Županije i ove godine novčano podupiru učenike i studente koji se školuju za deficitarna zanimanja

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je ovih dana poziv za stipendiranje učenika koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja, a koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, a isto to učinile su i neke Županije, koje dodatno iz svojih proračuna stimuliraju buduće obrtnike. Sa sredstvima iz EU  fonda  u programu vrijednom 25 milijuna kuna stipendije su ove godine povećane dvostruko, s devet na 18.000 kuna godišnje, odnosno učenik može dobiti mjesečno po 1.800 kuna kroz deset mjeseci. Županije izdvajaju iz svog proračuna mjesečno za učenike od oko 400 do 1.000 kuna mjesečno, za zanimanja za koje na njihovom području nedostaje radnika. Dodatno ih često stipendiraju i same tvrtke, njihovi budući poslodavci. No, stipendiraju se i studenti koji se školuju za neka od deficitarnih zanimanja.

Poticaji kroz stipendije sve više privlači mlade da se odluče za neka od zanimanja s kojima će odmah naći posao nakon škole. Rezultiralo je to s ove godine 650 većim brojem upisanih kuhara, automehaničara, zidara, tesara, mesara slastičara, konobara…

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović ovih je dana raspisao Natječaj za dodjelu stipendije Virovitičko-podravske županije za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva. Deficitarna zanimanja unutar te županije su drvodjeljski tehničar dizajner, instalater grijanja i klimatizacije, stolar, automehaničar, CNC operater, vodoinstalater, elektroinstalater i krojač.

Ovo je inače druga godina zaredom kako se dijele stipendije. I lani su, kao što će biti i ove, dodijeljene za 28 učenika u iznosu od 500 kuna mjesečno za rok od 10 mjeseci. Što znači da Županija u tu svrhu izdvaja 140.000 kuna.

Kako je proizvodnja vezana za drvo izuzetno značajna u ovoj Županiji, drvodjeljskim tehničarima, Virovitičko-podravska županija uz 500 kuna stipendije daje i besplatne udžbenike u vrijednosti 1.500 kuna. 

Ove godine u prvi razred za drvodjeljskog tehničara pri Tehničkoj školi Virovitica, nakon dvogodišnjeg pauze, jer nije bilo interesa za upis, upisano je 20 učenika, od čega devet učenica. Svoju pomoć kroz stipendije u iznosu od 500 do 1.000 kuna obećali su i neki poduzetnici u toj industriji unutar Županije.

 

 

Osječko-baranjska županija započela je još 2002. godine s postupkom dodjele stipendija darovitim učenicima i studentima, pa je od tada do srpnja 2019. godine za stipendiranje učenika i studenata te dodjelu jednokratnih potpora utrošeno oko 24 milijuna kuna iz Proračuna Županije.

- Od ove akademske godine 2018./2019. Osječko-baranjska županija u okviru stipendija za učenike i studente uvele je dodatne kategorije stipendija. Stipendiranjem učenika i studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i zanimanja iz STEM područja pokušava se usmjeriti učenike i studente za zanimanja završetkom kojih će se lakše moći zaposliti i osigurati bolju egzistenciju, a istodobno zadovoljiti i potrebe tržišta rada u našoj Županiji. Također, Osječko-baranjska županija prepoznala je značaj financijske pomoći socijalno ugroženim obiteljima koja zbog materijalnih teškoća teško zadovoljavaju osnovne životne potrebe te je iz tog razloga kao novu kategoriju uvrstila i kategoriju stipendija učenicima i studentima slabijeg socijalnog statusa – kažu u Županiji. 

Planirani iznos sredstava u Proračunu za 2019. godinu je 1,5 milijuna kuna. Učenici dobivaju stipendiju u iznosu od 450 kuna mjesečno u trajanju od 10 mjeseci za jednu školsku godinu, a studenti 1.000 kuna mjesečno za akademsku godinu. Lani je dodijeljena 31 stipendija za darovite učenike i 20 stipendija za darovite studente, zatim 21 stipendija za učenike i 15 stipendija za studente koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja te 9 stipendija za učenike i 12 stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Kod učenika riječ je o budućim keramičarima, mesarima, stolarima, strojobravarima, vodoinstalaterima i zidarima. A kod studenata stipendije su dodijeljene za zanimanja u području arhitekture, edukacijske rehabilitacije, geodezije, geografije…Uz to, 19 stipendija su dobili učenici slabijeg socijalnog statusa i 4 stipendije za studente slabijeg socijalnog statusa.

Ukupno je tako lani dodijeljeno 80 stipendija učenicima i 51 stipendija studentima, čija je vrijednost 870.000 kuna.

