipendija. Mjesečne stipendije za učenike iznose 66 eura, a za studente 159,27 eura.

Županija nastavlja poticati izvrsnost učenika osnovnih i srednjih škola, kao i njihovih mentora te je donesena odluka o nagrađivanju učenika kojom svi koji su imali ocjenu 5,0 od početka do kraja školovanja dobivaju nagradu u vrijednosti 200 eura, a srednjoškolci s ocjenama od 4,7 do 5,0. Osim toga, učenici koji na državnim natjecanjima budu među tri najviše plasirana dobit će nagrade, a i njihovi mentori.

U Eko-industrijskoj zoni Nemetin u veljači je otvoren  Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće. Riječ je o strateškom projektu  kojim se lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osigurava najkvalitetnija infrastruktura i uvjeti za skladištenje, sortiranje, pakiranje, kao i trženje voća i povrća. Ukupna investicija iznosi 14,6 milijuna eura.

Nakon samo 20 mjeseci od početka izgradnje, u Osijeku je krajem travnja Proljetnim sajmom otvoren Gospodarski centar Osječko-baranjske županije, strateški projekt vrijednosti 9,5 milijuna eura, koji osigurava novu poslovnu infrastrukturu i prostore za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja.

Osječko-baranjska županija: Otvoren Gospodarski centar, strateški projekt vrijedan 9,5 milijuna eura te u njemu i prva manifestacija – Proljetni sajam

Od projekata u sportu izdvaja se Sportski inkubator, namijenjen  za djecu i mlade te ulaganja u dvorane, terene i različita borilišta.

U ožujku je potpisan dodatak sporazuma s načelnicima i gradonačelnicima 22 jedinice lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije kojima se omogućava nastavak projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“.  U projektu koji je počeo 2019. godine iskorišten je kreditni potencijal od gotovo 20 milijuna eura te je povećan za dodatnih 10 milijuna eura. Kamatna stopa, ugovorena sa šest poslovnih banaka kreće se u rasponu od 2,78 do 3,30%, no Županija i navedene općine i gradovi subvencioniraju kamatu s dva postotna boda te je stoga kamata za neke korisnike  već od 0,78 %.Na  ovaj način 382 korisnika kupili su 181 stan i 201 kuću.  Kroz ovaj projekt povezuje se stambeno zbrinjavanje i rješavanje radnog mjesta.

Početkom svibnja Županija je objavila četiri javna poziva za poduzetnike i institucije poduzetničke podrške ukupne vrijednosti 325.000 eura. To su javni pozivi za dodjelu potpora za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja za koji je osigurano 260.000 eura, zatim za promotivne aktivnosti 27.000 eura, za informiranje i obrazovne aktivnosti 14.000 eura te za savjetovanje i mentoriranje poduzetnika 24.000 eura. U suradnji s HBOR-om sufinanciraju se kamate na poduzetničke kredite, pa imamo vrlo povoljne kamate, za određene kategorije korisnika 0 %. Županija ima i projekt Poduzetnički obzor i besplatne edukacije za poduzetnike, projekt učeničkog poduzetništva itd.

Županija je ove godine povećala broj javnih poziva za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju na 20. Prošle godine bilo je 13 javnih poziva za potpore u ukupnom iznosu od 370.300 eura, a ove godine je povećan na 433.600 eura.

Iako su sredstva za socijalnu zaštitu nešto smanjena ove godine, ipak, trenutačno se provodi projekt „Zaželi pomoć u kući“ – Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada. Riječ je već o trećoj fazi provedbe tog projekta kojeg provodi u partnerstvu s domovima za starije i nemoćne osobe Osijek i Beli Manastir, općinama Antunovac, Draž i Vladislavci te Gradom Beli Manastir. Kroz projekt rekonstrukcije prostora Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir provedeni su radovi  rekonstrukcije (preuređenja) kako bi se u konačnici povećali smještajni kapaciteti Doma. Županija daje i jednokratne pomoći socijalno ugroženim građanima, a jedna je od rijetkih koja daje novčane potpore i novorođenim bebama. (L. K.)