S povećanjem od 46,02 posto, odnosno 306,1 tisuća kuna za rast subvencija obrtnicima u 2019. godini u odnosu na 2018., među vodećih pet županija smjestila se je Osječko-baranjska županija. Pokazala je to naša analiza napravljena na temelju podataka konsolidiranih proračuna. Početkom ožujka objavljen je javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu potpora za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja, za koji je osiguran najveći iznos do sada – tri milijuna kuna. U 2020. godine za provedbu ovog projekta osigurano je dva milijuna kuna, a godinu dana ranije dva i pol milijuna kuna. No lani su i dane potpore radi ublažavanja posljedica poslovanja uslijed pandemije, a od 544 dodijeljene potpore, 291 potporu dobili su obrtnici. Broj obrta je lani i povećan.

Na području Osječko-baranjske županije na kraju prošle godine bilo je 4.792 aktivnih obrta. U odnosu na isti datum 2019. godine to je povećanje od 254 obrta. Rast broja obrta tijekom 2020. godine, koja je bilo godina puna izazova i neizvjesnosti, pokazatelj je da obrtništvo za području Županije ima sigurnu budućnost. Suradnjom s Obrtničkom komorom Osječko-baranjske županije i udruženjima obrtnika, te sufinanciranjem projekata razvoja obrtništva, Županije je dala svoj doprinos ovom pozitivnom trendu.

Osječko-baranjska županije kroz svoju razvojnu politiku i kroz konkretne projekte potiče razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva, stvarajući stimulativan okvir i pozitivnu poslovnu klimu. Kroz godišnji razvojni dokument „Program poticanja poduzetništva“, Županije provodi gotovo trideset različitih projekata poticanja poduzetništva, među kojima su kreditiranje, informiranje i edukacija, savjetovanje i mentoriranje, poticanje izgradnje poduzetničkih zona, poticanje zapošljavanje,  potpore poduzetnicima za rast i razvoj poslovanja, poticanje inovatorstva, učeničkog poduzetništva, razvoj klastera.

Subjekti malog gospodarstva – obrti, trgovačka društva i zadruge glavni su nositelji gospodarske aktivnosti, stoga je vrlo važno omogućiti im kontinuiran rast i razvoj, povećanje kvalitete proizvoda i usluga, kao i očuvanje postojećih radnih mjesta i novo zapošljavanje. Upravo zato, kažu, Županija u kontinuitetu objavljuje javne pozive kroz koje mali i srednji poduzetnici i obrtnicu mogu ostvariti bespovratne potpore.

Početkom ožujka objavljen je Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu potpora za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja, za koji je osiguran najveći iznos do sada – tri milijuna kuna. Kroz ovaj javni poziv poduzetnici mogu ostvariti bespovratne potpore do 50.000 kuna za ulaganje u nabavu alata, strojeva i opreme, za kupovinu, izgradnju, rekonstrukciju i opremanje poslovnog prostora, za investicijsko i tekuće održavanje, nabavu računalne opreme i programa, stručno osposobljavanje te marketinške aktivnosti, stoga ne čudi da je u kratkom vremenu pristiglo više od 300 prijava, od čega se oko 40 posto odnosi na prijave obrtnika. U 2020. godine za provedbu ovog projekta osigurano je dva milijuna kuna, a godinu dana ranije dva i pol milijuna kuna.

Kao odgovor na novonastalu situaciju, u 2020. godine objavljen je Javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima radi ublažavanja posljedica poslovanja uslijed pandemije bolesti COVID-19. Od 544 dodijeljene potpore, 291 potporu dobili su obrtnici. S obzirom da pandemija bolesti COVID-19 i dalje otežava normalno poslovanje, u pripremi je novi javni poziv, koji će biti objavljen 1. travnja 2021. godine. Istog dana bit će objavljeni javni pozivi za savjetovanje i mentoriranje, informiranje i edukaciju poduzetnika, te javni pozivi za promotivne aktivnosti i za razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda. Uz trgovačka društva i zadruge, krajnji korisnici svih ovih javnih poziva su i obrtnici, kojima se kroz navedena aktivnosti nastoji omogućiti daljnji  rast i razvoj, povećanje konkurentnosti, te očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

Podsjetimo da je Osječko-baranjska županije prva institucija u RH koja je ponudila poduzetnicima kredite s 0% kamata, subvencionirajući kamatu na kreditne programa HBOR-a. Korisnici ovih kreditnih programa su i obrtnici, a na raspolaganju ima je kreditni potencijal do 90 milijuna kuna. (L.K.)