Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, Splitsko-dalmatinska županija je imala u prošloj akademskoj godini (2020./2021.) najveći broj upisanih studenata, bilo ih je 17.579 iz te Županije, a i najveći ih je broj bio na 1.000 stanovnika, 41.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji pomažu financijski dijelu studenata, a omogućavaju im i besplatan prijevoz vlakom do mjesta studiranja. Također, velika se briga vodi za cjelokupni obrazovni sustav, pa se budućim studentima nudi niz mogućnosti još tijekom školovanja.

Nedavno je donesena  odluka o dodjeli financijske pomoći studentima iz obitelji sa 5 i više djece, u iznosu od 2285 kuna. Radi se o ukupno 175 studenata s područja Splitsko-dalmatinske županije, a za ovaj program osigurano je ukupno 400 tisuća kuna.

„Ovo je još jedan u nizu načina na koji Splitsko-dalmatinska županija pomaže višečlane obitelji. Pomoć je odobrena studentima iz gotovo svih mjesta naše županije bez obzira na mjesto studiranja. Zadovoljstvo je još veće kad sam vidio da iz nekih obitelji dolazi više studenata, pa čak i četvero. Osim što obiteljima na ovaj način pomažemo u financijskom dijelu, mladima šaljemo poruku o važnosti visokog obrazovanja jer su upravo oni budućnost i nositelji našega društva. Naš najveći izazov je pomoć i olakšavanje svakodnevnih briga obiteljima, a posebno onima s pet i više djece. Ovim, ali i drugim projektima koje provodimo, pokazujemo im kako pratimo njihove potrebe, potičemo ih i pomažemo im“, poručio je tom prigodom župan Blaženko Boban.

Prema našoj analizi o ulaganju u obrazovanje, Splitsko-dalmatinska županija je vodeća, te je izdvojila u 2020. 53,18 posto proračuna, gotovo 10,4 milijuna kuna više nego godinu prije, a čak 90,2 milijuna više nego 2017. godine, što ju je također svrstalo u vrh u odnosu na ostale.

Pa se tako još u ranijem školovanju nagrađuju najbolji učenici, a prilika za bolje stjecanje znanja nudi im se u jednom od najboljih Centara izvrsnosti. Uskoro će dobiti i Centre kompetentnosti unutar Turističko-ugostiteljske škole i Obrtno tehničke škole u Splitu. Veliki su i planovi dogradnja školi zbog jednosmjenske nastave te gradnja školskih sportskih dvorana. (L.K.)