Za 250,29 posto u proračunu za 2020. godinu sredstva za potpore povećala je u odnosu na 2019. godinu Brodsko-posavska županija i našla se u vodećih pet županija po tom kriteriju, pokazala je naša analiza o potporama poljoprivrednicima. Nedavno je za 32 OPG-ova odobreno 300.000 kuna, za udruge preko 500.000, a nekoliko natječaja je u tijeku. 

Početkom mjeseca Županija je donijela odluku o  dodjeli potpora male vrijednosti za nabavku mehanizacije, strojeva i opreme za primarnu poljoprivrednu proizvodnju na području Županije u 2022. godini. Pravo na potporu ostvarila su  32 obiteljska poljoprivredna gospodarstva u ukupnom iznosu od gotovo 300.000 kuna.

Objavljen je i javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava kroz potpore u stočarskoj proizvodnji, čiji je cilj održati postojeću i povećati razinu u stočarskoj proizvodnji na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na području Županije.

Nadalje, kroz pola milijuna kuna osiguranu provedbu Programa poljoprivrednim gospodarstvima objavljen je i javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti mladim poljoprivrednicima na području Županije u ovoj godini. Cilj Programa je održati postojeću i povećati razinu primarne poljoprivredne proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i mogu je dobiti osobe do 41. godine starosti. Potpora se odnosi na kupnju nove poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme,  podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada,   uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda te  stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda iz Priloga I. Ugovora o EU. Najviše se može dobiti do 10.000 kuna.

Županija je  objavila i javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u  biljnoj proizvodnji. Mjera se odnosi na potpore u sustavu navodnjavanja, obranu od tuče i nabavku opreme za proizvodnju povrća, cvijeća i jagoda u zaštićenom prostoru (potpora se ostvaruje za izgradnju/kupnju novih plastenika i prateće opreme za proizvodnju povrća, cvijeća i jagoda, uključujući i nabavka folije i opreme za postojeće plastenike).

Potpisani su ove godine i ugovori za ostvarenje prava na financijska sredstva za jednokratne aktivnosti udruga koje su od interesa za Brodsko-posavsku županiju iz područja poljoprivrede za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 541,36 tisuća kuna.

Tom prigodom župan Danijel Marušić je izjavio:  “To su sve udruge koje se bave poljoprivredom i radi se o vrlo zanimljivim projektima. Od knjige o kulinu do projekta “Lokalni2Go” koji se pokazao jako dobrim  u vrijeme koronakrize jer je nudio jedna potpuno novi način, ja bih rekao, i u upravljanju krizom, ali i poljoprivredom, odnosno predstavljanjem poljoprivrednih proizvoda te dostavljanjem proizvoda do potrošača. Ima tu i još raznih udruga, recimo, udruga koja se bavi plenkama, odnosno,  starim sortama voća i tako dalje. Ja im se zahvaljujem na aktivnostima i čestitam na sredstvima ostvarenim na ovom Javnom natječaju”.

Spomenimo i da  Županija puno radi na projektu navodnjavanja, kako bi olakšala posao poljoprivrednicima. Za  projekt sustava navodnjavanja Orubica ugovorila je kroz EU fondove 45,3 milijuna kuna. Riječ je o projektu čiji je cilj vodom iz rijeke Save navodnjavati više od 320 hektara poljoprivrednih površina na području Općine Davor. Usto, cijela povrtlarska proizvodnja u Orubici, bit će zaokružena i gradnjom pogona za konfekcioniranje i skladištenje plodova proizvođačke organizacije povrtlara financiranom također sredstvima iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja.

Inače, u planu je u i navodnjavanje središnjeg dijela – Sibinja, Bebrine i okolnih općina, kao i istočnog oko Velike Kopanice i Vrpolja. (L.K.)