ANALIZA Najbolji učenici

Najviše državnih prvaka iz Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije

Oskari znanja dodjeljuju se petnaestu godinu zaredom učenicima za ostvarena prva mjesta na raznim državnim i međunarodnim natjecanjima. Na onim predmetnim i strukovnim, uključujući i vjeronauk i mlade tehničare, ove je godine njih 206 dobilo Oskare znanja. Najviše je osvojenih prvih mjesta iz Zagreba, a slijede Zagrebačka sa 15 prvih mjesta, pa Splitsko-dalmatinska županija sa 14 prvih mjesta, Zadarska sa 11 i Međimurska županija sa 10 prvih mjesta.

Sve više županija prepoznalo je važnost ulaganja u obrazovanje, te upravo i najveći dio proračuna namijenjen je za tu svrhu. Mnogi projekti sufinanciraju se iz EU fondova, pa je i to dobra šansa da se pomogne u raznim projektima - od pomoći najugroženijima do ulaganja u darovite učenike  i obnovu škola.

Analizirali smo iz kojih županija dolazi najveći broj ovogodišnjih prvaka, te koje mjere i programe te županije poduzimaju za školstvo i učenike.

Zagrebačka županija - polovica izvornog proračuna u obrazovanje

Fizika, informatika, kemija, ali i astronomije i mladi tehničari neki su od predmeta u kojima su učenici iz Zagrebačke županije osvojili prva mjesta na natjecanjima. Oskari znanja došli su u ruke 18 učenika. Uzmu li se u obzir ekipna natjecanja, onda je osvojenih 15 prvih mjesta s državnih natjecanja. Poseban prijem za najbolje učenike upriličio je nedavno i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te im tom prigodom uručio i poklon bonove. Učenici koji su osvojili prva mjesta dobili su poklon bon u vrijednosti 1.000 kuna, 700 kuna učenici koji su osvojili drugo mjesto, a poklon bon od 500 kuna trećeplasirani učenici iz Županije. Mentori su nagrađeni s poklon bonom vrijednosti 500 kuna.

„Zahvala djeci na rezultatima koje su ostvarili, a mentorima što su ih vodili i podržavali. Kada na jednome mjestu okupite toliki broj izvrsnih mladih ljudi, onda se sigurno može reći da županija ima budućnost“, rekao je župan Kožić. Inače, prijem za najbolje učenike Zagrebačka županija organizira već 16. godinu zaredom.

Zagrebačka županija znatna sredstva ulaže u obrazovanje, gotovo polovicu svog izvornog proračuna. Ove godine sufinancira nabavu radnih bilježnica za što je u proračunu izdvojeno 7,5 milijuna kuna, sudjeluje u stipendiranju učenika, energetski obnavlja škole, ove i sljedeće godine njih sedam kroz projekt vrijedan 75 milijuna kuna…

Splitsko-dalmatinska županija - Centri izvrsnosti daju prvake

Učenici iz Splitsko-dalmatinske županije pokazali su se dobrim jezičarima, pa su prva mjesta osvojili u natjecanjima iz latinskog, francuskog i talijanskog. Iz Splitsko-dalmatinske županije ove je godine 14 dobitnika Oskara znanja. Najbolji, ali i oni za osvojena druga i treća mjesta, dobili su i posebna priznanja i nagrade od Županije, u ukupnom iznosu od 260 tisuća kuna. Za osvojeno prvo mjesto učenici su dobili 2.500 kuna, drugonagrađeni 2.000 kuna, a trećenagrađeni 1.500 kuna, isto kao i njihovi mentori.

-Ovo je Hrvatska. Ovo su ti mladi ljudi koji su budućnost, oni o kojima treba pisati i izvještavati. Sjećam se kada smo prošle godine imali promociju onih koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima, ostali smo malo i zatečeni financijski u našem proračunu pa su neki morali i pričekati da dobiju nagradu koju smo predvidjeli. Ove godine niste nas iznenadili. Moram reći da je ove godine vas 75 poharalo Hrvatsku svojim znanjem i na tome vam iskreno čestitam - rekao je župan Blaženko Boban prilikom nedavne dodjele nagrada.

Ovako dobri rezultati iz Splitsko-dalmatinske županije, velikim su dijelom zasluga i jačanja Centara izvrsnosti kojim se dodatno usavršavaju daroviti učenici. Zanimljivo je da Centre pohađaju i učenici iz susjednih županija, pa je tako jedan iz Dubrovačko-neretvanske i odnio pobjedu na natjecanju iz matematike.

Centri izvrsnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji počeli su s radom u školskoj godini 2016./2017. S obzirom na širenje i značaj koji su postigli uspostavljena je ustanova Centar izvrsnosti. U te dvije godine, širenjem Centara izvrsnosti na nove predmete, broj djece polaznika se je udvostručio, s njih 174 na 374, a gotovo dvostruko je više i mentora. U sljedećoj školskoj godini planirano je uključiti 444 polaznika i približno 115 mentora.

Centri izvrsnosti šire se i u Zadarskoj županiji iz koje je ove godine Oskare znanja dobilo 11 učenika.

Međimurska županija - ulaganje u informatička znanja

Dest dobitnika Oskara znanja dolazi iz Međimurske županije. Tri osvojenih prvih mjesta je iz njemačkog, a tamošnji su učenici bili i najbolji u natjecanjima iz geografije, kemije, biologije..

Međimurska županija je kao partner pokrenula Centar izvrsnosti iz informatike. Kako nam je nedavno pojasnio župan Međimurske županije Matija Posavec, cilj je je usmjeravanje i sustavno praćenje razvoja informatičkih vještina učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, što znači da su osigurani materijalni i ljudski resursi za kontinuirani, individualni i grupni izvannastavni rad s darovitim, proaktivnim i visokomotiviranim učenicima s različitih informatičkih područja.

Također, Tehnička škola Čakovec odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja postala je regionalni centar kompetentnosti u sektoru strojarstva  te je tako na javnom pozivu odabrana među strukovne škole koje će se narednih godina razvijati kao mjesta izvrsnosti učenja.

Jedan od trenutno najvećih projekata u Međimurju je osnivanje – “Razvojno edukacijskog  centra za metalsku industriju  – Metalska jezgra”,  s ciljem uspostave istraživačke infrastrukture namijenjene znanstveno-istraživačkoj zajednici za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje kompetitivnosti metalske industrije na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

Bitno je spomenuti da Međimurska županija kontinuirano provodi energetsku obnovu osnovnih i srednjih škola te uvodi jednosmjensku nastavu. U tijeku je obnova 20 osnovnih škola i 5 srednjih škola te su izgrađene 4 sportske dvorane s ciljem podizanja standarda nastave u obrazovnim institucijama. Županija financira i besplatan prijevoz za sve učenike osnovnih i srednjih škola, te pomoćnike u nastavi. (Lidija Kiseljak)