Završio Forum poljskih i hrvatskih regija – dogovorena gospodarska suradnja Požeško-slavonske županije i lubuškog vojvodstva

U poljskoj Zielonoj Góri u subotu je završio 8. Forum poljskih i hrvatskih regija, na kojem se raspravljalo o strateškom razvoju hrvatskih i poljskih regija, te kohezijskoj politici EU od 2021. do 2027., odnosno problemima do kojih bi moglo doći zbog najavljenog povećanja nacionalne komponente u sufinanciranju EU projekata. Posebni paneli bili su posvećeni digitalizaciji javne uprave, javno-privatnom partnerstvu i inovacijama u gospodarstvu.

I hrvatski i poljski sudionici foruma zajedničkog su stava kako je to najbolji primjer kako bi zemlje članice EU trebale surađivati i razmjenjivati iskustva, posebno u kohezijskoj politici.  Posebno je naglašeno veliko prijateljstvo dviju zemalja, ali i potencijali gospodarske suradnje, posebno s obzirom da je Poljska država s najvećim gospodarskim rastom u Europi.

Na Forumu je dogovorena i gospodarska suradnja Požeško-slavonske županije i regije Lubuškog vojvodstva. Lubuško vojvodstvo se nalazi na zapadu Poljske. Zbog velike količine šuma, tradicionalne industrije uključuju preradu drva i proizvodnju papira te namještaja. Od 2010. godine najveću vrijednost za ovo vojvodstvo ima automobilska industrija. U metalnoj industriji osobito se ističe proizvodnja peći za toplinsku obradu i preradu plastike. IT sektor je svojim rješenjima osvojio svjetsko tržište, a prehrambena industrija Vojvodstva temeljena je na uzgoju vinove loze i proizvodnji vina.

'Sretan sam što smo ovdje u Lubuškom vojvodstvu pronašli partnere i što ćemo sporazum suradnje i prijateljstva potpisati iduće godine', kazao je župan Požeško-slavonski Alojz Tomašević. Najavio je kako će Sporazum suradnje i prijateljstva, temeljen na razvoju gospodarstva, Požeško-slavonska županija i Lubuško vojvodstvo potpisati i ratificirati iduće godine 14. travnja, kada Požeško-slavonska županija slavi 810 godina postojanja. 'U međuvremenu ćemo održati nekoliko sastanaka gospodarstvenika. Definirat ćemo tko će biti prvi, hoću li ja sa mojim gospodarstvenicima doći u Poljsku predstaviti što jesmo, što možemo te što nudimo u suradnji, ili će biti obrnuto. Mislim da smo napravili veliki iskorak i veliki posao u Poljskoj', kazao je ", istaknuo je župan Tomašević. Rekao je kako su već na prijašnjim forumima razgovarali o tome koje bi vojvodstvo u Poljskoj bilo kompatibilno Požeško-slavonskoj županiji da s njim potpišu sporazum suradnje i prijateljstva, ali temeljen na razvoju gospodarstva.

'Analizirajući  gospodarstvo Lubuškog vojvodstva, njihove namjere i geografski položaj te ono čime se zapravo ovdje gospodarstvo bavi, mi smo gotovo najsličnije regije. Osim poljoprivrede, turizma, bave se i vinarstvom i vinogradarstvom, a u tome je Požeško-slavonska županija jedinstvena u Hrvatskoj', rekao je Tomašević.

8. Forum poljskih i hrvatskih regija su organizirali Savez vojvodstava Republike Poljske, Hrvatska zajednica županija, Ured maršala Lubuškog vojvodstva te Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Poljskoj. Održavao se pod počasnim pokroviteljstvima predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, uz podršku Hrvatskoga sabora, te hrvatskih ministarstava poljoprivrede i regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Uz predsjednika HZŽ i župana Šibensko-kninske županije Gorana Puaka, na Forumu su sudjelovali i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koprivničko-križevački župan Darko Koren, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i brodsko-posavski župan Danijel Marušić. Uz njih, na Forumu su bile i zamjenice i zamjenici župana Osječko-baranjske, Međimurske, Istarske, Varaždinske, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Zadarske, Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije.

Idući, 9. Forum poljskih i hrvatskih regija, održat će se iduće godine u Hrvatskoj, najvjerojatnije u Osijeku.  (Marija Pulić Drljača)

 

Forum hrvatskih i poljskih regija: Suradnjom i zajedničkim inicijativama do bolje pozicije u EU