U komercijalnim smještajnim objektima u veljači 2024. ostvareno je 312 tisuća dolazaka i 703 tisuće noćenja, što je za 14,7% više dolazaka i za 7,9% više noćenja u odnosu na veljaču 2023., pokazuju objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku. Iako se brojke malo razlikuju od onih koje je pokazala aplikacija eVisitor, ipak, poredak je jednak, pa je tako statistika potvrdila da se je u veljači jedna kontinentalna županija – Krapinsko-zagorska, našla u top pet po broju noćenja i dolazaka. Vodeće su četiri jadranske – Istarska, Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska, uz naravno Grad Zagreb. Najveći rast noćenja i dolazaka u odnosu na prošlogodišnju veljaču, također potvrđuju podaci DZS-a, ostvarila je Sisačko-moslavačka županija. Među vodećima su još po rastu noćenja odnosno dolazaka, Međimurska, Osječko-baranjska, Varaždinska, Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska i Brodsko-posavska županija. 

Od ukupno ostvarene 703 tisuće noćenja turista, 40,9% ostvarili su domaći turisti, a 59,1% strani turisti. Domaći turisti ostvarili su 143 tisuće dolazaka te 288 tisuća noćenja u veljači 2024., što je za 10,7% više dolazaka i za 9,9% više noćenja u odnosu na veljaču 2023. Strani turisti ostvarili su 169 tisuća dolazaka te 416 tisuća noćenja u veljači 2024., što je za 18,2% više dolazaka i za 6,7% više noćenja u odnosu na veljaču 2023.

U Istarskoj županiji ostvareno je najviše noćenja turista u veljači 2024., i to 167,2 tisuće noćenja, što je 23,8% od ukupno ostvarenih noćenja u Hrvatskoj te rast od 8,6% u odnosu na veljaču 2023. Od ukupno ostvarenih noćenja u Istarskoj županiji, domaći turisti ostvarili su 41 tisuću noćenja, a strani turisti 126 tisuća noćenja. Najviše noćenja stranih turista u Istarskoj županiji ostvarili su turisti iz Slovenije (39,5%), Austrije (23,9%), Njemačke (11,9%), Italije (5,1%) te Srbije (4,8%).

Kako pokazuju podaci DZS-a, nakon Istarske županije slijede Grad Zagreb s ostvarenom 131 tisućom noćenja, zatim Primorsko-goranska županija s ostvarenih 110,7 tisuća noćenja, Splitsko-dalmatinska sa 67,3 tisuće, Dubrovačko-neretvanska s 44,2 tisuće i Krapinsko-zagorska s 32,4 tisuće noćenja.

Najveći rast noćenja imale su redom kontinentalne županije – Sisačko-moslavačka županija za 65,7 posto, Međimurska za 29,3 posto, Osječko-baranjska za 24,6 posto, Varaždinska za 24,2 posto i Brodsko-posavska za 21,7 posto.

Po broju dolazaka turista najbolje stoji Grad Zagreb, sa 65 tisuća dolazaka, slijedi Istarska županija sa 61,4 tisuće dolazaka, Primorsko-goranska s 46,7 tisuća, Splitsko-dalmatinska s 28,6 tisuća, Dubrovačko-neretvanska s 21,6 tisuća i Krapinsko-zagorska s 14,8 tisuća dolazaka.

Najveći rast broja dolazaka imala je također Sisačko-moslavačka županija, za 56,3 posto, a podjednaki je rast posjećenosti domaćih i stranih turista. Slijedi Dubrovačko-neretvanska s porastom dolazaka za 25,1 posto, Osječko-baranjske za 23,9 posto, Međimurske za 23,4 posto i Splitsko-dalmatinske za 23,3 posto.

Podsjetimo se, prema podacima eVisitor, tijekom ožujka 2024. zabilježeno je 377.016 dolazaka stranih turista, 33 posto više nego lanjskog ožujka te 168.748 dolazaka domaćih turista, 8 posto više nego lani.  U apsolutnim brojkama, najveći promet turista tijekom ožujka (mjereno noćenjima) ostvaren je na području Istre, Kvarnera i Splitsko-dalmatinske županije, Grada Zagreba te Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije.  U kontinentalnom dijelu zemlje, ne računa li se Zagreb, najveći broj noćenja i dolazaka turista imala je Krapinsko-zagorska županija, slijedi po broju noćenja Osječko-baranjska, Karlovačka, Varaždinska i Zagrebačka županija.

‘Čitavo vrijeme kontinuirano rastemo, a s novim investicijama napravit ćemo i velik iskorak, budući da ćemo 2025. i 2026. i ozbiljnije povećati broj kreveta u hotelima’, rekao je nedavno krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Velik pomak za kontinentalni turizam bit će i naredno ulaganje u zdravstveni turizam. Kako smo pisali, primjerice, kreće gradnja bazena i hotela Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice u KZŽ.

