Podaci Otvorenog proračuna o izdvajanju za obrazovanje u 2019.

Zagrebačka i Splitsko-dalmatinska županija vodeće po planiranom izdvajanju za obrazovanje

Dok čekamo da Ministarstvo financija objavi službene podatke o izvršenju proračuna jedinica lokalne samouprave za 2019., 'zavirili' smo u podatke i usporedbe proračunskih planova za prošlu i ovu godinu dostupne na 'Otvorenom proračunu', aplikaciji koju je zbog podizanja transparentnosti županija, u suradnji sa tvrtkom Coin, pokrenula Hrvatska zajednica županija. Uz izvršenja proračuna iz prethodnih godina, na aplikaciji su tako dostupni podaci o planiranim prihodima i rashodima u 2019. i 2020. godini, pa će, nakon objave službenih podataka Ministarstva financija, biti zanimljivo vidjeti u kojoj mjeri su planovi izrealizirani, odnosno koliko će se izvršenje proračuna poklopiti s onim što je planirano. 

Prema podacima aplikacije Otvoreni proračun, najviše je sredstava lani za obrazovanje u apsolutnim brojkama izdvojila nakon Zagreba, Zagrebačka županija, a slijede Splitsko-dalmatinska, Varaždinska i Osječko-baranjska županija. Riječ je još uvijek o planu, jer podaci o izvršavanju proračuna nisu gotovi. Gleda li se pak izdvajanje u odnosu na broj stanovnika, nakon Zagreba, slijede Varaždinska, Požeško-slavonska, Bjelovarsko-bilogorska i Međimurska županija. Prema planu za ovu godinu, najviše za obrazovanje, u apsolutnim brojkama, planira izdvojiti Splitsko-dalmatinska, Osječko-baranjska i Zagrebačka županija. Na stavci obrazovanje ove su godine u svim županijama sredstva znatno veća, zato jer se plaće zaposlenika osnovnih i srednjih škola od ove godine nalaze u proračunima županija i gradova. No tu je i niz EU projekata koji se nastavljaju i ove godine.

Riječ je o još planiranim sredstvima, a Ministarstvo financija objavit će naknadno  službene podatke o izvršenju proračuna. U aplikaciji 'Otvoreni proračun', za sada se vide oni podaci koje su županije predložile u svojim proračunima za prošlu i ovu godinu. Inače, tu je aplikaciju zbog podizanja transparentnosti županija, u suradnji s tvrtkom Coin, pokrenula Hrvatska zajednica županija.  

Izvor: Hrvatska zajednica županija

Zagrebačka županija: Dogradnja dvije škole, rekonstrukcije njih 11, gradnja 4 sportske dvorane

Izgradnja, dogradnja, opremanje i energetska obnova objekata u školstvu, stipendije, pametne ploče, Prsten potpore i Centri kompetentnosti pet su glavnih stavki usmjerenih u obrazovanje u  Zagrebačkoj županiji u ovoj godini. Iznos od 171.159.728 kuna, odnosno 35 posto ukupnih proračunskih sredstava namijenjen je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu.

Prema podacima Otvorenog proračuna, lani je Županija za obrazovanje izdvojila 261,7 milijuna kuna, a ove godine taj je iznos povećan na 597,6 milijuna.

U ovogodišnjem proračunu planirana su naime znatna sredstva u kapitalne investicije.  U 2020. godini Zagrebačka županija planira gradnju  4 nove sportske dvorane, u osnovnim školama - Klinča Sela, Bedenica, J. Badalića Ivanić Grad i  A. Augustinčića Zaprešić, dvije osnovne škole - Luka i Strmec se dograđuju, a rekonstruira se njih 11.

Zagrebačka županija trenutno provodi energetsku obnovu četiri škole na području za koje su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava. Riječ je o srednjim školama u Vrbovcu i Velikoj Gorici, Područnoj školi Rakov Potok i Osnovnoj školi Stjepan Basariček.

