Zagrebačka županija: Dodatnih 3,2 milijuna potpora poljoprivrednicima

Nakon što su poljoprivrednicima u prvom ovogodišnjem natječaju, koji je trajao do lipnja, podijelili pet milijuna kuna bespovratnih potpora, Zagrebačka županija, inače vodeća po izdvajanjima za poljoprivrednike,  rebalansom je povećala sredstva te raspisala novi natječaj preko kojega poljoprivrednici mogu ostvariti još 3,2 milijuna kuna.

Osim što su ovim povećanjem za poljoprivrednike osigurali dva milijuna kuna više nego u prošloj godini (prošle je godine podijeljeno 6,2 milijuna kuna), u Zagrebačkoj županiji povećali su i maksimalni iznos potpore kojeg korisnici mogu ostvariti, i to za 50 tisuća kuna – sa 100 tisuća na 150 tisuća.

Natječaj će biti otvoren do 30. studenota, a potpore će se dodjeljivati za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju te modernizaciju i povećanje konkurentnosti poduzetnika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u sektoru povrćarstva, cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva te stočarstva i ekološke proizvodnje. Potpore se mogu dobiti i za edukaciju i stručno osposobljavanje, razvoj proizvodnje i marketing, legalizaciju zgrada poljoprivredne namjene, ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i usluga na ruralnom području, ulaganja u sektor šumarstva itd. 

Korisnici županijskih potpora mogu biti poduzetnici, pravne i fizičke osobe s područja Zagrebačke županije koji su, ovisno o potpori na koju se prijavljuju, upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji, Upisnik šumoposjednika ili u upisnik/registar djelatnosti za koju traže potporu te proizvođačke grupe ili organizacije registrirane sukladno Zakonu o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda sa sjedištem na području Zagrebačke županije. 

Osim poštom, poljoprivrednici svoje projekte i zahtjeve za potporu mogu podnijeti i elektroničkim putem, putem sustave ePrijave, a svi detalji dostupni su na službenim stranicama županije. (M.P.D.)

 

zagrebačka županija, stjepan kožić, poljoprivrednici