Prema podacima sustava eVisitor  tijekom ožujka 2024. zabilježeno je 377.016 dolazaka stranih turista, 33 posto više nego lanjskog ožujka te 168.748 dolazaka domaćih turista, 8 posto više nego lani.  Broj noćenja stranih turista u ožujku je iznosio 1,1 milijun, 38 posto više nego lani, dok su domaći turisti ostvarili 375.441 noćenje, 12 posto više nego u ožujku lani. Istra, Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija i nadalje su vodeće po prometu turista, a na kontinentu i u ožujku i u tri ovogodišnja mjeseca najveći broj turista, nakon Zagreba,  privukle su Krapinsko-zagorska županija, Osječko-baranjska, Karlovačka, Varaždinska, Međimurska, Zagrebačka županija…

U apsolutnim brojkama, najveći promet turista tijekom ožujka (mjereno noćenjima) ostvaren je na području Istre, Kvarnera i Splitsko-dalmatinske županije, Grada Zagreba te Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije.  U kontinentalnom dijelu zemlje, ne računa li se Zagreb, najveći broj noćenja i dolazaka turista imala je Krapinsko-zagorska županija, slijedi po broju noćenja Osječko-baranjska, Karlovačka, Varaždinska i Zagrebačka županija.

Vodeća destinacija prema ukupnom turističkom prometu domaćih i stranih gostiju (mjereno noćenjima) u ožujku 2024.  bio je Zagreb, kod domaćih turista slijede Opatija, Split, Rovinj, Zadar, Dubrovnik, Mali Lošinj, Šibenik, Poreč i Pula, a kod stranih Dubrovnik, Poreč, Rovinj, Umag, Opatija, Split, Medulin, Zadar i Novigrad (Istarski). Najviše ukupnih komercijalnih noćenja ostvareno je u hotelima (61%) i obiteljskom smještaju (21%), dok 8% noćenja otpada na kampove, a 10% na ostale vrste smještaja. Najviše stranih gostiju bilo je iz Njemačke, Austrije, Slovenije i BiH.

U razdoblju siječanj-ožujak 2024. broj dolazaka stranih turista iznosio je 676.529, 23 posto više nego u prva tri mjeseca lani,  dok je broj dolazaka domaćih turista istovremeno iznosio 432.507, 7 posto više nego lani. U istom vremenskom razdoblju ostvareno je 2,1 milijuna noćenja stranih turista, 20 posto više nego u tri prošlogodišnja mjeseca te 7 posto više noćenja, kojih je bilo  962.462.

U prva tri ovogodišnja mjeseca predvodi opet Istra po broju noćenja i dolazaka, slijedi Kvarner, zatim Zagreb pa Splitsko-dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska te Zadarska županija. Iza njih odmah je Krapinsko-zagorska županija, koja je ujedno i vodeća destinacija na kontinentu, nakon Zagreba,  po broju noćenja turista, a slijede ju Osječko-baranjska, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka županija. Po broju dolazaka turista u top pet su u kontinentalnom dijelu zemlje Karlovačka i Vukovarsko-srijemska županija, umjesto Varaždinske i Međimurske.

Najveći rast noćenja turista imala je Istarska županija, 33,5 posto više nego u tri prošlogodišnja mjeseca, Sisačko-moslavačka s rastom od 26,3 posto, Zadarska s rastom od 26 posto, Varaždinska s rastom od gotovo 22 posto te Ličko-senjska s rastom od 21 posto. Po broju dolazaka također je najveći porast imala Istarska županija, zatim Sisačko-moslavačka, Zagrebačka, Kvarner i Ličko-senjska županija. Gleda li se samo kontinentalni dio zemlje, bez Zagreba, najveći rast dolazaka bilježe Sisačko-moslavačka, Zagrebačka, Virovitičko-podravska, Varaždinska i Požeško-slavonska županija.(L.K.)