U četvrtak je u Zagrebu održana svečanost dodjele bespovratnih sredstava za 16 projekata u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za poziv Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti. Riječ je o projektima izgradnje ili obnove infrastrukture aktivnog turizma, posjetiteljske infrastrukture i infrastrukture u funkciji razvoja lječilišnog i wellness turizma, u ukupnoj vrijednosti od 106 milijuna eura.

Dodijeljena su bespovratna sredstva za sljedeće projekte: Rekonstrukcija dvorca Inkey u infrastrukturu u funkciji razvoja wellness turizma, Unaprjeđenje smještajnih kapaciteta i infrastrukture Specijalne bolnice Naftalan u funkciji razvoja zdravstvenog turizma -WELLTUR NAFTALAN, Rekonstrukcija zgrade Fontana u Toplicama Lipik u hotel u funkciji zdravstvenog turizma, Poboljšanje kvalitete postojećih i uvođenje novih usluga u zdravstvenom turizmu Specijalne bolnice ortopedije Biograda na moru, Ulaganje u modernizaciju smještajnih kapaciteta Thalassotherapie Crikvenica u cilju razvoja lječilišnog i wellness turizma, Revitalizacija lječilišnog centra Veli Lošinj kroz digitalnu i zelenu tranziciju, Unaprjeđenje ponude lječilišnog i wellness turizma Daruvarskih toplica kroz razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti, Bazenski kompleks u Velikom Korenovu Terme Bjelovar, Rekonstrukcija i prenamjena Dvorca Feštetić u interpretacijski centar, Interpretacijski centar “Bolenov dravski put“, Interpretacijski centar Palača međimurske popevke, Ulaganje u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti na području Općine Velika Ludina s ciljem doprinosa regionalnoj diversifikaciji i specijalizaciji hrvatskog turizma, Razvoj infrastrukture aktivnog turizma u Općini Rovišće, Sportsko rekreacijski centar Općine Nijemci, Projekt „Vrata Papuka“ te Revitalizacija planinarsko-posjetiteljske infrastrukture Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Međimurska županija dobila je ukupno više od 12 milijuna eura za dva važna projekta – revitalizaciju Feštetićeva kaštela u Pribislavcu i uređenja hiže međimurske popevke u Donjoj Dubravi.

Zahvaljujući pravovremenom i dobro argumentiranom prigovoru stručnih službi Međimurske županije i REDEA-e, uvažena je žalba na projekt obnove i revitalizacije Feštetićeva kaštela u Pribislavcu, koji je u prvom krugu stavljen na rezervnu listu. Kvalitetnim prigovorom Međimurska županija dosegnula je još jedan uspjeh i cilj te ulazi u projekt vrijedan 6.633.118 eura.

Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe da je uvažavanjem prigovora ispravljena velika nepravda: „Malom, snažnom i odgovornom timu, uspjelo je ispraviti nepravdu i iznimno nam je drago što su nam na natječaju prošla dva projekta, među kojima i revitalizacija ovog vrijednog spomenika kulture, jednog od najočuvanijih dvoraca sjeverne Hrvatske. Kaštel će po obnovi u punom sjaju svjedočiti o našoj povijesti i kulturi mnogim budućim generacijama“, rekao je župan.

Uz čakovečki Stari grad te crkvu svetog Jeronima u Štrigovi, kaštel u Pribislavcu spada među najznačajnije spomenike Međimurja, stoga će se njegovoj revitalizaciji posvetiti osobita pažnja.  Uz povijesnu priču zdanja, Feštetićev kaštel predstavljat će i našu gastronomiju, koja će, ovim projektom, dobiti svoju ‘akademiju’ i vrhunsku prezentaciju, a oko kurije uredit će se engleski tip parka u kojem će centralno mjesto pripasti magnoliji koja je 2001. godine zaštićena kao spomenik parkovne arhitekture.

