ANALIZA Podaci Ministarstva financija za 2017. godinu

Županije za subvencije obrtnicima i poduzetnicima u 2017. godini izdvojile 111 milijuna kuna

Prema podacima Ministarstva financija o izvršenjima proračuna u 2017. godini, županije su, zbrojeno, subvencionirale svoje obrtnike i poduzetnike s ukupno gotovo 111 milijuna kuna. Najviše je, u apsolutnom iznosu, dao Grad Zagreb, 46 milijuna kuna, a druga je Splitsko-dalmatinska županija, sa 16,9 milijuna. Treća je Zagrebačka županija s 8,8 milijuna, četvrta Sisačko-moslavačka županija s 8,4 milijuna, a peta Osječko-baranjska s 4,7 milijuna kuna subvencija.

Gledano po tome koja županija izdvaja najviše po glavi stanovnika, prvi je i opet Zagreb (koji ima status županije), s 59 kuna po glavi stanovnika. Druga Sisačko-moslavačka županija (49 kn), treća Splitsko-dalmatinska (37 kn), četvrta Krapinsko-zagorska, a peta Zagrebačka županija (28 kuna po glavi stanovnika). Gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić u izjavi za naš portal kaže da ne treba čuditi da Zagreb prednjači u podršci obrtnicima i malim i srednjim poduzetnicima, ako se zna da oni u ukupnom broju poduzetnika grada Zagreba zauzimaju udjel od 99,6%, zapošljavaju oko 60% zaposlenih i ostvaruju blizu polovine ukupnih prihoda.

 „Opće je poznato da je Zagreb prepoznatljiv po svojim obrtničkim radionicama i dugogodišnjoj tradiciji obrtništva i poduzetništva. Njihovo djelovanje kako u prošlosti tako i danas jednakom snagom pridonosi razvoju Grada. Budući da Zagreb razvijamo sustavno odlučili smo se za  politiku poticanja obrtništva i poduzetništva, osiguravamo značajna sredstva za aktivnosti kojima je cilj daljnje jačanje konkurentnosti obrtnika i poduzetnika, a ove godine za to smo planirali 60 milijuna kuna. Temeljem gradskog Programa poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva na  poticajne mjere i aktivnosti do sada je, od 2000.  utrošeno više od 450 milijuna kuna. Upravo smo u procesu izrade novog programa za razdoblje 2019.-2023. koji ćemo u ožujku uputiti Gradskoj skupštini Grada Zagreba na donošenje“, odgovorio nam je zagrebački gradonačelnik Bandić.

Osim poticajnih mjera, a većina se odnosi na dodjelu bespovratnih potpora (potpore za očuvanje i razvoj obrtničkih djelatnosti, potpore za samozapošljavanje, potpore za  društveno poduzetništvo, potpore inovatorima, potpore za internacionalizaciju poslovanja, dodjela poduzetničkih kredita uz subvencioniranu kamatu i dr.), Zagreb obrtnike i poduzetnike podržava i na druge načine, te je zagrebački gradonačelnik istaknuo kontinuirano praćenje start-up zajednice kojoj je na Velesajmu, u paviljonu 12 na raspolaganju više od 7.000 m2 moderno uređenog prostora, a u planu je uređenje prostora u prizemlju i polukatu čime će imati ukupno oko 16.000 m2 prostora.

„U Tehnološkom parku Zagreb bilježimo kontinuirani rast inovativnih visokotehnoloških tvrtki. Tako je krajem 2018. u inkubaciji bilo više od 100 tvrtki koje su zapošljavale blizu 300 pretežno visokoobrazovanih osoba. Uložena sredstva i napori na poticanju obrtništva i poduzetništva u Gradu Zagrebu rezultirali su višestrukim koristima. Primjerice, došlo do rasta broja obrtnika i poduzetnika. Tako je broj poduzetnika u 2017. bio veći za oko 2.000 u odnosu na godinu ranije dok je broj obrta krajem prosinca 2018. u odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao za više od 1.600. Provedba svih poticajnih mjera i aktivnosti sigurno  je pridonijela i smanjenju broja nezaposlenih. Treba znati da je stopa registrirane nezaposlenosti u prosincu 2018. u Gradu Zagrebu bila 3,7%,  a u Republici Hrvatskoj iznosila je 9,6%“, kazao je Bandić.

