Prošli tjedan počela je škola, iako se točan broj učenika još zbraja, neke su županije računicu već objavile, pa tako primjerice Osječko-baranjska, Međimurska i Primorsko-goranska županija broje više prvašića nego prošle školske godine. Neke imaju manji broj prvašića, ali veći ukupan broj osnovnoškolaca, poput Vukovarsko-srijemske županije. Neke su sudjelovale u nabavi radnih materijala, iako u većini županija o tome brinu gradovi i općine. Neke županije najavljuju nastavak ulaganja u obrazovanje – od stipendija, centara izvrsnosti, EU projekata koji omogućavaju besplatnu prehranu za najpotrebitije i pomoćnike u nastavi, a neke za tu svrhu i same nadodavaju sredstva, do predstojećih EU projekata koji u novoj financijskoj omotnici omogućavaju i ulaganje u školsku infrastrukturu.

Prema preliminarnim podacima iz srpnja veći broj prvašića mogle bi imati Požeško-slavonska, Dubrovačko-neretvanska i Sisačko-moslavačka županija. Podsjetimo se, lani je u odnosu na preklanjsku školsku godinu upisano 1998 učenika manje. Rezultat je to demografskih kretanja, pa je tako u odnosu na školsku godinu 2013./2014. lani upisano 50.508 učenika manje. Najveći pad zabilježen je od 2014. do 2016. godine kada je i bio najveći val iseljavanja. U razdoblju od tog vremena samo su Grad Zagreb i Istarska županija bile u zelenom po broju upisanih učenika.

Prema podacima aplikacije Otvoreni proračun, u ovoj godini u odnosu na broj stanovnika predvode po izdvajanju proračunskih sredstava za obrazovanje Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Krapinsko-zagorska i Požeško-slavonska županija.

Gotovo sve su uključene u EU projekt osiguravanja školske prehrane za potrebite učenike, neke su iz svog proračuna dodale sredstva a kako bi što veći broj učenika bio obuhvaćen, dok primjerice Osječko-baranjska županija to omogućava svim osnovnoškolcima u Županiji. Isti je slučaj i s pomoćnicima u nastavi, za koje su također županije, koje su imale tu mogućnost, izborile EU sredstva.

Županije sudjeluju i u financiranju prijevoza, stipendiranju, nagrađivanju… učenika, a neke su, poput Virovitičko-podravske i Dubrovačko-neretvanske, izdvojile ove godine i novac za nabavu radnih materijala.

Prošli ponedjeljak je u osnovne škole na području Osječko-baranjske županije prvi put u školske klupe sjelo 2.366 prvašića, 46 više nego lani. Pozitivan trend bilježi se i u srednjim školama u koje su upisana 24 učenika više, odnosno 10.161 srednjoškolac. Osječko-baranjska županija kao osnivač, kako su naveli, nastavlja s provođenjem niza projekata i programa kako bi učenicima osigurala kvalitetnije uvjete školovanja. Ove godine je u planu povećanje broja stipendija kao i povećanje iznosa, a u proračunu je osigurano 1.350.000 kuna i to za četiri kategorije: daroviti učenici i studenti, učenici i studenti koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, učenici i studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i učenici i studenti slabijeg socijalnog statusa. Također, Osječko-baranjska županija dodijelila je 300.000 kuna potpora studentima poslijediplomskih studija, povećavajući ove godine ukupan iznos za 50.000 kuna. Nastavlja se i provedba projekata osiguravanja kvalitetne i svima dostupne prehrane u osnovnim školama. Projektom „Školski obrok za sve“ Osječko-baranjska županija, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, osigurava besplatan obrok za sve osnovnoškolce. Od ovoga tjedna počinje provedba projekta Učimo zajedno 5 putem kojeg će 154 pomoćnika u nastavi pružati neposrednu podršku učenicima s teškoćama u razvoju.