U obnovljenom objektu gostima će, uz povijesni pregled razvoja međimurske kuhinje, nuditi i iskustveni doživljaj osobnog sudjelovanja u pripremi jela, dok će stalni postav biti podijeljen u tematske cjeline. U interpretacijskom centru, gostima i korisnicima bit će na raspolaganju i kafić čije uređenje neće odstupati od autentičnog dojma ostalih prostora kurije. Povijest obitelji Feštetić bit će prezentirana sadržajima na prvoj etaži, a specifičnost ovog interpretacijskog centra će biti tematske sobe koje će obrađivati različite teme iz života obitelji Feštetić, prilagođene različitim dobnim skupinama posjetitelja.

Hiža međimurske popevke u Donjoj Dubravi, projekt je vrijedan 5,56 milijuna eura, u kojem uz Općinu, sudjeluju Međimurska županija i REDEA, te kojim će Ekomuzej Međimurje malo dobiti novi interpretacijski centar. Bit će osobita posveta međimurskoj popevki, temelju identiteta svake Međimurke i Međimurca i blaga čovječanstva s UNESCO-ve reprezentativne liste.

U Primorsko-goranskoj županiji, sredstva su odobrena za ulaganje u modernizaciju smještajnih kapaciteta Thalassotherapie Crikvenica u cilju razvoja lječilišnog i wellness turizma, Revitalizacija lječilišnog centra Veli Lošinj kroz digitalnu i zelenu tranziciju

Thalassotherapia Crikvenica dobila je sredstva za ulaganje u modernizaciju smještajnih kapaciteta s ciljem razvoja lječilišnog i wellness turizma. Ova investicija će doprinijeti poboljšanju kvalitete usluga i ponude u Crikvenici, pojačavajući njezinu privlačnost kao destinaciju za wellness i lječilišni turizam. Ulaganje će vjerojatno obuhvatiti renovaciju i modernizaciju smještajnih objekata, poboljšanje wellness sadržaja te eventualno uvođenje novih terapijskih i rekreativnih aktivnosti kako bi se odgovorilo na potrebe suvremenih turista koji traže iskustva usmjerena na zdravlje i dobrobit. Ova inicijativa također može imati pozitivan utjecaj na lokalnu ekonomiju, stvarajući nova radna mjesta i potičući gospodarski razvoj ovog područja.

U Koprivničko-križevačku županiju stižu bespovratna sredstva za dva značajna projekta – rekonstrukciju dvorca Inkey (ukupne vrijednosti 12,9 milijuna eura, od čega je 10,1 milijuna eura bespovratnih sredstava) te Interpretacijskog centra „Bolenov dravski put“  kojim će se obnoviti i opremiti stara zgrada župnog dvora u Goli i izgraditi  riječna marina na rijeci Dravi (ukupna vrijednosti projekta  3.5 milijuna eura od čega je 2,9 milijuna eura bespovratnih sredstava).

„Ovih 13 milijuna eura bespovratnih sredstava koja samo osigurali za ova dva projekta u Koprivničko-križevačkoj županiji ogroman su vjetar u leđa koja će pomoći ne samo u realizaciji projekata već i dodatnom razvoju turističke ponude na našem području“, poručio je župan Darko Koren.

Kako smo nedavno pisali, plan je da  Inkey u Rasinji  kroz nekoliko godina bude potpuno obnovljen i stavljen u turističku funkciju. Obnovom će se otvoriti novi smještajni kapaciteti i ponuditi wellness sadržaj, odnosno plan je obnova zgrade samog dvorca, dogradnja krila na postojeću zgradu dvorca u kojoj će se nuditi wellness sadržaji te  uvođenje digitalnih sadržaja i informacijsko-komunikacijskih tehnologija namijenjenih turistima i posjetiteljima.

Sredstva su dobila i dva projekta tj. prijavitelja s područja Zagrebačke županije – Specijalna bolnica Naftalan za projekt „Welltur Naftalan“ te Park prirode „Žumberak-Samoborsko gorje“ za projekt revitalizacije planinarsko-posjetiteljske infrastrukture.

