Osječko-baranjska županija ove godine nosi titulu Europske regije sporta, a u našoj proračunskoj analizi svrstala se u sam vrh. U top pet je po povećanju izdvojenih sredstava u 2022. u odnosu na 2021. godinu, za 594 tisuće kuna (78,8 tisuća eura) te po udjelu izdvojenih sredstava od 0,59 posto i po ulaganja u sport po stanovniku s 36 kune (4,78 eura). Podaci su analizirani iz konsolidiranih proračuna za 2022. godinu, posljednju za koju su dostupni podaci o izvršenju proračuna za sve županije pa tako ujedno i jedini usporedivi. 

Osječko-baranjska županija ove godine nosi titulu Europske regije sporta. Stoga je lani Županija dodatno povećala ulaganja u kapitalne investicije sportskog karaktera, nastavila i ove, izdvojivši 400.000 eura za projekte izgradnje, rekonstrukcije i obnove sportskih terena diljem Županije, kao i za nabavu potrebne opreme.

‘Potpisano je ukupno 45 ugovora, 20 sa jedinicama lokalne samouprave i 25 ugovora sa sportskim klubovima i udrugama s namjerom da, ravnomjerno i u svim dijelovima županije razvijamo sportske aktivnosti i potičemo nove naraštaje da se uključe u rad klubova i udruga. U ovoj ćemo godini poseban naglasak staviti upravo na djecu i mlade, ali i rekreativne sportaše i građane te ćemo im nizom manifestacija nastojati približiti sportski način života i potaknuti ih na promjenu životnih navika’ – kazao je nedavno župan Mato Lukić.

Dodao je i da je Osječko-baranjska županija odličan domaćin različitih sportskih manifestacija koje uz to, doprinose i turističkoj slici županije. ‘Na ovome nećemo stati jer smo svjesni svega onoga što sport može pružiti mladom čovjeku tijekom života te ćemo s ulaganjima u sportsku infrastrukturu, sportaše i sportske djelatnike, nastaviti i u budućnosti.’  – rekao je. (L.K.)