Nastavlja se i snažan investicijski ciklus izgradnje i/ili dogradnje školskih objekata i đačkih domova, kojim će se značajno podići kvaliteta boravka i izvođenja nastave za učenike i njihove profesore. U tijeku je izgradnja Srednje škole Donji Miholjac ukupne vrijednosti 50.426.896,26 kuna, a ugovoreni su i radovi na izgradnji športske dvorane Osnovne škole Miroslava Krleže Čepin, dogradnji blagovaonice u OŠ Bilje, dogradnji objekta OŠ „V. Nazor“ Đakovo, OŠ „M. Gubec“ Čeminac, Srednjoškolskog đačkog doma te izgradnji nove zgrade I. gimnazije Osijek. U tijeku je i provedba projekata Regionalnih centara kompetentnosti, Elektrotehnička i prometna škola Osijek i Ugostiteljsko turistička škola Osijek vrijednih ukupno 170 milijuna kuna.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u školskoj godini 2021./2022., upisano je sveukupno 11.647 djece, od kojih u prvi razred osnovne škole 1.307 učenika. Prošle godine 2020./2021. upisano je sveukupno 11.352 učenika, među kojima 1.400 prvašića. U ovoj školskoj godini sveukupan broj upisane djece u osnovne škole je veći zbog većeg broja upisane djece u sedme i osme razrede dok je u prvi razred osnovnih škola upisano 93 učenika manje.

‘Podatak je zabrinjavajući te svim mogućim mjerama nastojimo maksimalno potaknuti demografski oporavak u našoj županiji. Iskreno se nadam kako će se kroz kratko vrijeme vidjeti rezultati našega rada.’ – poručio je župan Damir Dekanić. 

Inače, Županija je uz gotovo milijun kuna iz EU,  osigurala i vlastitih 2,3 milijuna kuna kako bi sva djeca u potrebi dobila besplatan obrok, njih ukupno 3734. Projekt osiguravanje pomoćnika u nastavi u ovoj školskoj godini vrijedan je 2,4 milijuna kuna kojima je osigurano 53 pomoćnika u nastavi za 59 učenika.

Manji broj prvašića ove godine ima i Brodsko-posavska županija.

‘Mi ove godine imamo 1185 učenika upisanih u prve razrede u Brodsko-posavskoj županiji i, nažalost, to je za nekih 3% manje upisanih u odnosu na prošlu godinu što govori da se migracije stanovništva negativno odražavaju i u Brodsko-posavskoj županiji, ali uvijek se nadamo da postoje sredine gdje su te brojke i pozitivne. Ono što mi, kao osnivači osnovnih i srednjih škola, želimo je da djeci osiguramo što bolje uvjete za odvijanje nastave, odnosno uvjete primjerene sadašnjem vremenu. Brodsko-posavska županija je obnovila sve matične škole, a u velikom broju škola postoje i kuhinje kako bi djeca mogla dobiti topli obrok u školama. Čini se sve kako bismo krenuli s pozitivnim trendovima, za što je prije svega potrebno napraviti dobar plan, a sve s ciljem osiguravanja boljeg školovanja u uvjetima kakva djeca i zaslužuju. Svim prvašićima, a i svim ostalim učenicima želim sretan prvi dan škole, da im škola ostane u zaista lijepom sjećanju, da usvoje nova znanja, ali da ne zaborave na igru. Puno sreće želim i svim djelatnicima škola, a, naravno i roditeljima.’ – rekao je prvi dan škole brodsko posavski župan Danijel Marušić, koji je tradicionalno bio u posjetu školama i darovao prvašiće.

Inače  kroz EU projekt osiguravanja besplatne prehrane osigurano je milijun kuna za prehranu 1261 učenika. A kroz projekt „S osmijehom u školu 4“ plan je omogućiti pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike za ukupno 73 učenika u 29 škola.

