Iako su u lipnju neke jadranske županije podbacile po broju dolaska i noćenja  turista u odnosu na isto razdoblje lani,  većina kontinentalnih zabilježila je rast turističkog prometa.  U prvih šest mjeseci turističke brojke su bolje. Osim što Istra, Splitsko-dalmatinska županija i Kvarner bilježe najveće promete, po rastu noćenja i dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani predvode Virovitičko-podravska županija,  Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, Dubrovačko-neretvanska,  Zadarska, Ličko-senjska županija…

Prema podacima sustava eVisitor  tijekom lipnja 2024. zabilježeno je 2,67 milijuna dolazaka stranih turista, što je 3 posto više nego lanjskog lipnja te 330.384 dolaska domaćih turista, što je jednako kao lani.  Broj noćenja stranih turista u lipnju je iznosio 12,89 milijuna, što je 6 posto manje nego lani u lipnju, a domaći turisti ostvarili su 1,38 milijuna noćenja, 4 posto manje nego u lipnju 2023. godine.

Tijekom lipnja, najveći udio u ukupnim noćenjima na nacionalnom nivou ostvarilo je njemačko tržište, a potom slijede tržišta Slovenije, Hrvatske i Austrije.

U apsolutnim brojkama, najveći promet turista tijekom lipnja (mjereno noćenjima) ostvaren je na području Istre, Splitsko-dalmatinske županije i Kvarnera. Slijede Zadarska i Dubrovačko-neretvanska županija.

Od kontinentalnih županija, najveći broj noćenja ostvaren je u Karlovačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Osječko-baranjskoj i Varaždinskoj županiji.

Prema podacima sustava eVisitor u razdoblju siječanj-lipanj 2024. broj dolazaka stranih turista iznosio je 5,95 milijuna, što je 8 posto više nego lani u istom razdoblju, dok je broj dolazaka domaćih turista istovremeno iznosio 1,28 milijuna, 5 posto više nego lani. U istom vremenskom razdoblju ostvareno je 24,53 milijuna noćenja stranih turista, što je 3 posto više nego u istom razdoblju lani, te  3,58 milijuna noćenja domaćih turista, što je 1 posto više nego u istom razdoblju lani. Tri vodeće županije po broju turista opet su bile Istarska, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska odnosno Kvarner. Slijede Zadarska i Dubrovačko-neretvanska županija.

Dolasci i noćenja, lipanj 2024.

U lipnju su, u odnosu na prošlogodišnji lipanj, Istra i Kvarner imale manji broj dolazaka turista, ali je povećan u ostalim jadranskim županijama, a najviše u Dubrovačko-neretvanskoj, za 11 posto i Splitsko-dalmatinskoj, za 8 posto. U kontinentalnim županijama, najveći porast broja dolazaka bio je u lipnju ove godine, u odnosu na prošlogodišnji lipanj, u Zagrebačkoj županiji, za 12,6 posto, Sisačko-moslavačkoj za 12,3 posto, Krapinsko-zagorskoj za 10,6 posto, Osječko-baranjskoj za 9,9 posto i Vukovarsko-srijemskoj, za 9,3 posto. Jadranske županije, osim Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske, imale su i pad broja noćenja u lipnju. Kontinentalne županije, osim njih tri, imale su rast, a najviše Virovitičko-podravska, za 17,2 posto, Sisačko-moslavačka za 16,5 posto, Vukovarsko-srijemska za 15,2 posto, Osječko-baranjska za 10,3 posto i Zagrebačka za 9,5 posto.

Od siječnja do lipnja u plusu su po dolasku turista bile sve županije u odnosu na isto razdoblje lani, a kod kontinentalnih tek su dvije zabilježile pad broja dolazaka. Ukupno gledajući, najveći porast broja dolazaka imala je Virovitičko-podravska županija, za 25 posto, Zagrebačka za 21 posto, Sisačko-moslavačka za 15 posto te Zadarska i Ličko-senjska za 13 posto i Dubrovačko-neretvanska za 12 posto. Najveći porast broja noćenja  u prvih šest mjeseci, u odnosu na isto razdoblje lani, imale su: Sisačko–moslavačka za 23 posto, Virovitičko-podravska za 21 posto, Zagrebačka za 18 posto, Dubrovačko-neretvanska za 13 posto i Požeško-slavonska za gotovo 11 posto. (L.K.)