Iako zakonom nije utvrđeno da županije izdvajaju sredstva za civilnu zaštitu, nego je to prebačeno na općine i gradove, ipak, podaci konsolidiranih proračuna za 2019. godinu pokazuju da su tri županije to učinile – Međimurska, Bjelovarska i Varaždinska. Po udjelu iz proračuna i po izdvajanju po stanovniku vodeća je Bjelovarsko-bilogorska županija. 

Postrojbe civilne zaštite mobiliziraju se kad većih ugroza a župani donose odluke o njihovu osnivanju i osiguravaju sredstva za osiguranje sustava protupožarne i civilne zaštite, Hrvatske gorske službe spašavanja itd.  Kako županije nemaju obveze proračunskih izdvajanja za civilnu zaštitu, kod onih koje su izdvojile, pretežito je riječ o jednokratnim izdvajanjima za kupnju neke opreme a koju u konačnici i koriste neke od postrojbi ili za primjerice vježbe.

Mi imamo zadnje dostupne podatke proračuna za 2019. godinu, no jasno je da se je situacija u 2020. u potpunosti promijenila i da su županijski stožeri civilne zaštite dobili izuzetno bitnu ulogu u prije svega stručnosti, organizaciji i koordinaciji svih operativnih snaga.

Bjelovarsko bilogorska županija izdvojila je u 2019. godini 0,83 kune po stanovniku za civilnu zaštitu, odnosno, 0,01 posto iz proračuna, isto kao i Međimurska županija, koja je pak po stanovniku izdvojila 0,51 kunu. Varaždinska županija izdvojila je 0,03 kune po stanovniku Županije.

‘Osim za udruge u sustavu civilne zaštite, Varaždinska županija je u 2019. godini iz proračuna financirala nabavu opreme iznimno važne za spašavanje ljudskih života u slučaju potresa i požara. Riječ je o šest aparata za rezanje debelih armirano-betonskih konstrukcija pod vodom i na tlu, koja je vrijedna 119.000 kuna, od čega je 110.000 kuna osigurala Županija, a 9.000 kuna Vatrogasna zajednica Varaždinske županije. Riječ je o izvornom proizvodu domaće tvrtke EBC tehnologija iz Kućan Marofa, a omogućuje rezanje i bušenje zidova od armiranog betona svih debljina i gustoće, svih vrsta i debljina metala te svih vrsta kamena.

– Ova oprema posebno je važna kad u slučaju potresa i požara treba spašavati ljude iz ruševina. Statika objekata oštećenih u takvim slučajevima je upitna, te bi svako korištenje teških strojeva za izradu prolaza do unesrećenih posebno otežalo spašavanje. Ovim aparatima moguće je u vrlo kratkom roku napraviti prolaz do unesrećenih i osigurati spašavanje, što je ključno – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana Robert Vugrin.

S obzirom da je prvenstveno namijenjena za urbana područja, oprema je podijeljena vatrogasnim postrojbama smještenim u gradovima Varaždinske županije. Vatrogasni djelatnici su prošli obuku za rukovanje opremom te na temelju toga dobili potrebne certifikate, što je također financirano iz županijskog proračuna.

Uz to, sredstva su utrošena za dvije vježbe sustava civilne zaštite i za obilježavanje Dana civilne zaštite i Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe  112.’ – rekli su nam u Varaždinskoj županiji.(L.K.)