Bjelovarsko-bilogorska županija izdvojila je 42,74 posto iz proračuna za obrazovanje u razdoblju od 2017. do 2019. godine, no u top pet županija je i po izdvojenim sredstvima za obrazovanje u odnosu na broj stanovnika – 6.937,57 kuna te po povećanju udjela namijenjenog obrazovanju u tri godine – 4,82 posto, a vodeća je pak gleda li se povećanje sredstava za obrazovanje u apsolutnim brojevima, 21,48 posto. Pokazala je to naša mandatna analiza napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna za 2017., 2018. i 2019. godinu. Također, BBŽ je i u top pet županija prema ovogodišnjem planu izdvojenih sredstava za obrazovanje per capita, u iznosu od 3.328 kuna po stanovniku, pokazuje aplikacija Otvoreni proračun.

Najveći dio uloženih  sredstava odnosi se na energetske obnove, dogradnje ili izgradnje više od 50 školskih objekata. Kada je riječ o energetskim obnovama školskih zgrada, treba istaknuti kako su do sada 32 školska objekta završena, odnosno temeljito obnovljena od temelja do krova, 16 investicija je u tijeku, a za 4 škole raspisani su natječaji za izvođača radova.

No, osim radova energetske obnove, Bjelovarsko-bilogorska županija značajna sredstva izdvaja i za potrebne dodatne radove koji nisu obuhvaćeni projektom energetske obnove, kao i za opremanje škola novim namještajem sve s ciljem kako bi svi učenici, bez obzira išli oni u velike matične ili male područne škole, imali uvjete primjerene 21. stoljeću.

Zahvaljujući ulaganjima u školstvo i obrazovanje u novoj školskoj godini čak za 90% županijskih učenika omogućit će se rad u jednoj smjeni.

Također, kada je riječ o ulaganjima u školstvo i obrazovanje, posebno treba istaknuti gradnju nove zgrade Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar, tek treće nove glazbene škole koja se gradi u Hrvatskoj. Projekt je to vrijedan 25 milijuna kuna. U sklopu škole izgradit će se i koncertna dvorana sa 120 sjedećih mjesta koja će se moći koristiti i za izvannastavne sadržaje čime će se omogućiti novi moderan prostor za  održavanje društveno-kulturnih sadržaja u gradu Bjelovaru.

Još jedan u nizu kapitalnih projekata Bjelovarsko-bilogorske županije je i Regionalni centar kompetentnosti pri Medicinskoj školi Bjelovar.

U sklopu projekta Regionalnog centra kompetentnosti poticat će se izvrsnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju pa će se tako osim programa redovitog strukovnog obrazovanja, provoditi stručna usavršavanja kao i cjeloživotno obrazovanje, a programi će biti usmjereni na učenike, odrasle polaznike, studente, nastavnike i mentore te na osobe s invaliditetom i učenike s teškoćama posebno prilagođenim programima s ciljem njihova socijalnog uključivanja.

Osim navedenih, tu je i niz drugih projekata kojima Bjelovarsko-bilogorska županija konstantno radi na podizanju standarda u školstvu i obrazovanju,  a to su projekti Školski obrok za sve- Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“, Pomoćnici u nastavi, Centri izvrsnosti iz matematike, engleskog jezika, kemije i informatike, a tu je i stipendiranje studenata. Bez obzira na korona krizu sredstva u županijskom proračunu namijenjena za stipendiranje studenata neće se smanjivati tako da je u 2021. godini za tu namjenu osigurano 1.050.000 kuna. (L.K.)