Prema podacima aplikacije Otvoreni proračun Hrvatske zajednice županija Karlovačka županija je u top pet županija po planiranim sredstvima usmjerenima za obrazovanje po stanovniku u ovoj godini. Riječ je o iznosu od 3.061 kune per capita. Projekt Pametnih škola, stipendije, proširenje škola u cilju jednosmjenske nastave… neki su od projekata i mjera koje Županija provodi. 

Karlovačka županija pokrenula je pilot projekt Energetski pametne škole čijom je provedbom predviđeno opremanje škole pametnim sustavima za mjerenje i daljinsko očitanje potrošnje energije i vode te analizu prikupljenih podataka. U projektu sudjeluju Šumarska i drvodjeljska školu te Prirodoslovna škola u Karlovcu. Ovaj projekt nazvan SenzoriKA, pruža velike mogućnosti praćenja i ušteda energenata.

‘Ovo je odličan projekt koji će rezultirati velikim uštedama na energiji, a pružit će kvalitetnije životne i radne uvjete te smanjenje štetnih emisija i uporabu “zelene energije”. Velike su mogućnosti za njegovu implementaciju i široku primjenu, jer samo u školstvu Županija ima 31 osnovnu i srednju školu, uz Grad Karlovac koji je osnivač 11 osnovnih škola.’ – rekla je nedavno županica Martina Furdek Hajdin.

Kroz EU projekte Županija sudjeluje u projektu osiguravanja besplatne školske prehrane za najpotrebitije učenike. Za tu svrhu dodijeljeno joj je 994,9 tisuća kuna u ovoj školskoj godini.

Također, Karlovačka županija sudjeluje i u 1,3 milijuna eura vrijednom projektu Karlovačka županija za inkluzivne škole kroz koji 64 pomoćnika u nastavi/stručna komunikacijska posrednika pruža podršku za 67 učenika s takvom vrstom teškoća koje ih sprečavaju u funkcioniranju i svladavanju nastavnog plana i programa.

Karlovačka županija provodi niz mjera za mlade poput stipendiranja učenika i studenata (ukupno 80 stipendija s tendencijom povećanja broja stipendija) i to za darovite učenike/studente, učenike/studente koji se školuju za deficitarna zanimanja te učenike/studente slabijega socijalnog statusa. Županija i  sufinancira troškove školovanja učenicima u deficitarnim strukovnim zanimanjima.

Nedavno je završena i rekonstrukcija zgrade Veleučilišta u Karlovcu. „Rekonstrukcija zgrade veleučilišta nastavak je ulaganja u razvoj obrazovanja u Karlovačkoj županiji. Uz ranije energetski obnovljenu zgradu Veleučilišta u Meštrovićevoj ulici, ovime se ostvario jedan od glavnih preduvjeta da Karlovac kao centar Županije  postane važan studentski grad u Hrvatskoj te centar znanja i izvrsnosti. U tom smjeru veseli i činjenica što se na našem karlovačkom Veleučilištu obrazuju mladi ljudi za profesije koje su izrazito tražene na tržištu rada, a bit će i od pomoći gospodarstvu Karlovačke županije’ – istaknula je nedavno županica.

Rekonstrukcija je bila dio projekta “Atrij znanja” vrijednog 39 milijuna kuna, koji uključuje i obrazovanje mladih za tržište rada.

Županija nastavlja i s ulaganjima u školske objekte kojima je osnivač.

Plan je tako dogradnja Osnovne škole Antun Klasinc Lasinja te proširenje školske sportske dvorane i knjižnice. Procijenjena vrijednost investicije je 12 milijuna kuna. Projekt će se prijaviti za financiranje iz EU fondova.

U cilju uvođenja jednosmjenskog rada u Prvoj Osnovnoj školi Ogulin, Karlovačka županija je naručila izradu projektne dokumentacije za nadogradnju škole. Procijenjena vrijednost nadogradnje škole je 3,7 milijuna kuna.

I projekt Nikola Tesla Poduzetnički centar važan je za obrazovanje.

Cilj projekta je razvoj podzetničke infrastrukture i pratećih usluga za potrebe pružanja stručne i savjetodavne podrške mikro, malim i srednjim poduzećima, poduzetnicima početnicima te fizičkim osobama s poduzetničkim ambicijama, posebno kako bi se poticao razvoj poduzetništva iz područja STEM industrije na području Karlovačke županije. Prvotna ideja je da Centar bude na svakodnevnom raspolaganju učenicima i profesorima Gimnazije Karlovac.

Županija i redovito nagrađuje najbolje učenike i mentore. Ove godine ih je 18. Za prvo mjesto učenicima se dodjeljuje tisuću kuna, za drugo mjesto 800, a za treće mjesto 600 kuna ukoliko su to individualna natjecanja. Njihovi mentori dobivaju 600, 500 i 400 kuna. Ako su natjecanja bila ekipna, za prvo osvojeno mjesto učenici dobivaju 600, za drugo 400 i za treće mjesto 300 kuna po sudioniku, a njihovi mentori 400, 300 i 200 kuna.

Također, neki dan je s Gradom Karlovcem potpisan sporazum o zajedničkom sufinanciranju studentske prehrane za studente u Karlovcu. Karlovačka županija i Grad Karlovac, svaki s po 50 tisuća kuna će tako sufinancirati troškove prehrane studentima. (L.K.)