U Virovitičko-podravskoj županiji je trenutno 5.716 učenika u svim osnovnim školama. Prvašića je 624. U srednjim školama na području VPŽ je 2.606 učenika. – Prema ministarstvu redovito radimo projekcije za iduće četiri godine, a upravo prema tim projekcijama imamo nagovještaj da će broj rođene djece biti u porastu, stoga vjerujem da ćemo se ubuduće moći pohvaliti s većim brojem djece nego proteklih godina. Uz besplatne udžbenike, Županija svake godine pokriva i troškove radnog materijala. To smo ove godine učinili za sve prve razrede, za sve prvašiće. Kao županija, kao osnivač, naravno da ćemo i dalje brinuti da ovi školarci imaju što bolje uvjete školovanja. U idućem razdoblju očekuje nas izgradnja novih matičnih ili područnih škola, kao i energetske obnove starih škola u kojima smo i dosad bili vrlo uspješni. Isto tako, imamo u planu izgradnju sportskih dvorana i jasno je da nas očekuje jedno izazovno razdoblje i mogućnost prije svega financiranja upravo i dvorana i novih škola kroz fondove Europske unije i sigurno ćemo to znati iskoristiti – rekao je župan Igor Andrović.

Virovitičko-podravska županija je osigurala radne materijale i likovne kutije za učenike prvih razreda osnovnih škola kojima je osnivač, odnosno za 423 učenika, te je za navedeno izdvojeno oko 160.000 kuna.

Bjelovarsko-bilogorska županija također broji ove godine manji broj učenika. U školske klupe u osnovnim školama na području Bjelovarsko-bilogorske županije od 1. do 8. razreda sjelo je 8187 učenika, od toga njih 952 su učenici prvog razreda.

Lani je inače bilo upisano 996 učenika u 1. razrede osnovnih škola na području BBŽ-a, a ukupan broj učenika u osnovnim školama iznosio je 8337.

Podsjetimo, i ove školske godine Županija je osigurala EU sredstva za osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva. Besplatan školski obrok omogućen je za 969 učenika. A kroz projekt osiguravanja pomoćnika u nastavi, pomoć je osigurana za oko 60 učenika s teškoćama.

Župan Marušić rekao nam je nedavno kako je cilj opet uvesti nagrađivanje najboljih učenika i mentora. Što se tiče stipendija, Županija je u vrhu po visini izdvojenih sredstava za stipendije. Puno se ulaže i u energetske obnove škola, a gradi se Glazbena škola i proširuje Medicinska škola – budući regionalni centar kompetentnosti u zdravstvu.

Osnovne i srednje škole Međimurske županije spremno su  dočekale 9 343 osnovnoškolaca i 3 608 srednjoškolaca, a u odnosu na lani 78 prvašića je više. Međimurska županija nastavlja s jedinstvenim modelom obrazovanja te je svim školarcima osiguran besplatan prijevoz, udžbenici, osobni asistenti, osigurane su  stipendije za djecu branitelja i za učenike deficitarnih zanimanja..

Županija nastavlja u potpunosti financirati prijevoz autobusom i vlakom za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Međimurju. Jedini trošak koji roditelji imaju je izrada pokaza. Financirat će se i osobni asistenti u nastavi u osnovnim školama svakom učeniku kojemu je asistent potreban. Ove godine riječ je o 92 učenika o kojima će brinuti 87 pomoćnika u nastavi, a osim u osnovnim školama, Županija financira i asistente u vrtićima, po čemu je i dalje jedinstvena u Hrvatskoj. Osigurane su stipendije za školovanje učenika u deficitarnim zanimanjima, stipendije djeci hrvatskih branitelja prema postojećem modelu, nastavlja se s programom studentskih kredita, a osigurane su i jednokratne potpore za studente. Tijekom ljetnih mjeseci završena su brojna ulaganja u školama, a nedavno je tako obnovljena školska sportska dvorana Graditeljske škole Čakovec. Dodatna znanja međimurski učenici stječu i kroz centre izvrsnosti iz informatike, matematike, kemije, fizike i biologije, a pri završetku su i građevinski radovi Centra kompetentnosti u strojarstvu u Tehničkoj školi Čakovec vrijednog gotovo 60 milijuna kuna.

Varaždinskoj županiji nisu još izašli s konačnim podacima, ali kako su nam prije mjesec dana odgovorili, ove školske godine prema prvim podacima u prve razrede upisano je 1 467 učenika, dok ih je lani bilo 1 435, odnosno ove godine je 32 učenika više u prvim razredima. Ukupan broj učenika je pak smanjen, s lanjskih 13 114 na 12 817.

