Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva je EU projekt koji je ove školske godine težak nešto više od 25 milijuna kuna. I ove godine se je uključila u projekt Osječko-baranjska županija, a s njihovim projektom „Školski obrok za sve“ jedinstveni su u Hrvatskoj. Naime, osnovna ideja pri pokretanju cijele priče bila je povezati lokalne OPG-ove i njihove proizvode donijeti na stol osnovnoškolcima, kako bi na taj način imali barem jedan topli obrok dnevno, a u isto vrijeme osnaživati domaće proizvođače i prerađivače hrane. Uz EU novac u projektu sudjeluje sa svojim sredstvima i županija, a uključili su se i gradovi i općine, kako bi  svih 18.000 osnovnoškolaca imalo osiguran topli obrok. U ovoj školskoj godini kroz EU Županiji je odobreno 999.000 kuna.

Ideju projekta predstavio je aktualni župan Ivan Anušić još u vrijeme predizborne kampanje kada su novinske stupce punile priče o gladnoj djeci u školi u Baranji. Projekt je pripremljen prve godine mandata u jesen 2017. godine, a zaživio je već u siječnju 2018. godine. Do tada je Osječko-baranjska županija kao i brojne druge županije provodila europski projekt u okviru Poziva osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ sukladno dohodovnom cenzusu roditelja. „Školski obrok za sve“ projekt je koji svoj djeci osigurava besplatan obrok bez obzira na obiteljska primanja. U projekt su se uključile i brojne općine i gradovi na području županije s iznosom subvencije od 5-50%, a ostatak pokriva Osječko-baranjska županija.

Krajnji korisnici su učenici 70 osnovnih škola, odnosno više od 18.000 osnovnoškolaca. Osnovna ideja pri pokretanju cijele priče bila je povezati lokalne OPG-ove i njihove proizvode donijeti na stol osnovnoškolcima, kako bi na taj način imali barem jedan topli obrok dnevno, a u isto vrijeme osnaživati domaće proizvođače i prerađivače hrane. Realizacija i uspjeh ovoga projekta ovisila je i o opremanju školskih kuhinja i blagovaonica, zbog čega je Županija do sada uredila njih više od 30, u što je uložila oko 2.750.500,00 kuna. U sudjeluje više od 40 domaćih proizvođača, a kuhani obrok minimalno dva puta tjedno pripremaju i poslužuju 44 škole.

Školska prehrana godišnje stoji oko 17 milijuna kuna, pri čemu se iz europskog projekta za zaštitu od rizika od siromaštva izdvaja oko milijun kuna, gradovi i općine sudjeluju s pet milijuna kuna, dok razliku od oko 11 milijuna kuna izdvaja Županija.

– Osječko-baranjska županija od 01.01.2018. godine provodi besplatnu prehranu za svu djecu na području naše županije, a projekt ima tri benefita, djeca imaju besplatan topli obrok pripremljen od namirnica s naših polja, time osnažujemo poljoprivrednu proizvodnju i na kraju pomažemo kućne budžete roditelja. Cilj nam je nastaviti povezivanje lokalnih proizvođača i njihovih kvalitetnih domaćih proizvoda s prehranom u školi koja na ovaj način prestaje biti temeljena isključivo na pekarsko-mliječnim proizvodima. Želja nam je nastaviti ulaganja u opremanje kuhinja i blagovaonica u školama kako bismo u svim školama svih pet dana u tjednu učenicima mogli osigurati svježe pripremljenu hranu, jer smo svjesni da je ona temelj njihova zdravlja – ističe župan Ivan Anušić.

Od velike koristi ovom će projektu biti i izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće koji je jedan od strateških projekata Osječko-baranjske županije. Inače, Regionalni distribucijski centar će biti prvi izgrađeni centar koji će uključivati i liniju te skladišni prostor i za ekološke proizvođače i time će biti ogledni primjer za sve ostale RDC-ove koji će se izgraditi diljem Hrvatske, a u njemu će između ostalog, biti smještene sve namirnice iz lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava potrebne za jelovnik u osnovnim školama.

Iako škole ulažu veliki trud, vrijeme i napor u provedbu ovoga projekta cilj je Osječko-baranjske županije konstantno i kontinuirano unaprjeđivati kvalitetu školskih obroka u nutritivnom i kvalitativnom smislu kao i poticati lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Nažalost, broj djece s vrlo ozbiljnim medicinskim dijagnozama (pretilost, gojaznost, dijabetes, visok krvni tlak, razni oblici teških alergija…) je u zabrinjavajućem porastu, a kao glavni uzročnici detektirani su neredovita i nutricionistički loše izbalansirana prehrana te nedostatna tjelesna aktivnost.

Projekt “Školski obrok za sve” je, u svakom pogledu, veliki projekt koji iziskuje značajna financijska sredstva, komunikaciju, suradnju i koordinaciju među dionicima, korigiranje nedostataka, unaprjeđivanje kvalitete obroka te ulaganja u stvaranje osnovnih ili pak boljih uvjeta za kvalitetnu provedbu. Svaka od 70 škola ima svoje specifične uvjete koji nisu ujednačeni kao i spomenuti činjenicu da školske kuhinje nikada ni nisu bile predviđene za pripremu i serviranje toplih obroka te ovaj projekt predstavlja veliki izazov, ali i visoki nadstandard, čak i u nacionalnim okvirima. (L.K.)