Prema podacima Državnog zavoda za statistiku lani se je izdano manje građevinskih dozvola za gradnju stambenih i nestambenih zgrada. Najviše stambenih, gledajući površinu, izdano je, nakon Zagreba, u Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj županiji. U Zagrebu je u tim zgradama i najviše stanova, gleda li se njihov broj, pa Zagrebačkoj, Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. 

U 2020. izdane su 9 403 građevinske dozvole, što je za 5,3% manje nego u 2019. Za izdane građevinske dozvole u 2020. predviđena je vrijednost radova u iznosu od 28 090 600 tisuća kuna, što je za 23,9% manje nego u 2019. godini.

Prema izdanim građevinskim dozvolama u 2020., predviđeno je građenje 14 083 stana, što je za 8,4% manje nego u 2019. Prema vrstama građevina, 83 posto dozvola izdano je za zgrade, a 17 posto za ostale građevine. prema vrstama građenja, 75,3% dozvola izdano je za novogradnju, a 24,7% za rekonstrukcije.

Najviše su se gradili dvosobni stanovi, pa trosobni i četverosobni.

Gledajući površinu stambenih zgrada, najviše je dozvola izdano za gradnju na području Zagreba, a zatim u Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj županiji. Kod nestambenih zgrada, površinski su najveće bile u Zagrebačkoj, Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Najveći broj stanova bio je u Zagrebu, pa Zagrebačkoj, Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Po površini najviše je stanova u Zagrebu, pa Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj županiji. (L.K.)

GRAĐEVINSKE VELIČINE ZGRADA I STANOVA ZA KOJE SU IZDANE GRAĐEVINSKE DOZVOLE (novogradnja i dogradnja) U 2020.