U 2020. godini dodijelit će se 45 stipendija za učenike i 30 stipendija za studente. Stipendije iznose 600 kuna mjesečno za učenike i 1.200 kuna za studente, a isplaćuju se 12 mjeseci u godini. U županijskom proračunu osigurano je 2.065.000 kuna za stipendije. Odluka o povećanju stipendija s lanjskih 500 na 600, odnosno sa 1.000 na 1.200 kuna donesena je za ovu školsku tj. akademsku godinu. 

Nadalje, nabavit će se 55 pametnih ploča u matičnim i područnim osnovnim školama Županije. Nabava, osim samih ploča, uključuje i edukaciju nastavnika koji će ih koristiti u svakodnevnom radu i na taj način osuvremeniti nastavni proces i učiniti ga zanimljivijim učenicima. Za nabavu pametnih ploča osigurano je 2,2 milijuna kuna.

Zagrebačka županija u suradnji s partnerskim osnovnim i srednjim školama osigurala je pomoćnike u nastavi u okviru projekta PRSTEN POTPORE koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda i proračuna županije.

Ukupna vrijednost projekta Prsten potpore koji se provodi 4 godine (2017.-2021.) je 18.845.548,80 kuna od čega je 10 milijuna kuna bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda, a ostali dio od 8.845.548,80 kuna proračunska sredstva Zagrebačke županije, pri čemu je polovica Županijskog učešća osigurana iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Zagrebačka županija provela je postupak nabave usluge prijevoza za učenike 29 osnovnih škola kojima je osnivač i s izabranim prijevoznicima sklopila je Ugovore o prijevozu. Time je osigurano da već prvog dana nastave 7.500 učenika osnovnih škola sigurno stigne od mjesta stanovanja do škole.

Za prijevoz učenika osnovnih škola u proračunu Zagrebačke županije osigurano je ukupno 22,5 milijuna kuna.

Osim 12 milijuna kuna koji su osigurani za prijevoz srednjoškolaca sukladno Odluci Vlade RH, Zagrebačka županija osigurala je dodatnih 400.000 kuna za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola u mjestima gdje nema organiziranog javnog linijskog prijevoza.

Zagrebačka županija prijavila je 100 milijuna kuna vrijedan projekt „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0“ za sufinanciranje iz EU fondova. Očekuje se kako će 30 milijuna kuna biti povučeno iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 50 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, dok će Zagrebačka županija osigurati preostalih 20 milijuna kuna.

Regionalni centar organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije. Srednja strukovna škola Velika Gorica postat će Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor specijalizirat će se kao Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se Srednja škola Dugo Selo razviti kao Centar izvrsnosti za robotiku.

Splitsko-dalmatinska županija: Velik posao na Centru izvrsnosti

Splitsko-dalmastinska županija je prema podacima Otvorenog proračuna lani izdvojila za obrazovanje 206,3 milijuna, a ove godine plan je 870,4 milijuna kuna.

Kako je vidljivo iz pojedinih stavaka ovogodišnjeg proračuna, 100.000 kuna, kao i lani, Županija je osigurala za jednokratnu novčanu nagradu uspješnim učenicima osnovnih škola koji su ostvarili odličan plasman na državnim natjecanjima iz znanja ( prvo, drugo i treće mjesto) kao i za nagradu mentorima najuspješnijih učenika. Za sufinanciranje osobnih pomoćnika i pomoćnika u nastavi za djecu koja imaju poteškoće u razvoju osigurano je 20.000 kuna. Isti iznos osiguran je za prometnu sigurnost i kulturu u prometu. Županija se je uspješno kandidirala i dobila sredstva ESF-a za projekt Učimo zajedno III za sljedeće četiri godine, a kojim se financira rad pomoćnika u nastavi kao pomoć učenicima s teškoćama u razvoju. Odobrena su sredstva za prosječan broj od 185 pomoćnika u nastavi. U školskoj godini 2019/2020 u projekt je uključeno 200 pomoćnika koji su pružali potporu 230 učenika s teškoćama u 43 osnovne i 18 srednjih škola. Ukupna vrijednost projekta je 33,5 milijuna kuna, od čega je 10 milijuna kuna bespovratno. U školskoj godini 2019./2020. vrijednost projekta je 9,3 milijuna kuna, od čega je 2,5 milijuna kuna bespovratno. Do kraja projekta, završetkom školske godine 2020./2021. u projekt bi trebalo biti uključeno 205 pomoćnika koji bi pružali potporu 240 učenika s teškoćama.

