Za gotovo 400 posto porasla su povučena sredstva iz EU od 2017. do 2019. godine  u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, što ju je svrstalo u top pet županija po trendu rasta povučenog novca iz fondova EU. Pokazala je to naša analiza napravljena na temelju podataka konsolidiranih proračuna županija. Opća bolnica, energetske obnove škola, uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u zdravstvu Medicinske škole Bjelovar… tek su neki od brojni projekata Županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija je 2013. godine kada je Damir Bajs ponovno postao župan bila zadnja županija u Republici Hrvatskoj po povlačenju europskih sredstava, a sada je u vodećih pet po trendu rasta te je došla do brojke od 120 EU projekata. Također, prema podacima aplikacije Otvoreni proračun i kroz plan proračuna za ovu godinu je u vodećih pet po planiranim povučenim sredstvima iz EU po stanovniku.

Proračun Bjelovarsko-bilogorske županije 2013. godine bio je 123 milijuna kuna, a 2021. godine planirani proračun iznosi gotovo 1,1 milijardu kuna iz čega proizlaze i brojni projekti putem kojih se uspješno koriste europska sredstva. Među njima su i projekti u zdravstvu gdje se posebno izdvaja najveća zgrada u povijesti grada Bjelovara s javnom funkcijom kao i Bjelovarsko-bilogorske županije u povijesti, a riječ je o gradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar projektu vrijednom 272 milijuna kuna, a za što su dijelom osigurana i europska sredstva. Radovi na izgradnji su u punom jeku, a realizacijom projekta građani županije dobit će novu modernu bolnicu – bolnicu 21. stoljeća.

Također, Bjelovarsko-bilogorska županija u najvećem je investicijskom ciklusu energetske obnove županijskih škola, te gradnje i nadogradnje škola, a riječ je o 50 školskih objekta u koje će se ukupno uložiti preko 250 milijuna kuna. 32 objekata je završeno ili je pri kraju, 15-ak investicija je u tijeku, a za dio škola raspisani su natječaji za izvođača radova. Također, pri kraju je u energetska obnova Doma za starije osobe u Bjelovaru, a energetski je obnovljena i zgrada bolnice i stomatologije u Bjelovaru.

Jedan u nizu europskih projekata je i projekt Regionalnog centra kompetentnosti u zdravstvu Medicinske škole Bjelovar. Riječ je o dva odobrena europska projekta koji podrazumijevaju nadogradnju i opremanje škole te uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u koji se ulaže preko 62 milijuna kuna za što su u potpunosti osigurana sredstva, a uskoro slijedi potpisivanje ugovora s izvođačem radova za nadogradnju Medicinske škole u Bjelovaru.  S obzirom da se radi o ustrojstvu praktički nove ustanove prva aktivnost u drugom dijelu projekta je uspostava rada Centra kompetentnosti i partnerska suradnja budući da projekt obuhvaća trinaest partnera.

Bjelovarsko-bilogorska županija provodi ili je privela kraju i niz drugih europskih projekata poput projekta „Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije“ putem kojeg su obnovljene četiri ispostave Doma zdravlja u županijskim gradovima i opremljene novom medicinsko-dijagnostičkom opremom. Županija je i nositelj projekta „Za žene Bjelovarsko-bilogorske županije“ koji se financira iz programa Zaželi i sada je u provedbi faza II spomenutog projekta putem kojeg se pomaže građanima treće životne dobi. Putem europskih sredstava financira se i besplatan obrok za djecu od rizika od siromaštva u županijskim školama, a osigurana su i sredstva za asistente u nastavi te drugi. (L.K.)