Potkraj studenoga 2020. u Hrvatskome zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 156.550 nezaposlenih osoba, što je za 2.382 osobe više nego prethodnoga mjeseca, a za 28.100 osoba više nego u studenome 2019. Dakle, u studenome 2020. godine nezaposlenost je povećana za 1,5 % u usporedbi s prethodnim mjesecom, a za 21,9 % u usporedbi s istim mjesecom 2019. godine. U odnosu na lani sve su županije imale porast nezaposlenosti, najmanji je porast bio u Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj županiji, a u odnosu na listopad smanjena je u sedam županija, najviše u Virovitičko-podravskoj županiji. Ta je županija imala i najveći rast zaposlenih s evidencije u odnosu na listopad. 

Najveći apsolutni broj nezaposlenih osoba u studenome 2020. imali su Splitsko-dalmatinska županija (27.620 ili 17,6 % od ukupnoga broja u Hrvatskoj), Grad Zagreb (20.259 ili 12,9 %) i Osječko-baranjska županija (17.427 ili 11,1 %), a najmanji je broj nezaposlenih zabilježen u Ličko-senjskoj županiji (2.052 ili 1,3 %). U usporedbi s istim mjesecom prošle godine evidentirana je nezaposlenost povećana u svim županijama. Najveći porast broja nezaposlenih evidentiran je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (za 45,0 %), a potom u Istarskoj (za 38,1 %) i Primorsko-goranskoj županiji (za 36,6 %), dok je najmanji porast nezaposlenosti zabilježen u  Osječko-baranjskoj županiji (za 9,1 %) te Sisačko-moslavačkoj županiji (za 5,3 %).

Osječko-baranjska županija je neki dan objavila novi javni poziv za pomoć OPG-ovima radi ublažavanja posljedica epidemije COVID-19 na njihovo poslovanje. Korona kriza ostavlja traga i u poslovanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, a kako bi im pomogli u održavanju njihovog poslovanja za vrijeme ovih izvanrednih okolnosti i bitno pogoršanih uvjeta njihovog poslovanja, župan Ivan Anušić donio je ‘Pravilnik o potpori poljoprivrednicima’ , a planirana sredstva potpore iznose pola milijuna kuna.

Krajem kolovoza je pak objavljen javni poziv za dodjelu potpora poduzetnicima radi ublažavanja posljedica poslovanja uslijed pandemije bolesti COVID-19 iz Proračuna Osječko-baranjske županije za 2020. godinu težak pet milijuna kuna. Korisnici potpora su mikro subjekti malog gospodarstva (do 9 zaposlenih) i to trgovačka društva, obrtnici i zadruge. Potpora po zaposlenom radniku iznosi 1.000 kuna.

U odnosu na prethodni mjesec nezaposlenost nije rasla u svim županijama, pa je tako u studenome u odnosu na listopad i smanjena u Međimurskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Varaždinskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji. Najveći je pad imala Virovitičko-podravska županija.

Onima koji su morali staviti ključ u vrata kada je bio ‘lock down’ u proljeće smo isplatili jednokratnu pomoć za režijske troškove. Država je dala sredstva za plaće, a mi smo tu izašli u susret s 1.800,00 kuna po svakom obrtniku i poduzetniku koji je bio zatvoren, kako bismo platili režije. Kad je država išla s COVID-19 kreditima, mi smo donijeli odluku da za svakog korisnika pokrijemo kamatu od 0,25 posto. Pomagali smo stanarima u poduzetničkim inkubatorima kojima tri mjeseca nismo naplatili stanarinu. Za poljoprivrednike smo osigurali milijun kuna potpore male vrijednosti – istaknuo je nedavno župan Igor Andrović.

Registrirane nezaposlene osobe

Ukupno je tijekom studenoga 2020. iz evidencije nezaposlenih izašla 14.251 osoba, što je za 6,9 % manje nego u studenome prošle godine. Od toga je zaposleno 11.065 osoba, i to: 10.044 osobe na temelju radnoga odnosa (18,8 % više nego u studenome prošle godine) i 1.021 osoba na temelju drugih poslovnih aktivnosti (ostvarivanje mjesečnog primitka odnosno dohotka od druge samostalne djelatnosti većega od prosječno isplaćene novčane naknade u prethodnoj kalendarskoj godini, registriranje trgovačkog društva, obrta, prijava na poljoprivredno osiguranje, zapošljavanje prema posebnim propisima i dr.).

U odnosu na prošlogodišnji studeni sve županije su imale rast zapošljavanja. Zapošljavanje je bilo najveće u odnosu na prošlogodišnji studeni u Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj,  Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. U odnosu na listopad zaposlenost je povećana samo u Bjelovarsko-bilogorskoj, Virovitičko-podravskoj i Istarskoj županiji.

Zaposleni s evidencije

S obzirom na poteškoće u gospodarstvu uzrokovane pandemijom koronavirusa (COVID-19), osim provedbe redovitih mjera unutar programa aktivne politike zapošljavanja, aktivnosti Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje od ožujka 2020. usmjeravaju se na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima/sektorima koji su najugroženiji novonastalom situacijom. Tijekom studenoga 2020. potporama za očuvanje radnih mjesta za mjesec listopad obuhvaćena su 43.053 radnika kod 11.914 poslodavaca. (L.K.)