Za sufinanciranje međumjesnog javnog prijevoza za redovite 202 učenika srednje škole osigurano je 35 milijuna kuna.  Za nagrade učenicima osigurano je 320.000 kuna. Sredstva su namijenjena za jednokratnu novčanu nagradu uspješnim učenicima srednjih škola koji su ostvarili odličan plasman na državnim natjecanjima iz znanja i robotike te učenicima strukovnih škola (prvo, drugo i treće mjesto) kao i za nagradu mentorima najuspješnijih učenika… Niz je još projekata i programa, no sigurno je najznačajniji projekt Županije Centar izvrsnosti. U ovoj školskoj godini u rad Centra izvrsnosti uključene su četiri sastavnice:  CI matematike, CI informatike, CI novih tehnologija i CI prirodoslovlja.

U izvođenje programa uključeno je 430 učenika i 88 mentora. Početkom školske godine Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je i skoro uvođenje novog programa Poduzetništva koji je, kaže, potreban mladim generacijama kako bi polako ulazili u poduzetnički svijet.

–U budućnosti ćemo postići to da će naš Centar izvrsnosti i kao ustanova postati jedan od najrespektabilnijih centara izvrsnosti u jugoistočnoj Europi. Koliko su centri dobri najbolje pokazuje to što smo na državnim natjecanjima iz svih sfera za osnovne i srednje škole imali 75 djece koja su osvojila prva tri mjesta. To je impozantan rezultat kojeg možemo zahvaliti upravo Centru izvrsnosti – rekao je tada župan Boban, te je dodao kako su učenici koji pohađaju Centar izvrsnosti pri upisu na fakultete u pravilu uvijek u top ljestvici primljenih budućih studenata, a upravo im je Centar izvrsnosti podloga i baza za nastavak školovanja - rekao je tada Boban.

Slijedi Varaždinska županija koja je lani za obrazovanje u proračunu izdvojila 249,1 milijun kuna, a ove je godine to iznos od 561,6 milijuna.

Osječko-baranjska županija: Dvije srednje škole centri kompetentnosti, osiguran besplatan obrok za osnovnoškolce

Osječko-baranjska županija je prema podacima Otvorenog proračuna u lanjskom proračunu za obrazovanje izdvojila 184,5 milijuna kuna, a ove se je godine taj iznos popeo na 748,8 milijuna kuna. Od toga se 493,1 milijun odnosi se na plaće zaposlenika.

Među projektima za koja su osigurana sredstva u proračunu je  Školski obrok za sve - besplatni obrok za sve učenike osnovnih škola, koju Županija provodi treću godinu zaredom. Kroz taj projekt svakom učeniku osnovnih škola na području Županije osigurava se besplatno minimalno jedan obrok dnevno. Projekt je započeo 2018. godine, a korisnici projekta su učenici svih 70 redovnih osnovnih škola s područja Županije. U ovogodišnjem proračunu za tu svrhu je osiguran iznos od 11 milijuna kuna. 

Nakon što se izgradi nova nastavno-sportska dvorana OŠ Đakovački Selci, sve matične osnovne škole imat će vlastitu dvoranu

U srednjem školstvu priprema se gradnja nove zgrade I. gimnazije Osijek i Srednje škole Donji Miholjac. Prošle godine provedena su značajna ulaganja u opremanje 18 srednjih škola i učeničkih domova školskim namještajem, uredskim namještajem i informatičkom opremom.

Značajna sredstva izdvajaju se za prijevoz učenika osnovnih škola jer se prevozi 3.571 učenik iz 46 osnovnih škola sa 64 kvalitetna autobusa. Osječko-baranjska županija svim osnovnim školama plaća ugovoreni prijevoz učenika na redovitu nastavu, prijevoz učenika na izbornu nastavu uključujući i rano učenje stranih jezika, pa i ukoliko se održava u suprotnoj smjeni kao i prijevoz na županijska natjecanja.