„Izuzetno smo zadovoljni dodijeljenim sredstvima. Odobreno nam je 1,57 milijuna eura, a ukupna vrijednost našega projekta je 2,18 milijuna eura. Novac će biti uložen u prenamjenu kuhinje i restorana u staroj zgradi bolnice u deset bolesničkih soba, gradnju fotonaponske elektrane na krovu bolnice i na parkiralištu, kao i proširenje wellnessa. Sve to doprinijet će ukupnom razvoju Naftalana i bolje ga pozicionirati na tržištu zdravstvenog turizma“, rekao je v.d. ravnatelja SB Naftalan Goran Maričić. Dio sredstava za realizaciju ovoga projekta osigurat će Zagrebačka županija, partner projekta. Nove bolesničke sobe, namijenjene tržištu, bit će kategorizirane sa četiri zvjezdice.

Parku prirode „Žumberak-Samoborsko gorje“ sredstva su odobrena za uređenje 174 kilometara kružnoga pješačkog puta, rekonstrukciju i opremanje Planinarskog doma “Žitnica” na Japetiću i Kuće Jelenić u Jelenićima, obnovu vidikovca Piramida te gradnju adrenalinskog parka i ziplinea. Ukupno odobrena sredstva iznose 5,6 milijuna eura, što je 100% prihvatljivih troškova.

Kako smo već pisali, nakon rekonstrukcije, kapacitet Hotela Fontana u Toplicama Lipik bit će 147 ležajeva, od čega će veći dio biti namijenjen privatnim gostima, a jednim dijelom pacijentima koji dolaze na rehabilitaciju. Osmišljen je kao pravi hotelski, turistički smještaj s mogućnošću korištenja naših usluga u zdravstvenoj rehabilitaciji. Osim što uključuje izgradnju i opremanje nove zgrade Hotela Fontana, realizacija projekta uključuje i niz popratnih ugostiteljskih, wellness i spa, zabavnih i sportsko – rekreativnih sadržaja koji zaokružuju priču i predstavljaju veliki zamašnjak razvoja zdravstvenog turizma Kontinentalne Hrvatske, a samom realizacijom projekta generirat će se i značajan pozitivni učinak na cjelokupno gospodarstvo Požeško-slavonske županije.

Foto: Arhitektonski fakultet Zagreb

„Važnost ulaganja u javnu turističku infrastrukturu prepoznali smo u Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. godine s ciljem poboljšanja ukupne kvalitete turističke ponude i razvoja cjelogodišnjeg turizma. Ulaganja u sklopu ovog Poziva zato su usmjerena na razvoj, prilagodbu te zelenu i digitalnu tranziciju javne turističke infrastrukture“, rekla je prilikom dodjele bespovratnih sredstava ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Ulaganja su usmjerena na slabije razvijena turistička područja i kontinent, što se postiglo uvažavanjem indeksa turističke razvijenosti. Tako su u slabije razvijenim turističkim područjima ulaganja usmjerena na gradnju nove i prilagodbu postojeće javne turističke infrastrukture dok su u područjima s najvišim indeksom turističke razvijenosti ulaganja usmjerena na prilagodbu postojeće javne turističke infrastrukture. Svi odabrani projekti morali su zadovoljiti visoke kriterije prihvatljivosti, posebice u dijelu koji se odnosi na održivi razvoj, zaštitu okoliša i prirode. Uz to, ulaganja se odnose i na postizanje više razine energetske učinkovitosti, obnovljive izvore energije, uvođenje zelenih tehnologija i poslovnih modela koje doprinose zelenoj tranziciji, smanjenju utroška energije i vode, smanjenje nastanka otpada i slično.

„Kroz razvoj zdravstvenog i aktivnog turizma Hrvatska se može posebno istaknuti jer imamo sve preduvjete za njihovo profiliranje na razini Europske unije, ali i šire. Posebno me veseli što će ova ulaganja doprinijeti i kvaliteti života naših sugrađana, kao i boljim uvjetima rada za djelatnike u specijalnim bolnicama kojima je namijenjen najveći dio sredstava“, izjavila je Brnjac naglasivši da su svi ovi projekti mogu biti temelj za razvoj čitavih regija, otvaranje novih radnih mjesta i pokretanje gospodarstva. (L.K.)