 

Međimurska županija u svom proračunu za ovu godinu za stipendije za deficitarna zanimanja osigurala je 72.000 kuna. Župan Međimurske županije Matija Posavec  ističe da s obzirom na gospodarsku strukturu, upravo su deficitarna zanimanja tražena u Međimurju. „Dodjela stipendija je  projekt  koji je utemeljen kako bi se pomoglo učenicama i učenicima u njihovom školovanju te kako bismo ih potaknuli na upis na jedno od deficitarnih zanimanja. Samim time osigurali smo im radno mjesto te pomogli našem gospodarstvu koje upravo u deficitarnim zanimanjima imaju prostora za rast i razvoj.  Unazad više od deset godina stotine naših učenika dobilo je financijsku potporu, a mi smo novac iz županijskog proračuna opravdano usmjerili ka jačanju obrtništva te malog i srednjeg poduzetništva.“

Učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja daje se 600 kuna mjesečno, a isto toliko stipendije dobivaju svi studenti.  

Obrtnička komora Međimurske županije u projekt stipendiranja učenika obrtničkih zanimanja krenula je još 2003. godine, a za prošlu akademsku godini potpisani su ugovori o stipendiranju 29 učenika, a svaki je dobio po 6.000 kuna.

Ujedno se u Međimurju u suradnji s tvrtkama dogovaraju dodatna stipendiranja učenika, te ih se prati kroz školovanje, posebice u metaloprerađivačkoj industriji. Ove godine ukupno je u sustavu novih 24 stipendista u 9 različitih zanimanja

Primorsko-goranska županija i ove je godine osigurala  sredstva za stipendije za studenata dodiplomskih i diplomskih studija  deficitarnih zanimanja. Ukupno je za tu  namjernu u proračunu PGŽ predviđeno 370.000 kuna za 37 stipendista. Kroz proteklih 20 godina stipendirali smo, kažu u Županiji,  289 studenta deficitarnih zanimanja u sveukupnom iznosu od 7.264.000 kuna.

U akademskoj 2018./2019. godini Županija je financirala 23 studenata koji su se već nalazili u sustavu stipendiranja i koji su ostvarili uvjete za nastavak primanja stipendije, kao i dodatnih 8 županijskih stipendista koji su odabrani temeljem javnog natječaja. Stipendije su se isplaćivale u iznosu od 1.000 kuna mjesečno za razdoblje od 1. listopada 2018. do 31. srpnja 2019. godine.

Najkasnije do 15. studenog 2019. godine utvrdit će se za koja će se zanimanja raspisati natječaj za novu akademsku godinu. Deficitarnost zanimanja utvrđuje se temeljem podataka HZZ-a - Regionalnog ureda Rijeka, mišljenja HGK - Županijske komore Rijeka i  iskazanim potrebama za određenim kadrovima pravnih osoba s područja Primorsko-goranske županije. Trenutno se stipendiraju studiji računalstva, strojarstva, elektrotehnike, logopedije, matematike, informatike, biologije, geografije, socijalne pedagogije i farmacije i glazbene akademije.

U prošloj školskoj tj. akademskoj godini Zagrebačka županija potpisala je ugovore o  stipendiranju s 50 stipendista. Stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno dobilo je 30 učenika, dok je 20 studenata dobilo stipendije u iznosu od 1.000 kuna. Lani je u proračunu za stipendije osigurano 2 milijuna kuna. 10 stipendija bilo je namijenjeno za deficitarna zanimanja.

Šibensko-kninska županija je u protekloj  godini 2018./2019. ukupno stipendirala 62 korisnika od čega 48 studenata i 14 učenika.  Od toga je 22 stipendije dodijeljeno samo u prošloj školskoj tj. akademskoj godini i to 6 stipendija za učenike deficitarnih zanimanja i to 5 kuhara i jednog stolara, te 16 studentskih stipendija od kojih 7 stipendija za studente I. godine sveučilišnih studija za deficitarna zanimanja, 6 stipendija za više godine sveučilišnih studija te 3 stipendije za stručne studije.

Visina učeničke stipendije iznosi 400 kuna mjesečno, a studentska 700 kuna mjesečno te se daje u deset jednakih mjesečnih rata u školskoj odnosno akademskoj godini. Za stipendiranje učenika i studenata u proračunu za 2019. godinu osigurano je 400 tisuća kuna.

U proračunu Krapinsko-zagorske županije za 2019. godinu planirano je 1.356.000 kuna na poziciji stipendija. Trenutno KZŽ dodjeljuje ukupno 200 stipendija. Od toga 107 učeničkih i 93 studentske. KZŽ dodjeljuje stipendije u 3 kategorije. Prema socijalnim kriterijima, prema nadarenosti, te za deficitarna zanimanja. Natječaj se svake godine raspisuje za 30 stipendija po socijalnim kriterijima, 30 za nadarene učenike te isto tako za studente.

