Kroz program ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede uloženo je posljednjih godina u 209 vrtića – njihovu gradnju, dogradnju, rekonstrukciju, opremanje… Od toga u najviše, čak 18 na području Splitsko-dalmatinske županije, kroz ukupno 19 projekata.

Vrijednost tih 19 projekata je veća od 84 milijuna kuna. Negdje su ugovori tek potpisani, pa gradnja tek kreće. Riječ je o vrtićima u Komiži, Otoku, Segetu, Marini, Lovreču, Trogiru, Vrgorcu, gdje su odobrena sredstva za dva projekta – vrtić i obnovu igrališta vrtića. Nadalje gradnju ili dogradnju u Podbablju, Starom Gradu, Supetru, Sutivanu, Primorskom Docu, Hvaru, Brelima, Dugopolju, Tučepima, Trilju i Hrvacama…

Krajem kolovoza otvoren je u Segetu novoizgrađeni dječji vrtić. Radi se o matičnom objektu „Ružica“, vrijednom oko 11,5 milijuna kuna, financiranom iz EU fondova. Dječji vrtić „Seget“ uz ovaj objekt ima i područni vrtić „Tratinčica“, koji je do sada djelovao kao jedini vrtić na području ove općine. „Sretna je lokalna zajednica koja ima ovako slatke brige poput izgradnje dječjih vrtića, škola i svega onoga što je potrebno djeci i mladima. Te slatke brige ovdje u Segetu jako kvalitetno rješavaju. Ovaj objekt je napravljen iz europskih sredstava, a do njih se dolazi transparentnim i jasnim apliciranjem“, izjavio je župan Boban.

Načelnik Segeta Ivo Sorić ističe kako im je prioritet briga o djeci. „To postižemo ako zajedno nastupamo i ako svi damo sve od sebe. Ovim objektom smo iskazali političku volju, definirali smo program i odredili ciljeve. Ovim smo objektom dobili dvije jasličke skupine, a taj program do sada nismo imali. Dobili smo i dva dodatna vrtićka programa“, naglasio je Sorić.

Dječji vrtić “Seget” ove godine ima oko 80 novoupisane djece.

Ove je godine otvoren 7,7 milijuna kuna vrijedan vrtić u Sutivanu. Uz sredstva iz programa ruralnog razvoja, lani je Općina dobila i 3 milijuna kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za vrtić, a mađarski donator donirao je veću količinu nove dječje didaktičke i sportske opreme za vrtićku dob.

Krajem prošle godine otvoren je vrtić u Dugopolju vrijedan više od 12 milijuna kuna i uz potporu programa ruralnog razvoja sa 7,5 milijuna kuna. Kapacitet vrtića je za 240 djece, a po prvi puta uvedene su u i jaslice.

Krajem 2020. položen je kamen temeljac za vrtić i jaslice u Primorskom Docu, s tri dnevna boravka za vrtićki uzrast i novih 15 mjesta za djecu u jaslicama. Ugovorena vrijednost radova je 7,5 milijuna kuna, najvećim dijelom financiranim iz EU fondova i dio iz nacionalnih.

Sredinom prošle godine otvoren je novi vrtić u Trilju za 70 mališana. Izgradnja je sufinancirana  bespovratnim sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj  u iznosu od 7,4 milijuna kuna. Površina vrtića je oko 860 metara kvadratnih, a za mališane je organiziran cjelodnevni boravak u vrtićkim i dvije jasličke grupe.