Iako izdvaja najviše po glavi stanovnika, Grad Zagreb tek je 13. po postotku proračuna koji daje za subvencije, što i ne čudi kada se uzme u obzir da je proračun Zagreba veći od proračuna svih ostalih županija zajedno. Po tom kriteriju prednjači Sisačko-moslavačka županija, koja izdvaja 3,88 posto proračuna za subvencije obrtnicima i poduzetnicima. Druga je Splitsko-dalmatinska županija, s 3,77 posto, treće mjesto dijele Krapinsko-zagorska županija i Zagrebačka županija, s 2,99 posto proračuna, a na petom je mjestu Karlovačka županija, s 2,23 posto.

Zagrebačka županija je treća po apsolutnom iznosu subvencija koje je u 2017. godini isplatila obrtnicima i poduzetnicima. Isplatila je 8,8 milijuna kuna, što je 2,99 posto njena proračuna.

„Svjesni smo da su poduzetnici i obrtnici ključni motor razvoja našeg gospodarstva stoga im pomažemo na brojne načine, od kojih je najizravniji onaj putem bespovratnih potpora. Da našim paketom potpora uistinu pogađamo njihove stvarne potrebe, možda najbolje potvrđuje velik broj prijava na natječaje koje nam stižu svake godine, ali i kontinuirani porast novoevidentiranih obrta i poduzeća na našem području“, rekao je za naš portal župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

„Od 2013. do 2017. godine samo za potpore izdvojili 20,5 milijuna kuna, a još bolji plasman očekujemo od 2018. godine budući da je u toj godini Županija dodijelila do sada najveći iznos za potpore“, rekao je Kožić istaknuvši i važnost poduzetničkih zona kojih na području županije ima aktivnih dvadesetak.

Krapinsko-zagorska županija dom ureda Svjetskog foruma poslovnih anđela

Krapinsko-zagorska županija ima viziju razvoja obrtništva i gospodarstva koje treba biti konkurentno i ravnomjerno razvijeno, a koje se temelji na rastućem broju uspješnih poslovnih subjekata, kontinuiranom povećanju izvoza i povećanom broju zaposlenih, odgovorili su nam iz te županije na molbu za komentarom ovih brojki.

„U Krapinsko-zagorskoj županiji je temeljna grana gospodarstva i generator svih gospodarskih kretanja prerađivačka industrija, koja čini gotovo polovinu prihoda gospodarstva Županije te zapošljava gotovo polovicu zaposlenih“, kazali su i pohvalili se da je u novu dugotrajnu imovinu u 2017. godini investiralo 276 (13,6% od ukupnog broja) poduzetnika što je 10% više poduzetnika u odnosu na prethodnu godinu. „Vrijednost investicija u 2017. godini bila je 506,56 milijuna kn što je povećanje od četiri posto u odnosu na prethodnu, 2016. godinu. Najmanje ljudi u posljednje dvije godine iz Hrvatske se iselilo iz Krapinsko-zagorske županije, a to je vezano za novo zapošljavanje“, kazali su, dodavši da se s oporavkom i rastom gospodarstva povećava i potražnja za radnicima, no da je veliki problem je pronalazak kvalificirane radne snage u pojedinim deficitarnim zanimanjima zbog neusklađivanja obrazovnog sustava sa tržištem rada. „Upravo zbog toga KZŽ stipendira učenike koji upišu deficitarna zanimanja kako bi se što više uskladili s potražnjom na tržištu rada“, stoji u odgovoru iz te županije.

Osim toga, pohvalili su se i time što je u Krapinsko-zagorskoj županiji u siječnju otvoren ured WBAF-a (Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela) za područje čitave Europske unije, međunarodne organizacije čiji je cilj olakšati pristup financiranju poduzećima od njihovog nastajanja i tijekom rasta, s krajnjim ciljem stvaranja više radnih mjesta i više socijalne pravde u svijetu. (župan.hr/Dalibor Dobrić)