Istarska županija je za 742,2 kune (98,5 eura) povećala sredstva za sport u 2022. godini na godišnjoj razini, pokazala je naša analiza napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna županija za 2022. godinu (podaci o izvršenju proračuna). Istarska županija će 2025. godine nositi prestižnu titulu Europske regije sporta,  posljednjih godina povećavaju se izdvajanja za sport, a i jedina financira edukaciju trenera kroz Fond za sport.

„Sretan sam i ponosan što će Istarska županija biti Europskom regijom sporta 2025. godine. Sport je bio i ostao važna odrednica naše županije koja se može pohvaliti brojnim sportskim uspjesima, vrhunskim sportašima i trenerima, ali i kvalitetnom sportskom infrastrukturom, u koju je u zadnjih 10 godina uloženo  preko 66 milijuna eura. Izdvajanja Županije i 10 istarskih gradova za sport u razdoblju 2020.-2025. iznose preko 71,5 milijuna eura“, komentirao je župan Boris Miletić prilikom prošlogodišnjeg dobivanja statusa regije sporta.

Županija broji 32.773 registriranih sportašica i sportaša od koji se 17.000 aktivno bavi natjecateljskim sportom, oko 600 sportskih klubova i udruga, 1200 aktivnih trenera, 700 sudaca i nadzornika te preko 2 tisuće sportskih djelatnika.

Krajem prošle godine  potpisani su ugovori o dodjeli sredstava iz Fonda za sport za 2023. godinu za što je Istarska županija osigurala 114,5 tisuća eura. Fond za sport  je jedinstven te vrste u Hrvatskoj. Već u prvoj, 2022. godini, kada je bilo osigurano 76 tisuća eura, polučio je ogroman interes i izuzetno pozitivne povratne reakcije, pa su zato i sredstva lani povećana za 67 %. U ovoj godini za Fond je osigurano 125 tisuća eura, odnosno za edukaciju trenera i trenerica.

‘Uspostavom Fonda potvrdili smo da nam je sport itekako važan, da želimo nastaviti u njega ulagati, a kako se pokazalo najveće potrebe postoje po pitanju edukacije trenerica i trenera. Svi dobro znamo koliko je važna uloga trenera u svakom klubu i stoga i ove godine financiramo školovanje za 75 trenerica i trenera u stopostotnom iznosu’, kazao je župan Miletić pri dodjeli ugovora. (L.K.)