Najveći udjel iz konsolidiranog proračuna izdvojen za zdravstvo u 2021. godini imala je Brodsko-posavska županija sa 67,48 posto. Među vodećima je bila i po izdvojenim sredstvima za zdravstvo po stanovniku, s iznosom od 5.208,98 kuna. Pokazala je to naša analiza napravljena iz posljednje dostupnih podataka o izvršenju proračuna za 2021. godinu.

Kako nam je u nedavnom intervju rekao župan Danijel Marušić, izrađuje se dokumentacija za izgradnju Centra za hitnu i interventnu medicinu (CEHIM) unutar slavonsko-brodske bolnice čijom bi se izgradnjom značajno poboljšala kvaliteta zdravstvene skrbi za stanovnike Županije. Nadalje, nakon izrade projektno-tehničke dokumentacije ide i prijava izgradnje nove zgrade Zavoda za hitnu medicinu BPŽ za sufinanciranje iz EU fondova. Sprema je i  projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju zgrade mikrobiologije i dnevne onkologije u Općoj bolnici dr. Josip Benčević čija se izgradnja namjerava realizirati u ovom  financijskom europskom razdoblju.

Lani je nastavljena realizacija projekta energetske obnove zgrade Nova bolnica-Opća bolnica Nova Gradiška i projekt „Razvoj zdravstvene usluge usmjerene pacijentu“.

Za studente preddiplomskog i diplomskog studija zdravstvenog usmjerenja, smjer doktor medicine, godišnje se izdvaja preko pola milijuna kuna  za stipendiranje studenata medicine u cilju zadržavanja mladih budućih liječnika. Ove godine ih je 35 i mjesečno dobivaju 1.500 kuna tj. 200 eura. (L.K.)