‘Naše opredjeljenje oko razvoja zdravstvenog turizma bilo je jasno definirano još 2016. godine kada smo pokrenuli inicijativu za formiranje zdravstvenog klastera. Nije na odmet reći da smo mi zdravstveni klaster Krapinsko-zagorske županije formirali godinu dana prije nego što su se formirali kasniji klasteri na nivou Republike Hrvatske’, rekao je nedavno župan Kolar.

Projekt obuhvaća natkrivanje vanjskog bazena koji će moći biti u funkciji svih 365 dana u godini i gradnju novog lječilišnog hotela na razini 5 zvjezdica, na dva kata i 36 soba. Natkrivanjem bazena dobit ćemo i dodatne wellness sadržaje s popratnim garderobama, spojit će se spojnim ulazom i toplom vezom s postojećim kapacitetom bolnice. Bočne strane natkrivenog bazena moći će se otvoriti, tako da će naši kupači ljeti imati osjećaj dodira sa prekrasnom okolnom prirodom. Hotel će imati liječničku dvoranu, dvoranu za fizikalne terapije, restoran s kuhinjom sa 100 sjedećih mjesta, vanjsku i unutarnja terasu i na krovu terase bit će fotonaponske ćelije, te kafić sa sunčalištem, dakle s kompletnom uslugom.

Krapinsko-zagorska županija u 2024. godini za Turističku zajednicu osigurala je iznos od 200 tisuća eura, od čega je 120 tisuća eura namijenjeno za sufinanciranje rada Turističke zajednice dok je 80 tisuća eura dodijeljeno za sufinanciranje promocije, unaprjeđenja proizvoda i edukacije

Zatim, tu je projekt unaprjeđenje kvalitete smještaja i sadržaja hotela Minerva – Varaždinske Toplice u Varaždinskoj županiji. Ovim projektom će biti obuhvaćeno uređenje svih etaža objekta Minerva koji je izgrađen prije više od 40 godina. Rekonstruirani će biti vanjski i unutarnji bazeni koji će dobiti vodne atrakcije, zatim terapijski bazeni, smještajni kapaciteti, kuhinja i restoran, kao i drugi prostori. Uz to će biti obnovljen spoj između Termi, odnosno starog dijela bolnice i same Minerve. Uz unapređenje kvalitete smještaja i sadržaja, cilj projekta je i održivo upravljanje energijom i okolišem, digitalizacija te, u konačnici, održivo upravljanje cjelokupnom destinacijom. Obnovljen će biti i trg s amfiteatrom, prostor koji bi trebao postati „ogledalo“ dolaska u samu Minervu.

Varaždinska županija je za unapređenje i razvoj turizma kroz bespovratne potpore ove godine osigurala 172.540 eura. Potpore će se dodjeljivati putem ukupno pet mjera. Prva mjera je za postojeće iznajmljivače koji već imaju registrirani smještaj, za koje se dodjeljuju potpore od 2.000 do maksimalno 4.000 eura po projektu. Druga mjera je za fizičke i pravne osobe koje svoju poljoprivrednu djelatnost nadopunjuju novim turističkim aktivnostima, a pet najbolje ocijenjenih projekata ostvaruje po 3.000 eura potpore. Treća mjera je za fizičke i pravne osobe koje svoju turističku djelatnost obogaćuju dodatnim atrakcijama, poput raznih vizualnih i interaktivnih atrakcija, pri čemu također pet najbolje ocijenjenih projekata ostvaruje po 3.000 eura potpore. Na četvrtu mjeru se mogu javiti poduzetnici početnici koji se tek počinju baviti turističkom djelatnošću, a njihove projekte će se sufinancirati s iznosima od 2.000 do 4.000 eura po projektu. Peta mjera je novost i namijenjena je vlasnicima objekata ruralne arhitektonske baštine koji ih prenamjenjuju u turističke svrhe. Za tu mjeru se izdvaja po 10.000 eura za tri najbolje ocijenjena projekta.

Sisačko-moslavačkoj županiji kreće projekt Lječilišta Topusko,  nakon čijeg će završetka  kapacitet hotela Lječilišta Topusko iznositi 302 ležaja raspoređenih unutar 175 smještajnih jedinica od kojih su 112 dvokrevetne sobe, 54 jednokrevetne sobe, 5 hotelskih apartmana te 4 pristupačne sobe. Uredit će se i prostori za dodatne sadržaje u skladu s trendovima razvoja wellness turizma, koji raste brzinom od 6,5 % godišnje.

Veliki projekt Sisačko-moslavačke županije u području lječilišnog turizma koji će se realizirati u narednom razdoblju je izgradnja nove zgrade wellness & spa centra Sisačko-moslavačke županije.  Novi wellness & spa centar, s rehabilitacijskim i rekreacijskim sadržajima koji će imati zdravstvenu i komercijalnu namjenu, gradit će se na lokaciji pokraj sadašnjeg Jodnog lječilišta u Ulici Nikole Tesle u Sisku kojeg Sisačko-moslavačka županija obnavlja.

