S porastom od 42,44 posto, Brodsko-posavska županija je lani bila vodeća po rastu broja otvorenih tvrtki u odnosu na godinu prije. Pokazala je to naša analiza o vodećim županijama po broju otvorenih tvrtki u 2021. godini, napravljena prema podacima Ministarstva pravosuđa i uprave. 

Brodsko-posavska županija niz godina provodi različite programe, projekte i mjere poticanja poduzetništva, a najviše sredstava u poduzetništvo ulaže kroz „Projekt dodjele potpora male vrijednosti za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja poduzetnika Brodsko-posavske županije“. Sve potpore dodjeljuju se u skladu s europskim direktivama odnosno u skladu s Uredbom EU o „de minimis“ potporama. Potpore se dodjeljuju za kupnju opreme, strojeva i alata, za uređenje i opremanje poslovnih prostora te za čitav niz drugih troškova. Intenzitet potpore je maksimalno 50 % prihvatljivih troškova s tim da najviši iznos pojedinačne potpore može iznositi 50.000 kuna za poduzetnike u prerađivačkoj industriji odnosno 25.000,00 kuna za poduzetnike u ostalim djelatnostima.

Tijekom 2021. godine kroz navedeni Projekt dodijeljeno je ukupno 57 bespovratnih potpora u ukupnoj vrijednosti od milijun kuna. U tijeku je i Javni poziv za dodjelu potpora za 2022. godinu po istom Projektu za što je u Proračunu Brodsko-posavske županije osigurano 1,75 milijuna kuna.

Potrebno je istaknuti i da je u 2021. godini Brodsko-posavska županija provodila i „Projekt dodjele bespovratnih potpora za očuvanje i unaprjeđenje poslovnih aktivnosti za mikro i male subjekte čiji je rad privremeno ili djelomično obustavljen zbog trajanja epidemije bolesti COVID-19“ odnosno tzv. COVID potpore te je dodijeljena 101 potpora u ukupnoj vrijednosti od 762.850 kuna.

Sveukupno je Brodsko-posavska županija u 2021. godini dodijelila 158 bespovratnih potpora poduzetnicima u vrijednosti od gotovo 1,8 milijuna kuna. Cilj dodjele potpora je očuvanje radnih mjesta (COVID potpore) te pokretanje novih ili unaprjeđenje poslovanja postojećih poduzetnika, a što je i rezultiralo odnosno doprinijelo činjenici da je Brodsko-posavska županija u 2021. godini ostvarila rast broja novih tvrtki i novih obrta u odnosu na prethodnu godinu. (L.K.)