Vrtić u Trogiru otvoren je početkom prošle godine, suvremeno uređeni objekt prima dvije cjelodnevne skupine po 20-ero djece te još jednu posebnu skupinu za djecu s teškoćama. Vrtić „Leptirić“ nalazi se u predjelu Plano i površine je gotovo 800 metara kvadratnih te je opremljen najmodernijom didaktičkom, edukativnom i razvojnom opremom. Osim dvije velike prostorije, u njemu se smjestila i sportska dvorana s najnaprednijim elementima za fizički i motorički razvoj djece, također jedina takva u mreži dječjih vrtića u Trogiru. Unutar objekta su i uredski prostori za upravu DV „Trogir“ te će se dio djelatnika iz DV „Maslina“ na Čiovu uskoro preseliti ovdje. Projekt uređenja postojećeg objekta u Planom vrijedan je 4,6 milijuna kuna + PDV, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava, a 15 posto financirao je Grad Trogir. Nakon što je u lipnju 2020. otvoren novi vrtić „More“ na predjelu Balancana koji je Grad samostalno financirao s dva milijuna kuna, a koji prima dvije jasličke skupine s 30-ak mališana, ukupno je to više od 70 novih vrtićkih mjesta u Trogiru čime je osigurano mjesto za svako dijete.

Vrgorac je povukao sredstva iz programa ruralnog razvoja za obnovu zgrade vrtića i uređenje igrališta pored vrtića. Inače, naša analiza pokazala je da taj grad prednjači po proračunskim izdvajanjima za obitelj i djecu. Dječji vrtić Pčelica je u potpunosti energetski obnovljen, omogućen je dvosmjenski rad, u potpunosti je obnovljeno dječje igralište, opremljen modernim spravama i antistres podlogom, a potom je u potpunosti obnovljen područni odjel u Dusini.

U projekt uređenja Dječjeg vrtića Komiža izdvojeno je 9,7 milijuna kuna, a kroz program ruralnog razvoja odobreno 7,2 milijuna.
Projekt se je odnosio na uređenje i opremanje zgrade dječjeg vrtića (prizemlje i prvi kat koji se do sada nije koristio) te organizaciju cjelodnevnog odgojno-obrazovnog programa.

Općina Otok od 2020. godine ima besplatan vrtić za svu djecu što je rezultiralo povećanim brojem upisane djece. Do tog datuma bilo je upisano 118 djece dok je lani upisano 148 djece, zaposlene su 3 dodatne osobe, otvoreno je novo odjeljenje u područnom vrtiću Ruda kroz dodijeljena sredstva Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te se tim sredstvima radilo i na  promicanju društveno odgovornog ponašanja. Sada se kreće u proširenje i dogradnju  jaslica i vrtića DV Žabica kako bi se dodatno osigurao prostor za smještaj jasličke djece koji ne postoji na području općine.

Adaptacija zgrade u kojoj je smješten Područni odjel „Pčelica“, kao sastavni dio Dječjeg vrtića MARINA, nije završena.

U Općini Marina, osim centralnog vrtića, radi i nekoliko područnih. Krijesnica u  Pozorcu je matični samostojeći objekt u kojem je sjedište Dječjeg vrtića
MARINA i on je izgrađen  sredstvima EU iz fonda za ruralni razvoj. Sačinjava ga prostor od 600 m2 unutarnjeg prostora u kojem su prostori za četiri odgojno-obrazovne skupine (jedna jaslička skupina i tri vrtićke skupine) s pripadajućim sanitarnim čvorovima za djecu i garderobama za svaku skupinu
odvojeno, vjetrobran, veliki hol koji se može koristiti u više namjena, prostora za odlaganje didaktike, ureda za ravnateljicu i stručnu službu. U objektu je matična kuhinja te blagovaona, garderobe i sanitarni čvorovi za radnike i posjetitelje. Svaka skupina ima poseban izlaz na dvorište koje je opremljeno za mlađu i stariju djecu. Objekt je smješten u ugodno, prirodno okruženje, svijetao i prozračan. Na vrhu zgrade je prostor namijenjen za igru djece na otvoren koji se proteže cijelom površinom objekta, opremljen spravama i rekvizitima za djecu. Vrtić je opremljen namještajem primjerenim za djecu i didaktikom kao poticajnim sredstvom cjelovitog razvoja djeteta. Plan je obnova Područnog odjela Bubamara u Gustirni.

Općini Lovreć odobreno je ove godine 7,5 milijuna kuna za  projekt Rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića Nikolići.