Županija, nadalje, sufinancira međumjesni prijevoz učenika srednjih škola, kao i redovitih studenata.

Iz vlastitih sredstava plaća dodatnih 50 pomoćnika u nastavi za 52 učenika s teškoćama u razvoju.

Kako je vidljivo iz proračuna za ovu godinu, 161.000 kuna namijenjena je za EU projekt Učimo zajedno, za stipendije 1,4 milijuna kuna, 80.000 kuna za sufinanciranje studentskih kredita, 29,6 milijuna za prijevoz srednjoškolaca..

U školskoj, odnosno akademskoj  godini 2019./2020. stipendiju prima 90 učenika (30 darovitih učenika, 27 učenika koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, 18 učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i 15 učenika slabijeg socijalnog statusa) i 60 studenata (21 daroviti student, 18 studenata koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, 10 studenata koji se obrazuju za deficitarno zanimanje i 11 studenata slabijeg socijalnog statusa).

Županija dodjeljuje i potpore za poslijediplomski studij - potpisani su ugovori sa 49 kandidata.

Provode se i energetske obnove škola, a najviše ih je u Osijeku.

Lani je završena obnova zgrade Graditeljsko-geodetske škole Osijek, a ove godine trebaju završiti radovi na energetskoj obnovi zgrada Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića i Medicinske škole Osijek,  I. gimnazije Osijek te Elektrotehničke i prometne škole Osijek. 

Među 25 strukovnih škola u Hrvatskoj koje će sljedećih pet godina djelovati kao regionalni centri kompetentnosti (RCK), nalaze se i dvije srednje škole s područja Osječko-baranjske županije. To su Elektrotehnička i prometna škola Osijek u sektoru elektrotehnike i računarstva te Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u sektoru ugostiteljstva i turizma. Njihova je svrha osigurati kvalitetan sustav obrazovanja, obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja uz potporu i suradnju s poslodavcima, osnivačima, razvojno-gospodarskim subjektima, strukovnim udruženjima, visokim učilištima, javnim i civilnim sektorom.

Oba regionalna centra kompetencija aplicirala su na Javni poziv Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, i to za više projektnih aktivnosti. RCK Elektrotehnička i prometna škola Osijek priprema tako izgradnju i opremanje novog krila škole (2.200 m2 na 4 etaže), za što su napravljeni idejni projekt i studija izvodljivosti, a glavni i izvedbeni projekt s troškovnikom je u posljednjoj fazi izrade, a potom slijedi ishođenje građevinske dozvole. Prijavljeni iznos je 29.942.296,47 kuna.

RCK Ugostiteljsko-turistička škola Osijek planira rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje Učeničkog doma, te prostora škole. Druga dva poziva su u okviru Europskog socijalnog fonda za modernizaciju ponude strukovnog obrazovanja te podizanje njegove kvalitete radi povećanja zapošljivosti učenika kao i mogućnosti za daljnje obrazovanje.

Nakon Zagreba, najviše u odnosu na broj stanovnika uložila je lani u obrazovanje Varaždinska županija 1 416 kuna, a potom Požeško-slavonska županija, Bjelovarsko-bilogorska i Međimurska županija.

Izvor: Hrvatska zajednica županija

Požeško-slavonska županija: Stipendira sve učenike Poljoprivredeno-prehrambene škole

Ta je županija prema podacima  Otvorenog proračuna lani po stanovniku za obrazovanje izdvojila 1 330 kuna.  

Požeško-slavonska županija isplaćuje stipendije za 77 studenta koji 10 mjeseci dobivaju 600 kuna, a od početka školske godine stipendira i 77 učenika Poljoprivredno-prehrambene škole u Požegi koji dobivaju 500 kuna.

Naime, ove je školske godine upisano 77 učenika u prvi razred Poljoprivredno-prehrambene škole, a njih 14 je iz drugih županija. Inače, Poljoprivredno-prehrambene škola je i odlukom Ministarstva znanosti dobila  naziv Centar kompetentnosti. 

