Šibensko-kninska županija ide u izradu novog prostornog plana u cilju ravnomjernijeg razvoja, energetski je neovisna i iz obnovljivih izvora proizvede tri puta više od potrošnje, nastavlja s nizom EU projekata, potporama poljoprivrednicima i poduzetnicima, za koje su ove godine sredstva povećana, a velik naglasak je na obrazovanju i zdravstvu. Plan je gradnja nove bolnice, kreće se u spajanje domova zdravlja, a europskim novcem gradnja ili dogradnja škola i dvorana s ciljem jednosmjenske nastave. O aktualnim projektima govorio je župan Marko Jelić na ovotjednom obilježavanju Dana županije.

‘Šibensko-kninska županija pristupila je izradi novog prostornog plana. Zbog velikog interesa ulagača u obnovljive izvore energije našli smo se pred izazovima u kojima je potrebno duboko promišljanje i sustavna briga o tome kako pomiriti potrebnu za razvojem i očuvanjem prirodne raznolikosti. Uskoro će se i prostorni plan naći u javnoj raspravi, a istim će se osigurati preduvjeti za ravnomjeran razvitak svih dijelova županije. Projekt PEPSEA, zatim zaštita od požara, nastavak uređenja prostora Minerske, to su samo neke od stvari s kojima nastavljamo. Kao i zaštita voda, poglavito rijeke Krke te sanacija crne točke u industrijskoj laguni u gradu Kninu jer smo zajedno s Hrvatskim vodama, Gradom Kninom te tvrtkom DIV nakon 15 godina izradili elaborat sanacije iste. U daljnjem procesu nam je briga samo provođenje sanacijskih aktivnosti, a to ćemo postići osnutkom Centra za vode krša za koji smo predvidjeli sredstva i tijekom ove godine će početi provedba. Važno je navesti i Regionalni centar za gospodarenje otpadom Bikarac te odlagalište Mala Promina koji su osigurali sustav kakav u Hrvatskoj ne postoji. Energetski smo potpuno neovisni po pitanju električne energije, a  iz obnovljivih izvora proizvodimo tri puta više od potrošnje. Upravo je u okolici Knina otvoren novi vjetropark snage 32,5 megavata. Također, svaki proizvod koji je proizveden u Šibensko-kninskoj županiji, proizveden je isključivo zelenom energijom.’ – poručio je župan.

Županija je sredstva za kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva povećala s dosadašnjih 30 milijuna kuna na 45 milijuna kuna, čime su  poduzetnici dobili pristup svježem kapitalu za nove aktivnosti. A i na tom području ima projekata

‘Zajedno s Gradom Šibenikom dana je podrška IMPOL-TLM-u da budu prihvaćen kao strateški projekt Vlade RH radi ulaganja u novi pogon ljevaonice od preko 80 milijuna eura što je pretpostavka za integriranu proizvodnju proizvoda od aluminija koja se nadovezuje na drniški Aluflexpack i čija ulaganja u novi pogon premašuju 70 milijuna eura.’ – nastavio je Jelić, dodavši da su partner i brodogradnji vodeći brigu da pomorsko dobro i koncesije budu odgovorno korišteni. Puna se pažnja posvećuje malim tradicijskim brodograditeljima. ‘Županija će svake godine financirati izgradnju jedne betinske gajete zajedno sa županijskom Turističkom zajednicom. Obala i otoci su nam od iznimne važnosti, stoga kroz sredstva Županijske lučke uprave koja su osigurana iz EU fondova i državnog proračuna, te županijska sredstva, uređujemo brojne luke i pristaništa na otocima poput Kaprija i Prvića, a u planu su nam i ostala lučka područja. U ovoj smo godini osigurali gradovima i općinama 50 posto više sredstava za izvanlučko područje.’

Ove se godine očekuju i veći prihodi od turizma. Prema najavi župana ide se s prijedlogom prema Vladi RH i resornom ministarstvu da u turističkoj pristojbi bude 1 kuna za očuvanje okoliša.

Projekt navodnjavanja Donjeg polja Jadrtovac ukupne vrijednosti od oko 80 milijuna kuna koji je pripremljen u prošlom mandatu županijske uprave osigurava iznimne uvjete za uzgoj 1,2 milijuna loza i nekoliko tisuća stabala maslina.

‘Zdravstvo je preduvjet sigurnosti stoga smo se odlučili nakon dugog vremena učiniti iskorak i započeti pripremu projektne dokumentacije za novi opći sustav sigurnosti kojem bi centralno mjesto trebala biti nova županijska bolnica te oko nje orijentirani svi sadržaji koji bi omogućili da naša županija postane predvodnik u integriranoj sigurnosti. Ovo je strateški projekt grada Šibenika i Šibensko-kninske županije.’ – rekao je župan Jelić.

Zajedno s obrazovnim ustanovama iz Knina i Šibenika Županija je uspješno  na fond Norveške vlade prijavljenprojekt za instalaciju solarnih panela na Cvjetni dom. Sve je i pripremljeno za spajanje Domova zdravlja čime će se povećati efikasnost i održivost zdravstvene zaštite. Do kraja ljeta plan je završiti postupak nabave 6 automobila za sanitetski prijevoz pacijenata i to dosad nekorištenim mehanizmom financijskog leasinga.

Temelj svega je školstvo, rekao je župan, pa dvorana u Kninu godinama koja je prokišnjavala i slovila kao ruglo, s ulaganjem u iznosu od 3,5 milijuna kuna omogućilo je da dobije novi krov. Nakon 40 godina, riješeno je pitanje imovine OŠ Vodice čime je omogućeno da se projekt prijavi na natječaje Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a upravo smo završili idejno rješenje i ako sve prođe u redu najveća osnovna škola u županiji će početi s jednosmjenskim radom. Tu su i druge škole kojima je potrebno omogućiti sadržaje poput dvorana, a zajedno s jedinicama lokalne samouprave priprema se dokumentacija i prijave za Tribunj, Rogoznicu i Pirovac. Uskoro će se u Županiji uspostaviti i regionalni centar kompetencija ARS MECHANICA Industrijsko-obrtničke škole. (L.K.)