Program potencijalno darovitih učenika, naknade za bebe, omogućivanje predškolskog odgoja za sve, rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji na ruralnim područjima, povećanje broja stipendija.. neke su od mjera Karlovačke županije kojima se želi potaknuti ostanak pa i dolazak mladih u ruralna područja, odnosno želja da se Županija ravnomjerno razvija. 

Od mjera se izdvaja KA RADDAR – Program potencijalno darovitih učenika – temelj za što ranije usmjeravanje mladih prema STEM području i deficitarnim zanimanjima, odnosno prema tržištu rada te kvalitetna poveznica obrazovnog i gospodarskog sustava Karlovačke županije. Nadalje, uspostava Regionalnog centra kompetentnosti za kvalitetno srednjoškolsko i kontinuirano strukovno obrazovanje usmjereno potrebama gospodarstva, nagrađivanje učenika/mentora koji su ostvarili najbolje rezultate na državnim natjecanjima te sufinanciranje troškova školovanja učenicima u deficitarnim strukovnim zanimanjima. Karlovačka županija financira nastavni materijal, didaktički materijal, smještaj u učeničkom domu, prijevozne troškove te zaštitnu radnu odjeću i obuću.  Provode se i projekti „Karlovačka županija za inkluzivne škole” – pomoćnici u nastavi, „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva Karlovačke županije”, Shema školskog voća, povrća te mlijeka i/ili mliječnih proizvoda, pa projekt Pametnih škola…

Kako djeca u manjim sredinama ne bi bila uskraćena za pravo na uključivanje u rani i predškolski odgoj i obrazovanje Karlovačka županija je u koordinaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i načelnicima JLS krajem 2019. godine krenula s uvođenjem programa predškolskog odgoja i obrazovanja u organizaciji osnovnih škola u lokalnim zajednicama u kojima nema mogućnosti osnivanja vrtića ili ne postoji mogućnost prihvata djece u najbližem vrtiću. Do sada su tako ustrojene jedinice predškolskog odgoja pri šest osnovnih škola.

U sljedećem razdoblju u planu su neke od sljedećih mjera za mlade – dječji vrtić i škola u jednoj smjeni s produženim/cjelodnevnim boravkom za svako dijete, mreža škola usklađena s potrebama tržišta rada, povećanje broja ili visine stipendija za učenike i studente te povećanje broja pomoćnika u nastavi sukladno potrebama škola i učenika, školska sportska dvorana uz svaku matičnu školu, svi dječji vrtići, škole, učenički domovi da budu energetski obnovljeni, koristiti obnovljive izvore energije i bez barijera za osobe s invaliditetom, dogradnja i rekonstrukcija postojećih školskih zgrada u srednjim školama, omogućiti izvođenje nastave u jednoj smjeni…

U školskoj/akademskoj godini 2020./2021. dodijeljeno je ukupno 80 stipendija i to 20 za darovite učenike/studente, 40 za učenike/studente koji se školuju za deficitarna zanimanja, te 20 za učenike/studente slabijeg socijalnog statusa. Taj program svakako namjeravamo nastaviti i dodatno ga nadograditi.

Plan je povećati iznos ili broj stipendija, ali vjerojatnije je da će doći do povećanja broja stipendija, vjerojatno 10-15 stipendija više na razini godine.

Za svako rođeno dijete u Županiji daju za prvo dijete 800 kuna, 900 za drugo te 1.000 za treće i svako dalje te poklon paket u vrijednosti 700 kuna.

Tu je i demografska mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladim obiteljima na ruralnom području Karlovačke županije, za što smo u županijskom proračunu za ovu godinu osigurali milijun kuna.

‘Ovo su sve izravne mjere, ali kroz ulaganje u infrastrukturu, u gospodarstvo te predškolski i školski odgoj te zdravstvene usluge stvaraju se uvjeti i okruženje za ostanak ljudi na ovom prostoru te doseljavanje, prije svega mladih obitelji, koje će ovdje naći dom  i pronaći svoju sigurnu egzistenciju.’ – poručila je županica Martina Furdek Hajdin u nedavnom intervjuu za naš portal.  (L.K.)