 „Mi u Županiji brinemo o našim osnovnoškolcima, o srednjoškolcima, a pogotovo studentima jer oni odlaze izvan naše lijepe županije i cilj nam je da nam se jedan dan vrate, da steknu nova znanja, koja će onda prenijeti u razvoj naše županije. Dokaz tome je i studentski vlak prema Zagrebu koji smo uveli, a ove godine planiramo nastaviti tu suradnju s Hrvatskim željeznicama i omogućiti studentima u Osijeku isto to, kako bi olakšali putovanje svih studenata– rekao je nedavno župan Alojz Tomašević.

Ovih je dana potpisan ugovor za projekt "Obrok za 5 – faza IV“. Cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva i to u vidu podjele hrane u školama. Ciljna skupina je oko 1050 djece, od kojih je većina korisnika dječjeg doplatka.

Bjelovarsko-bilogorska županija: 44 škole obuhvaćene energetskom obnovom

Slijedi Bjelovarsko-bilogorska županija s izdvojenih 1 102 kune po stanovniku Županije. BBŽ posebnu pažnju posvećuje razvoju školstva, a cilj župana Damira Bajsa je da sve škole, kako matične tako i područne, budu kompletno obnovljene.

Do sada je 12 školskih zgrada kompletno energetski obnovljeno, na nekima su radovi u tijeku, a neke škole energetska obnova tek očekuje.

Riječ je o ukupno 44 školske zgrade na području Županije koje su obuhvaćene europskim projektom energetske obnove i u koje će ukupno biti uloženo 160 milijuna kuna.

„Mi trenutno ulažemo dvaput više samo u školstvo nego što je bio ukupni proračun Županije prije 6 godina. Razlog tome je to što smo bili aktivni da se promijene stvari. Od 44 škole koje su vezane uz investicije energetske obnove, 12 je već gotovo, neki projekti su ili u radovima ili ćemo potpisati ugovore ovih dana. Time ćemo doći do toga da, kada se sve to završi, 90 posto učenika u školama županije pohađa novoobnovljene škole. To je najveći investicijski ciklus bilo gdje u Hrvatskoj. Isto tako, ovog trenutka odobrena su nam sredstva za Centar kompetencije pri Medicinskoj školi, rješavat ćemo i pitanje Glazbene škole, a u tijeku su i dogradnje škola, koje financira sama Županija, kako bi se prešlo na jednosmjenski rad. U 2020. i dijelu 2021. godine Županija će investirati preko 250 milijuna kuna u školstvo.

Meni je ključni element bio da investiramo podjednako, da sve škole dobiju isti standard. Što se ovog projekta tiče, Županija neće napraviti samo ono što je ugovoreno. Mi nikad ne radimo energetske obnove ili dogradnje da to bude samo ono što je ugovoreno prema Fondu. Fond u dobrom dijelu ne ugovara one dijelove koji nemaju veze s energetskom uštedom. To je unutarnja stolarija, krečenje i niz drugih stvari. Nakon toga ćemo osigurati i namještaj“ istaknuo je župan Damir Bajs.

Međimurska županija: Stipendije u srednjem strukovnom obrazovanju od čak 1 500 kuna mjesečno

Međimurska županija je peta s izdvojenih 1 079 kuna.

Nedavno je 186 učenika iz Tehničke škole Čakovec, Graditeljske škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec dobilo  ugovore o stipendiranju u srednjom strukovnom obrazovanju zahvaljujući kojima će primati stipendiju od 1500 kuna mjesečno. Riječ je o drugoj fazi projekta Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja – Gdje su ruke ima i struke.

Kroz ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava Europske unije na poziv 'Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja' u Tehničku školu Čakovec stiglo je prvih 30 milijuna kuna, od planiranih 56 milijuna kuna za izgradnju i opremanje suvremenih prostora budućeg „Regionalnog centra strojarstva SJEVER – TŠČ“ čije će sjedište biti upravo Tehnička škola Čakovec.

