Cijela paleta demografskih mjera, planirana gradnja novih škola, Kampa centra izvrsnosti, skori završetak dvaju centara kompetentnosti… tek su neki od projekata i mjera Splitsko-dalmatinske županije.

U razgovoru za županijski list ‘Moja županija’ splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban izražava zadovoljstvo demografskim mjerama, jer prema zadnjim podacima od 10 jedinica lokalne samouprave s prirastom stanovništva, njih četiri je s područja SDŽ. Pripremljeni su projekti gradnje pet-šest školskih objekata, koje će se sufinancirati iz EU fondova, a ove godine kreće realizacija projekta Centra izvrsnosti u Novim Selima, na krajnjem sjeveru područja Grada Omiša.

Kako s pozicije župana SDŽ ocjenjujete proteklu 2022. godinu?

– Sagledamo li godinu iz perspektive naše županije, možemo je ocijeniti jednom od uspješnijih godina u proteklom, dužem vremenskom razdoblju. Uz stabilnu financijsku situaciju, potrebno je još jednom istaknuti brojne projekte i programe, od kojih neke provodimo godinama, u kontinuitetu, a neke smo tek pokrenuli.

Podsjetimo se najvažnijih programa i projekata. 

– Trebala bi nam cijela novina za nabrojati sve projekte i programe koje županija provodi jer ih mamo oko 140. Spomenut ću samo one za koje naši brojni sugrađani znaju, jer ih se izravno dotiču i potiču ih na samozapošljavanje i zapošljavanje drugih kroz otvaranje vlastitog obrta ili tvrtke, na unaprjeđenje poslovanja u poljoprivredi i slično. Veliki broj korisnika je upoznat s programima i projektima kao što su  „Županija za tebe“, koji godinama uspješno provodimo .Kroz projekt  „Tu je tvoj dom“, lani je gotovo 70 ugovora potpisano s mladim obiteljima iz slabije razvijenih krajeva županije; tu su i poticaji malom i srednjem poduzetništvu, kroz koje smo samo lani potpisali 360 ugovora, te izvrsni projekt očuvanja mora i pomorske baštine, „Pomorsko je dobro“. Nadalje, tu su poticaji za žene početnice u poduzetništvu, projekt „Zaželi“, za teže zapošljive osobe i invalide koji se mogu i žele uključiti u svijet rada. Kako smo kao županija usmjereni na obnovljive izvore i zelenu energiju, pokrenuli smo projekt sufinanciranja ugradnje fotonaponskih elektrana za obiteljske, stambene objekte ali i u javnom sektoru, ugradnjom na objektima u vlasništvu županije i županijskih ustanova (škole, domovi zdravlja, ljekarne, itd.) i ispostava na području cijele županije. Pri tomu uvijek vodimo računa o ravnomjernom razvoju svih krajeva županije. Ljude možete zadržati ako imaju krov nad glavom i radno mjesto. Zbog toga su nam itekako važni svi projekti demografske obnove.

Prema iznosima predviđenim u Proračunu, očito je naglasak ponovno stavljen upravo na demografsku obnovu Županije?

– Točno, I takva politika daje rezultate. Raduje me činjenica da je prema nedavno objavljenim statističkim podacima broja rođenih i umrlih, od 10 jedinica lokalne samouprave u kojima imamo prirast stanovništva, njih četiri s područja naše županije. Čak  i u nekim otočkim mjestima imamo nešto bolju demografsku sliku zahvaljujući predanom radu i dobrom gospodarenju javnim novcem, gradonačelnika i načelnika tih sredina. To nam je svima putokaz, kako planirati sve buduće proračune, jer uzalud nam prometnice i najmodernije ceste, ne znam kakva infrastruktura, ako ne bude ljudi, ako ne nađemo načina zadržati mlade obitelji. Zato ću spomenuti ovdje još neke naše projekte o kojima se možda manje govori, a koje mladim obiteljima ipak olakšavaju život: od prve torbe za novorođenče, preko dara roditeljima za prvorođeno dijete, poticanje obitelji s većim brojem djece, do besplatne  studentske vožnje vlakom.

Ne mali iznos županijskog proračuna je planiran i za školstvo, za projekt ICT Županija, za Centar izvrsnosti, te za Centre kompetencija u dvije županijske srednje škole.

– Da, Splitsko-dalmatinska županija je osnivač 144 škole na području cijele županije, što je daleko najveći broj u cijeloj Hrvatskoj. One su smještene u trokutnom ozemlju, od Visa na krajnjem jugu županije, preko Vrlike na krajnjem zapadu do Vrgorca na krajnjem istoku županije. Škole u rubnim područjima imaju sasvim dosta, možemo reći i previše mjesta za učenike zbog dugogodišnjeg odlaska mladih obitelji iz tih područja, ali škole od Kaštela, preko Solina i Podstrane pa do Makarske su odavno pretijesne za standard kojemu težimo.

Stoga smo za nadolazeće vrijeme planirali i pripremili projekte izgradnje pet-šest školskih objekata, koje će se sufinancirati iz EU fondova. Ne znamo koliko će projekata biti odobreno, ali smo s projektima spremni. Moram ovdje izdvojiti jedan sjajan županijski projekt za koji se sada zna u cijeloj Hrvatska i šire, a odnosi se na rad s nadarenim učenicima. To je projekt Centri izvrsnosti kroz  koji je dosad prošlo više od tisuću nadarenih učenika iz cijele županije. Nedavno smo bili svjedoci izvrsno organizirane ENTER konferencije u splitskoj Areni, koje se ne bi postidjele ni puno veće europske sredine. U pripremi je projekt CI SDŽ u Novim Selima, na krajnjem sjeveru područja Grada Omiša, s čijom realizacijom krećemo tijekom ove godine. Drugi sjajan projekt je ICT Županija, također prepoznat izvan granica Županije. Uskoro dovršavamo obnovu prostora na Splitu 3, inkubator u kojemu će se okupljati i učiti mladi informatičari kao i oni koji se spremaju za svijet IT industrije koja postaje jedan od stupova razvoja županije.

Svakako smo ponosni i na dva Centra kompetencija u našim srednjim školama, Turističko-ugostiteljskoj i Obrtnoj i tehničkoj školi. Trenutno najveće gradilište na području Splita je upravo izgradnja Centra kompetencija, koji će biti referentni centar za školovanje i obuku učenika u turizmu i ugostiteljstvu. Tako ćemo razvijati djelatnosti koje kronično nedostaju na sve zahtjevnijem tržištu rada. (Moja županija, L.K.)