Virovitičko-podravska županija ima četiri poduzetnička inkubatora – u Virovitici, Orahovici, Slatini i Pitomači. Broj stanara raste, a uz pomoć mjera Županije situaciju nije omela niti korona.

Kako kaže zamjenik direktorice Poduzetničkog inkubatora VPŽ Josip Hetrih poduzetnicima su dane povoljnije cijene najma ali i veće subvencije za najam od strane Županije što je omogućilo u prvoj godini potpuno besplatan najam prostora. U poduzetničkom inkubatoru Slatina poduzetnicima je najam prostora besplatan čak 3 godine, a to je uz suradnju jedinica lokalne i regionalne samouprave cilj imati i u cijeloj Mreži inkubatora.  Od ove godine stanar može biti i  OPG koji ima upisanu dopunsku djelatnost.

Koliko je stanara u inkubatorima, za koji je najveći interes i je li kriza/korona imala utjecaj na broj?
– Trenutno brojimo ukupno 32 stanara, a uz to je i 10 virtualnih stanara i 4 poduzetničke potporne institucije koje su na usluzi svim poduzetnicima u našim poduzetničkim inkubatorima ili Mreži inkubatora. Trenutno je najveći interes za poduzetnički inkubator u Orahovici gdje trenutno imamo 3 nova zahtjeva u obradi. Radi se o poduzetnicima početnicima koji su se u inkubator prijavili kao neregistrirana tvrtka te im prethodi proces odobrenja zahtjeva i registracije tvrtke u slučaju pozitivne ocjene. Epidemija koronavirusa imala je utjecaj na broj stanara, što se odrazilo i na broj novih poduzetnika u Mreži inkubatora. Ipak, uz veliku potporu Virovitičko-podravske županije uveli smo nekoliko mjera kojima smo olakšali poslovanje poduzetnicima početnicima i dugoročno povećali interes za inkubatore.

Koje mjere?

– Konkretno, za vrijeme „lockdowna“ svi stanari inkubatora dobili su produljenje ugovora o najmu prostora za 2 mjeseca i subvenciju Virovitičko-podravske županije u iznosu od 100% vrijednosti najma. S početkom 2021. godine smo uveli znatno povoljnije cijene najma prostora. Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije smanjio je jediničnu cijenu najma prostora sa 45 na 35 kn/m2, a Virovitičko-podravska županija je uz to povećala subvencije najma prostora poduzetnicima, čime smo postali jedan od najpovoljnijih inkubatora u Hrvatskoj. Svim poduzetnicima u županiji naš projektni tim besplatno je pripremao prijave na COVID-19 zajmove čime smo dodano pomogli oporavku našeg gospodarstva. Sve ove mjere rezultirale su dolaskom 20 novih stanara u periodu od lipnja 2020. do lipnja 2021. godine.

Koje pogodnosti imaju stanari? I koliko to pomaže razvoju, zadržavanju.. poduzetnika na području Županije?
– Mreža inkubatora svim novim stanarima nudi jedne od najnižih cijena najma poslovnih prostora u RH. Uz subvenciju Virovitičko-podravske županije poduzetnici u prvoj godini imaju potpuno besplatan najam prostora. U poduzetničkom inkubatoru Slatina poduzetnicima je najam prostora besplatan čak 3 godine, što smo postigli suradnjom jedinica lokalne i regionalne samouprave, odnosno zajedničkim subvencijama. Želja nam je ovakav model uvesti u cijelu Mrežu inkubatora u narednom razdoblju. Osim besplatnog poslovnog prostora u poduzetničkim inkubatorima stanarima se besplatno pružaju i usluge mentorstva u početku poslovanja, priprema poslovnih planova i projekata, edukacija i informiranje o svim važnim temama i aktualnostima vezanima za poslovanje, promocija putem sajmova, medija i društvenih mreža, besplatan brzi Internet te umrežavanje s drugim poduzetnicima. Sve ove usluge potpuno su besplatne za stanare Mreže inkubatora. Sve ove mjere značajno pomažu razvoju gospodarstva te imaju pozitivan utjecaj na rast zaposlenih. Poduzetnici stanari Mreže inkubatora broje više od 100 zaposlenih. Ono što nas također raduje jest statistika „preživljavanja“ poduzetnika nakon izlaska iz inkubatora koju pratimo od 2013. godine (od pokretanja inkubatora u Virovitici). Statistika nam je pokazala da je čak 77% poduzetnika održalo svoje poslovanje nakon izlaska iz inkubatora, što je odlična statistika kada govorimo o poduzetnicima početnicima.

Koje su djelatnosti najzastupljenije?
– Najzastupljenije djelatnosti u Mreži inkubatora su prerađivačka industrija i ICT djelatnosti. Na ovo smo posebno ponosni jer upravo ove dvije industrije generiraju veliku dodanu vrijednost, a u našoj Mreži inkubatora upravo poduzetnici iz ovih djelatnosti generiraju i najveći broj zaposlenih.

Tko sve može biti stanar? S tim da imate novine od ove godine?
– Stanari u Mreži inkubatora VPŽ mogu postati svi poduzetnici početnici u razdoblju do 3 godine od početka poslovanja. Neprihvatljive su djelatnosti koje imaju štetan utjecaj na okoliš, djelatnosti ugostiteljstva i primarne poljoprivredne proizvodnje te poduzetnici koji se bave samo trgovinom (moguća je djelatnost trgovine, ali ako poduzetnik prodaje proizvode iz vlastite proizvodnje). Novost od 2021. godine je da stanar može postati i OPG koji ima upisanu dopunsku djelatnost, primjerice prerada poljoprivrednih proizvoda. S obzirom na to da smo ruralno područje i poljoprivredni kraj, želimo poticati poljoprivredne proizvođače da preradom svojim poljoprivrednim proizvodima daju dodanu vrijednost i tako povećaju konkurentnost svojih gospodarstava.

Koji je daljnji cilj?
– Aktivnosti Mreže inkubatora usmjerene su u ostvarenje tri glavna cilja, a to su povećanje broja novih poduzetnika stanara inkubatora, povećanje konkurentnosti postojećih stanara te stvaranje „poduzetnika budućnosti“. Konkurentnost postojećih poduzetnika povećavamo kroz mentorstvo, edukacije, ali i promidžbu naših stanara te umrežavanje s drugim poduzetnicima. „Poduzetnike budućnosti“ gradimo kroz kontinuiranu suradnju s Veleučilištem u Virovitici i srednjim školama u Virovitičko-podravskoj županiji. Brojnim aktivnostima s obrazovnim ustanovama u županiji kontinuiramo radimo na razvijanju poduzetničkih vještina kod mladih, ali i na povećanju interesa za bavljenje poduzetništvom. Vizija Mreže inkubatora je „One stop shop“ za poduzetnike kroz kvalitetan startup ekosustav i mentorsku mrežu na čijim temeljima će se razvijati novi inovativni poduzetnici početnici. (L.K., Fotografija: Dragutin Fišli)