Da je Međimurje najdostupnija županija po pitanju obrazovanja, često ponavlja i župan Međimurske županije Matija Posavec 'Svako ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost naše zemlje. Već 7 godina provodimo projekt besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce, besplatan prijevoz u osnovnim i srednjim školama, trenutno je u nekom obliku obnove čak 14 obrazovnih ustanova, gradimo dva istraživačka centra i regionalni centar kompetentnosti te niz godina provodimo projekt stipendiranja deficitarnih zanimanja s Obrtničkom komorom Međimurske županije. Shvaćamo da je ulaganje u obrazovanje najvažnije ako želimo živjeti u sretnoj zemlji te moramo podržati ovakve projekte, stvarati nove vrijednosti i nastaviti biti primjer dobre prakse.'

Županija dodjeljuje i 600 kuna jednokratne potpore svim redovnim studentima. Potpore se učenicima i studentima daju i kroz Međimursku zakladu za obrazovanje dr. Vinko Žganec, a  stipendije se dodjeljuju i učenicima djeci hrvatskih branitelja.

U okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć 2014.-2020. i Fonda europske pomoći za najpotrebitije, Međimurska županija u suradnji s 21 osnovnom školom osigurava prehranu za djecu koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva. Projekt „Školski obroci svima“ vrijedan je 998 tisuća kuna, a njime je osigurano 173 775 obroka u sklopu školske kuhinje. (Lidija Kiseljak)

[vt_box]

Što je OTVORENI PRORAČUN?

Prema istraživanju Instituta za javne financije provedenom od studenog 2015. do ožujka 2016. godine županije su se pokazale kao najtransparentnije jedinice. Unatoč dobrim rezultatima, Hrvatska zajednica županija odlučila je u suradnji s tvrtkom Coin podići transparentnost županijskih proračunskih podataka na još višu razinu putem projekta „Otvoreni proračun“.

Županije žele građanima na jednostavan i čitljiv način predočiti podatke o proračunima svih jedinica, s namjerom informiranja o načinu i namjeni potrošnje proračunskih sredstava, a ovim je projektom to i realizirano.

Projekt „Otvoreni proračun“ ima dva osnovna cilja.  Jedan od ciljeva je da sve županije putem jednostavne aplikacije, na potpuno unificiran način otvore i vizualiziraju županijske proračune po svim klasifikacijama. Drugi je cilj omogućiti županijskoj upravi usporedbu lokalnih i regionalnih proračuna na svim razinama, kao i gospodarskih pokazatelja, te tako pokrenuti kompetitivnost i podići produktivnost i efikasnost rada županijskih uprava. Zbog brojnih noviteta koje ova aplikacija donosi, ovo je prvi put da jedna razina samoupravne vlasti ima unificirani prikaz i to je veliki iskorak u transparentnosti, čak i u odnosu na nacionalnu upravnu razinu.

Putem ove aplikacije građani mogu pratiti prihode i rashode po svim klasifikacijama osnovnim grafičkim modelom, te putem zanimljivih interaktivnih tablica za istraživanje proračuna po svim razinama. Osim toga, aplikacija nudi modul “pitanja i odgovori” (za građane koji traže samo osnovne informacije o proračunu i “složeno analiziranje” za one koji žele vidjeti sve i usporediti podatke po godinama. 

Na istoj aplikaciji smješteni su tzv. “pretinci” i moduli za preuzimanje službenih proračunskih dokumenata i dokumenata u strojno čitljivom formatu, te raznih publikacija kao npr. “Proračun u malom”. Sve to u cijelosti udovoljava Zakonu o pravu na pristup informacijama, te standardima koje postavlja Institut za javne financije. 

Za županijske službenike i proračunske korisnike:

Aplikacija omogućuje županijskim odjelima i proračunskim korisnicima različite mogućnosti pregleda, analize i prezentacije svog proračuna. Proračun je (grafički i tablično) po svim klasifikacijama moguće iz ove aplikacije “izraditi” za svaki organizacijski odjel, kao i za svakog proračunskog korisnika.  Na aplikaciji je omogućeno preuzimanje, kako tablica tako i grafova, što svima omogućava vrlo jednostavnu i brzu izradu prezentacija proračuna za razne potrebe.