U sklopu Programa razvoja otoka za 2024. godinu, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je projektima u jadranskim županijama gotovo 4,1 milijun eura. Cilj ovog programa je unaprijediti kvalitetu života na otocima te sustavno umanjiti regionalne razvojne nejednakosti i različitosti na području Republike Hrvatske. U šest županija, osim gradova i općina, po jedan projekt prijavljen je od strane samih županija. 

Tako je Primorsko-goranskoj županiji odobreno 58,5 tisuća eura za uređenje zgrade Doma zdravlja u Loparu na Rabu, a ukupno su unutar Županije odobrena sredstva za 14 projekata, osim jedan za županiju, još 13 za gradove i općine. Primjerice, Gradu Krku pripalo je 67,5 tisuća za rekonstrukciju i dogradnju postojeće zgrade Centra za socijalnu skrb-izgradnja sportske dvorane za borilačke sportove, Gradu Malom Lošinju 23,4 tisuće eura za sanaciju prostor društvenog doma Ilovik te 36,6 tisuća za rekonstrukciju sportskog igrališta u Velom Lošinju, uređenje društvenog doma u Beleju 50,9 tisuća…

Unutar Ličko-senjske županije odobrena su dva projekta, a samoj Županiji 67,5 tisuća eura za projekt izgradnje gradske tržnice u Novalji. Gradu Novalji su odobrena sredstva za uređenje povijesne jezgre.

Isti iznos od 67,5 tisuća odobren je Šibensko-kninskoj županiji koja je prijavila projekt sanacije sportske podloge ŠSD OŠ Murterski Škoji Murter. Ukupno je na području Županije odobreno financiranje sedam projekata, među kojima i odobrenih 105 tisuća za gradnju vrtića i jaslica Murter, izgradnja javne rasvjete na Krapnju, uređenje šetnice na Kapriju…

Splitsko-dalmatinska županija je prijavila projekt sanacije sanitarnog čvora Klesarske škole Pušišća na Braču te je odobren iznos od 50,4 tisuće eura. Osim ovoga, ukupno su na području Županije odobrena sredstva za još 18 projekata koje su prijavili gradovi i općine. Primjerice Supetru za uređenje i opremanje multifunkcionalnog sportskog igrališta Mali plac, Općini Nerežišća za gradnju vrtića, Gradu Hvaru za ugradnju podzemnih spremnika itd.

Zadarskoj županiji je za projekt izmjene elektroničkih instalacija u SŠ Bartula Kašića u Pagu odobreno 25,5 tisuća eura, a ukupno je na području Županije odobreno financiranje 14 projekata.

Projekt energetske obnove Doma za starije osobe Korčula, pripremljen je od strane Regionalne agencije DUNEA za Dubrovačko-neretvansku županiju te je odobren iznos od 67,5 tisuća eura. Kako su priopćili iz Županije, ovaj projekt ima za cilj poboljšanje kvalitete života korisnika doma, povećanje energetske učinkovitosti objekta te smanjenje troškova.

Dom ima kapacitet za 42 osobe, te će se kroz ovaj projekt nastojati poboljšati kvaliteta boravka i zdravlje korisnika, uz smanjenje troškova. Glavni aspekti projekta uključuju sanaciju krova, izvedbu nove fasade, zamjenu rasvjete, ugradnju dizalica topline i solarnih kolektora te sanaciju oštećenih nosivih elemenata konstrukcije zgrade.

Za područje Dubrovačko-neretvanske županije odobreno je ukupno 14 projekata u sklopu Programa razvoja otoka za 2024. godinu koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije kako bi pružilo podršku kapitalnim projektima regionalne i lokalne otočne zajednice. (L.K.)