- Što se tiče deficitarnih zanimanja, za sva ona zanimanja za koje bude donesena odluka da su deficitarna za područje KZŽ, stipendije se dodjeljuju svim učenicima i studentima koji se jave u tu kategoriju, odnosno koji su upisali neko od tih zanimanja. Iznos učeničke stipendije je 400 kuna mjesečno, a studentske 700 kuna mjesečno kroz 10 mjeseci. Ove godine imamo 13 učeničkih stipendija i 11 studentskih stipendija – deficitarna zanimanja – kažu u Županiji.

S ciljem popularizacije deficitarnih zanimanja, Krapinsko-zagorska županija, županijska Obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina te Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina svake godine u svim zagorskim osnovnim školama organiziraju predstavljanje deficitarnih zanimanja učenicima sedmih i osmih razreda.

- Prošle godine smo imali pet deficitarnih zanimanja za koja smo davali stipendije. Svaki učenik koji je upisao jedno od tih zanimanja upisom u srednju školu je dobio stipendiju koja ga je pratila kroz cijelo školovanje. Ove godine smo dignuli prag na deset zanimanja jer to tržište rada od nas očekuje. Dao sam preporuku gimnazijama da se digne prag i to se osjetilo i konkurencija za upis u deficitarna zanimanja je je bila veća nego što je bila prijašnjih godina. Imali smo jedan razred CNC operatera prošle godine, a tržište rada je tražilo puno više. Ove školske godine upisali smo ih tri, dva u Krapini i jedan u Oroslavju i za sve ima posla. Poruka je jasna. Treba upisati deficitarna zanimanja. Strukovno obrazovanje ništa nije manje vrijedno nego neka druga četverogodišnja zanimanja jer imate kruh u svojim rukama, a dalje se možete školovati za posao i dodatno obrazovati - kaže župan KZŽ Željko Kolar.

Vukovarsko – srijemska županija u skladu sa Pravilnikom o dodjeli stipendija i jednokratnih financijskih potpora studentima i učenicima sa područja Vukovarsko – srijemske županije,  financira studente deficitarnih zanimanja u iznosu od 1.000 kuna mjesečno ( 10 mjeseci u godini ). Dodatno,  učenicima i studentima slabijeg socioekonomskog statusa dodjeljuje i jednokratne financijske potpore kao pomoć za školovanje/studiranje. Isto tako ističemo da planiramo u suradnji sa Ministarstvom gospodarstva poticat/stipendirati i školovanje za deficitarna strukovna zanimanja.

Ove godine, temeljem odluke župana Alojza Tomaševića, Požeško-slavonska županija raspisala je natječaj za dodjelu stipendije za školsku  godinu 2019./2020. učenicima koji se obrazuju za poljoprivredno – prehrambena zanimanja.

Stipendija će se u školskoj godini 2019./2020. dodijeliti svim učenicima upisanim u prve razrede trogodišnjih i četverogodišnjih programa srednje strukovne škole poljoprivredno – prehrambenih zanimanja. Mjesečni iznos stipendije je 500 kuna.

Stipendije u Sisačko-moslavačkoj županiji isplaćuju se u iznosu od  400 kuna mjesečno, deset mjeseci u godini.

Dubrovačko-neretvanska županija još od 2009. godine svake godine u studenom objavljuje natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Na taj način se želi omogućiti mladim ljudima lakše školovanje i pružiti im uvjete za ostanak i rad u vlastitoj županiji. Lista zanimanja se za svaku novu, tj. tekuću školsku, odnosno akademsku godinu iznova donosi na temelju podataka Zavoda za zapošljavanje Dubrovnik te mišljenja Županijske komore Dubrovnik i Obrtničke komore Dubrovnik za tu godinu. Slijedom toga stipendiramo zanimanja poput klesara, konobara, kuhara, slastičara, medicinskih sestara te doktora medicine, defektologa, logopeda, profesora fizike, matematike i informatike te sličnih deficitranih zanimanja po pojedinim godinama. Kroz 10 godina objavili smo natječaje za stotinu novih učenika i studenta deficitarnih zanimanja. Novina u odnosu na prethodne godine jest to što smo u 2018./2019. akademkoj godini, potaknuti nužnom potrebom za doktorima u našim bolnicama, ambulantama i domovima zdravlja, objavili natječaj i stipendirali čak 10 doktora medicine što je izazvalo pozitivne reakcije kod studenta i njihovih roditelja, ali i zdravstvenih ustanova. (Lidija Kiseljak)