Inače, u ožujku je predstavljen projekt „Turizam plus“ , a riječ je o dodjeli bespovratnih potpora za sufinanciranje turističkih projekata za 2024. godinu radi podizanja konkurentnosti turističkih subjekata s područja  županije. Osiguran je iznos od 160.000 eura. .

„Nastojali smo putem ovog projekta osigurati kvalitetniju uslugu na području turizma i potaknuti pružatelje usluga u turizmu da uvedu dodatne sadržaje kroz dvije mjere. Prva mjera se odnosi na dodatan sadržaj, jer želimo potaknuti pružatelje usluga u turizmu da grade bazene, ulažu u wellness sadržaj, grade adrenalinske parkove i sve ono što će privući veći broj turista na područje naše županije. Druga mjera je usmjerena na promidžbu. Sve ono što dodatno rade naši pružatelji usluga u turizmu potrebno je i dodatno promovirati. Ovim putem sufinancirat ćemo kvalitetne projekte“, rekao je župan Celjak.

Sisačko-moslavačka županija prošle je godine u suradnji s Općinom Hrvatska Dubica uredila kupalište na Uni u Hrvatskoj Dubici, a ove je godine planirano uređenje kupališta u Letovaniću, Sunji i Donjim Kukuruzarima.

– Predstavili smo se tijekom protekle godine  na brojnim međunarodnim turističkim sajmovima od Engleske, Nizozemske, Njemačke i Poljske. Značajna je bila i organizacija međunarodnog kušanja graševina iz šest zemalja, Grow du Monde, s važnim stranim vinskim novinarima i znalcima, koji su tom prigodom obišli cijelu Slavoniju i kušali vina iz cijele Slavonije i Podunavlja, a u Gospodarskom centru OBŽ održan je i ovogodišnji „Suncokret ruralnog turizma“ – rekla je nedavno Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Organizirane su i brojne manifestacije, a na Danima hrvatskog turizma održanim u Rovinju ove godine, čak dva od tri finalista za najbolji događaj bili su iz Osječko-baranjske županije, Đakovački vezovi, pobjednici u ovoj kategoriji i HeadOnEast koji je ušao u finale.

Gostoljubivost ponuđača smještaja prepoznata je i od korisnika Booking.com platforme pa je Osječko-baranjska županija 2023. godine proglašena najsrdačnijom hrvatskom regijom.

Ulaganja u smještajne kapacitete na razini Županije u zadnjih šest godina ozbiljno podigla razinu konkurentnosti ponude kroz mogućnost primanja većih grupa, kao prateću kvalitetu. Ukupan broj ležaja krajem 2022. godine iznosio je 5.968 kreveta u 643 objekta, što znači porast broja kreveta u odnosu na 2021. godinu od 8% te čak 17% više objekata. Početkom siječnja 2024. godine bilo je 6.138 kreveta, 735 objekta, što je čak 14.3% objekata više, a 2,8% kreveta više u odnosu na 2022. godinu.

Iz proračuna 2023. godine izdvojeno je više od 600.000 eura za razvoj turizma, dok je ove godine u planu oko 850.000 eura kroz različite programe i potpore.

Značajna su i ulaganja u kulturnu i prirodnu baštinu, osobito kroz europske projekte, pa tako osječka Tvrđa sjaji punim sjajem, Gospodarski centar Osječko-baranjske županije donosi nove poslovne konferencije važne za razvoj poslovnog turizma, dvorac i interpretacijski Tikveš u PP Kopački rit nudi nove turističke sadržaje, a uređena su i pristaništa na rijekama važna za daljnji razvoj „cruisinga“ na Dunavu i Dravi.  Uskoro slijedi otvorenje obnovljenih dvoraca Pejačević u Našicama, kao i ulaganje u obnovu dvorca Eugena Savojskog u Bilju, razvoj novih terminala u Zračnoj luci Osijek i drugi projekti.

Ove godine Osječko-baranjska županija nosi titulu Europske regije sporta, a sport je dokazano jedan od najjačih generatora turističkih aktivnosti.

Međimurska županija i njena Turistička zajednica u 2024. godini podržat će organizatore manifestacija s ukupnim iznosom od 55.000 eura. Međimurje je inače i jedina regija u RH koja nosi certifikat Green Destination.

‘Umjesto masovnosti, težimo kvaliteti, gradeći je na uređenosti i kulturno-povijesnim te prirodnim vrijednostima, koncentriranima na malom, snažno povezanom, prostoru. U tome smo drugačiji od ostalih’, rekao je nedavno župan Matija Posavec. (L.K.)