U  pedagoškoj godini 2020/2021. upisano je 2 230 djece manje u odnosu na godinu prije, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u srpnju. Kako smo pisali, u 11 županija je upisan veći broj djece na godišnjoj razini, a prednjače Bjelovarsko-bilogorska i Šibensko-kninska županija. Sada smo analizirali koje su županije imale najveći broj djece na 100 stanovnika i najmanji broj djece po odgajatelju. Na 100 stanovnika najviše je mališana u vrtićima bilo u Dubrovačko-neretvanskoj i Međimurskoj županiji, dok su najmanji broj mališana po odgajatelju imale Istarska i Zadarska županija. 

Lani je u vrtiće upisano 137 452 mališana, a preklani 139 682, odnosno 2230 manje, ali ipak je to znatno više gleda li se deset godina unatrag.

Naime, EU sredstvima se je u prošloj financijskoj omotnici izgradilo niz vrtića, neki još nisu završeni, a prije svega su financirani kroz program ruralnog razvoja. Primjerice 11 vrtića je izgrađeno ili uskoro bude u Virovitičko-podravskoj županiji, isto toliko u Bjelovarsko-bilogorskoj,  12 u Vukovarsko-srijemskoj, 7 u Šibensko-kninskoj županiji, pet u Požeško-slavonskoj… Kroz program ruralnog razvoja ugovoreno je gotovo 200 projekata vrijednih oko milijardu kuna.

„Fond za sufinanciranje EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini ove godine će podržat ukupno 640 različitih EU projekata, a među njima i čak 90 projekata izgradnje, rekonstrukcije, dogradnje ili energetske obnovu dječjih vrtića s više od 107 milijuna kuna pomoći iz državnog proračuna Republike Hrvatske.“, rekla je nedavno ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Na 100 stanovnika najviše je mališana u vrtićima bilo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, 3,82 djeteta, u Međimurskoj 3,73, Istarskoj 3,52, Zagrebačkoj 3,42 i Splitsko-dalmatinskoj 3,33 djeteta na 100 stanovnika u vrtićima.

Po odgajatelju su najmanji broj djece imali vrtići u Istarskoj županiji, 5,11 mališana po odgajatelju, pa oni u Zadarskoj, 5,51, Primorsko-goranskoj 5,55, Sisačko-moslavačkoj 6,04 i Zagrebačkoj 6,13 mališana po odgajatelju.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je u prošloj pedagoškoj godini bilo upisano 259 mališana više u odnosu na prethodnu pedagošku godinu, 212 više u Šibensko-kninskoj, u Ličko-senjskoj 123 više, Zagrebačkoj 115 više, 85 mališana više je pohađalo vrtiće u Požeško-slavonskoj županiji. Spomenimo da su rast broja mališana imale i za 84 više vrtići u Sisačko-moslavačkoj županiji, u Varaždinskoj 65 više, Vukovarsko-srijemskoj 58, 57 više u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj te 3 više u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Prema relativnom pokazatelju, najveći rast broja mališana imale su Ličko-senjska županija, za 10,56 posto, Bjelovarsko-bilogorska za 9,79 posto, Šibensko-kninska za 6,77 posto, Požeško-slavonska za 4,79 posto i Virovitičko-podravska za 3,29 posto.

Vrtići su u nadležnosti gradova i općina, ali dio njih je uključeno u rad vrtića – od osiguranja asistenata, darivanja opreme, zemljišta…

Međimurska županija jedina je županija u Republici Hrvatskoj koja osigurava asistente djeci vrtićkog uzrasta. Ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta integracije djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove za 2021. godinu vrijedan 460 tisuća kuna, potpisala je Županija početkom godine sa Savezom udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovni sustav. Ove je godine i dodijeljeno zemljište u Općini Donja Dubrava, a kako bi se DV „Klinčec“ mogao kandidirati na Europski projekt rekonstrukcije i opremanja dječjeg vrtića, u svrhu unaprjeđenja prostornih i materijalnih uvjeta rada.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od novih vrtića su oni u primjerice  Garešnici, Grubišnom Polju, Bjelovaru, Čazmi, Velikom Trojstvu, Đulovcu, Šandrovcu… financiranih iz EU sredstava, a ukupno ih je 11. Vrijednost je veća od  60 milijuna kuna, od čega je isplaćeno preko 40 milijuna kuna.

Kako su nam odgovorili u Šibensko-kninskoj županiji, tijekom 2020. i 2021. godine Upravni odjel za prosvjetu, znanost, kulturu, sport i nove tehnologije Šibensko-kninske županije zaprimio je 11 zahtjeva za utvrđivanje ispunjenosti uvjeta za početak rada dječjih vrtića u novim ili izmijenjenim uvjetima.

Na području Grada Šibenika gradi novi prostor u Crnici, a također i jedna fizička osoba kao osnivač dječjeg vrtića planira proširenje svoje djelatnosti u novom prostoru. U Općini Murter – Kornati gradi se novi dječji vrtić, dok je Općina Promina započela s  aktivnostima za osnivanje dječjeg vrtića kao i za adaptaciju zgrade za dječji vrtić.

Iz Programa ruralnog razvoja u Šibensko-kninskoj županiji ugovoreno je 8  projekata potpore dječjim vrtićima u vrijednosti većoj od  44 milijuna kuna.

Primorsko-goranska županija organizirala je i ove godine tradicionalnu manifestaciju Olimpijski festival dječjih vrtića. Na proljeće je otvoren novi vrtić u  Triblju za koji je Županija ustupila staru ambulantu Doma zdravlja na čijem je mjestu izgrađen moderan objekt vrtića.

Splitsko-dalmatinska županija je pak ove godine uskočila dijelom sa svojim sredstvima u gradnji novog  vrtića u Općini Sutivan.

Na području Virovitičko-podravske županije izgrađeno je 10 novih vrtića, jedan je u rekonstrukciji. Od njih 11, koji se financiraju sredstvima Ministarstva poljoprivrede, osam je otvoreno. Upravni odjel za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije utvrđuje uvjete za početak rada dječjih vrtića, sve ostalo je u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

‘Trenutačno imamo 16 predškolskih ustanova na području VPŽ te se traži mjesto više jer postojeći kapaciteti ne ispunjavaju potrebe lokalne zajednice. Stoga Općina Špišić Bukovica već sada ide u nadogradnju dječjeg vrtića koji će osim predškolskog imati i program jaslica, a u tu svrhu Virovitičko-podravska županija je zajedno s Osnovnom školom August Cesarec Špišić Bukovica dala suglasnost za pravo građenja. S Općinom Mikleuš također smo potpisali Ugovor o pravu građenja na čestici u našem vlasništvu, a za potrebe izgradnje novog vrtića. Trenutačno imamo 1687 djece u predškolskim ustanovama na području županije’ – kazala je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martina Bunić.

Zagrebačka županija dodijelila je ove godine milijun kuna za sufinanciranje predškolskog odgoja i obrazovanja na ruralnom području općinama Brckovljani, Dubravica, Gradec, Dubrava, Krašić, Pokupsko, Rakovec, Farkaševac, Preseka i Žumberak s ciljem osiguravanja boljih uvjeta za najmlađe u ruralnim područjima. (L.K.)