Sredstva koja su do 2019. godine bila izdvajana za udžbenike, usmjerena su u druge projekte za učenike osnovnih i srednjih škola, među kojima su osiguravanje besplatne školske prehrane za učenike osnovnih škola u riziku od siromaštva te sufinanciranje školske prehrane za učenike srednjih škola u riziku od siromaštva, sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, stipendiranje učenika srednjih škola i studenata, financiranje Centara izvrsnosti Varaždinske županije s osiguravanjem prijevoza i obroka za učenike, dok brojne općine i gradovi sami sufinanciraju nabavku radnih bilježnica i/ili obveznog radnog materijala te drugih obrazovanih materijala za učenike.

Krapinsko-zagorska županija u proteklih pet godina ima trend pada broja učenika te tako i ove godine ima 73 djece manje u osnovnim školama i 19 manje u srednjim školama. U osnovne i srednje škole na području Krapinsko-zagorske županije je prvog dana škole krenulo 13.569 učenika, odnosno 9.269 učenika osnovnih i 4.273 učenika srednjih škola. U prvi razred osnovnih škola upisan je 1.101 učenik, dok je u srednje škole upisano 1.144 učenika. Neki od 14 programa deficitarnih zanimanja upisalo je138 učenika.

Župan Željko Kolar  istaknuo je prvi dan škole kako su tijekom ljeta provedene brojne investicije koje će poboljšati uvjete rada u zagorskim školama, a ima pripremljeno devet građevinskih dozvola za izgradnju školskih sportskih dvorana u vrijednosti oko 300 milijuna kuna te pet građevinskih dozvola za dogradnju škola, također oko 300 milijuna kuna.

Županija će i nadalje provoditi županijski projekti poput rada s talentiranom djecom, osiguravanja pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju i školskih obroka za djecu u riziku od siromaštva. Osigurana su 132 pomoćnika u nastavi za 153 djece, preko Zalogajčeka, za koji su dobivena sredstva nešto manja od milijun kuna, bit će osigurani obroci za 994 učenika. Tijekom ovog ljeta u mnogim su školama bila velika gradilišta, gdje su se realizirale investicije od oko 2 milijuna kuna, a ponovo kreće realizacija novih projekata. Županija će, kako su objavili, sufinancirat troškove prijevoza redovitih učenika srednjih škola s prebivalištem ili boravištem na području Županije.

Karlovačka županija nije još objavila konačne podatke o broju upisane djece, ali kako su nam nedavno rekli, prvi podaci pokazuju da broj prvašića manji, a veći u Sisačko-moslavačkoj županiji. U toj županiji je ipak u fokusu bio nastavak održavanja nastave zbog puno stradalih objekata. Pa su tako Sisačko-moslavačka županija i Gimnazija Sisak potpisale  Sporazum kojim su se županijski uredi dali na privremeno korištenje školi. Dodatno su u potpunosti preuređeni u učionice i kabinete i opremljeni za početak nastave. To je bio potez sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka.

Na zemljištu pored srednje škole u Glini koja je u obnovi, postavljen je pak i opremljen modularni objekt u kojem će nastavu pohađati učenici srednje škole. ‘Osnovne i srednje škole na području Petrinje i Gline te srednje škole na području Siska u nadležnosti su Sisačko-moslavačke županije. U ova dva i pol mjeseca koliko sam vaš župan cilj nam je bio osigurati infrastrukturu za školovanje djece na potresom pogođenom području.’ – rekao je nedavno Celjak.

U Primorsko-goranskoj županiji je preko 28 tisuća učenika i učenica sjelo u školske klupe. 11 je više osnovnoškolaca i 10 prvašića, njih ukupno 2246. Čak sedam škola bilježi porast upisa u prve razrede, a to su „Fran Krsto Frankopan“ na Krku (32), potom škole u Kastvu (22), Omišlju (18), Delnicama (19), Klani (11), Čavlima (10) i Ravnoj Gori (5).