U Općini Podbablje kroz program ruralnog razvoja odobreno je 7,4 milijuna za gradnju vrtića u Drumu, ukupna vrijednost projekta je 9,3 milijuna kuna, a omogućava  povećanje prostornih i tehničkih kapaciteta  za 60 djece vrtićkog te 20 djece jasličkog uzrasta, a zaposlit će se 19 osoba. Ove je godine Općina dobila i 315.000 kuna od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade  koji će se utrošiti u opremanje i uređenje okoliša novog dječjeg vrtića u Drumu čije se otvorenje očekuje na blagdan sv. Nikole, 06. prosinca.

U Starom Gradu na Hvaru lani je otvoren vrtić.  U obnovu je uloženo oko 6 milijuna kuna, dobivenih putem programa ruralnog razvoja Europske unije. Objekt će  bogatiji za potpuno opremljenu sportsku dvoranu, informatički kabinet, čitaonicu i sportsko igralište koje  zajednički koriste predškolci i osnovci.

Prije dvije godine otvoren je pak vrtić u samom Gradu Hvaru. U novoizgrađenom dijelu Dječjeg vrtića „Vanđela Božitković“ rekonstruirano je i dograđeno istočno krilo dječjeg vrtića u koje je uloženo 2,8 milijuna  kuna, od čega je 2,2 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za ruralni razvoj. S novim rekonstruiranim i dograđenim prostorom vrtić prima 165 djece, u sedam jutarnjih i dvije poslijepodnevne skupine, a odgojno-obrazovni proces organiziran je bez dijeljenja soba i dnevnih boravaka, čime je vrtić postigao pedagoški i epidemiološki standard.

Prije dvije godine otvoren je i DV Mrvica u Supetru. Rekonstrukcija zgrade supetarskoga dječjeg vrtića iznosila je 9,1 milijuna kuna  – izvršeni su radovi na obnovi krovišta, vanjske fasade, kupljena nova i suvremena kuhinja koja zadovoljava i najzahtjevnije standarde, obavljeni radovi na instalacijama, uvedena nova Led rasvjeta, nove električne instalacije te je isto tako uveden novi sustavi grijanja i hlađenja. Uz to, izmijenjena je i vanjska stolarija, a unutarnji prostori opremljeni su novim namještajem. Dodatno je i uređen prostor za nove jasličke grupe, pa je tako ukupno izdvojeno preko 11,7 milijuna  kuna. Sredstva su odobrena iz više izvora.

Mališane je primio i novootvoreni vrtić u Brelima. Posredstvom Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Općina Brela uspjela je iz EU fondova dobiti 80 posto od devet milijuna kuna kolika je cijena novog vrtića na lokaciji Kričak u Brelima. Prostire se na 700 kvadrata i premašuje dva postojeća vrtića. Sastoji se od prizemlja sa svim potrebnim sadržajima, dvije dnevne sobe od 80 kvadrata, kuhinje, garderobe, soba za odgajatelja i sastanke, polivalente dvorane od 150 kvadrata, kotlovnice te zasebnih sanitarnih čvorova za djecu, odgajatelje i roditelje.

Ima i odvojeni u dvoranu tako da će se koristiti i za ostale potrebe mještana kao i osnovne škole, a ispred zgrade vrtića sa “zelenim” krovom, provedenom hidro i toplinskom izolacijom zidova te kvalitetnim sustavom grijanja i hlađenja, nalazi se dječje igralište i parking.

U Tučepima su sredstva izdvojena za uređenje okoliša oko DV Grdelin.

U Hrvacima je u vrijeme korone dobili uređeni prostor vrtića Sretno dijete, koje sada prima i jasličke skupine.

Prizemlje vrtića je obnovom proširenom, pa je nadograđena kuhinja, sanitarni čvorovi, tu je  i kotlovnica, dvije sobe dnevnog boravka u kojima se provode tri cjelodnevna vrtićka programa i  potpuno novi kat na kojem su velike dvije sobe dnevnog boravka u kojima se provodi jedan desetodnevni vrtićki program i jedan jaslički program za  djecu jasličkog uzrasta. Na tom katu su i uredi, računovodstvo, zatim ured ravnatelja, odgojiteljsku sobu, sanitarne čvorove. (L.K.)