Zadarska županija: Trenutačno zaraženo 50 osoba, dostavljen šator za trijažu, nabavlja se još respiratora

„Danas imamo 3 novozaražene osobe što je ukupan broj od 50 pozitivnih pacijenata koronavirus na području Zadarske županije,  plus dvije osobe s područja Ličko-senjske županije“, rekao je uvodno načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.

Dodao je kako je  Nacionalni stožer civilne zaštite poslao  kontejner s 10 kreveta, wc kabinom, kao i šator za trijažu koji će biti montiran ispred zadarske Opće bolnice.

Epidemiolog dr. Alan Medić rekao je da su u našoj županiji  1252 osobe u samoizolaciji, a epidemiolozi su utvrdili 88 novih kontakata. „Od novooboljelih osoba jedna je vezana uz ortopedsku bolnicu, ostalih dvoje nisu vezani“, naveo je Medić i dodao  da je  od jučer  krenula  s radom Covid ambulanta gdje se obavljaju testiranja u dogovoru s epidemiološkom službom i liječnicima obiteljske medicine te da će  danas u poslijepodnevnim satima lakši pacijenti biti prebačeni u Ortopedsku bolnicu Biograd.

„Na odjelu Covid Jedinice za intenzivno liječenje noćas su prebačena dva pacijenta, pa ih je sada u zabrinjavajućem stanju ukupno troje“, rekao je ravnatelj zadarske Opće bolnice Željko Čulina. Ostali pacijenti koji su u dobrom stanju, njih 16 je u redovnom bolničkom tretmanu.
Tijekom današnjega dana 6 lakše oboljelih bit će prebačeni u Biograd u Ortopedsku bolnicu, koja je u potpunosti spremna za njihov prihvat, nakon što je dezinficirana i pripremljena za prihvat svih lakše oboljelih koji se liječe na COVID odjelu bolnice u Zadru.
Epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić najavio je da će u nedjelju navečer u luku Gaženica posebnim katamaranom stići hrvatski građani iz Ancone.
„Putnici će se prepratiti, , selektirati tko pripada našoj županiji i svakog od njih anketirati. Oni koji budu imali uvjeta za samoizolaciju bit će upućeni kućama, a drugi će se smjestiti u karantenu“, rekao je Medić.

Na konferenciji za novinare bio je i ministar zdravstva Vili Beroš koji je kazao kako je došao ponajprije „zahvaliti svim članovima stožera koji su dobro organizirali posao i svim građanima koji poštuju mjere jer to su mjere koje doista čuvaju zdravlje hrvatske nacije od epidemije“.

„ Na sastanku s članovima Županijskog stožera razgovarao sam o kadrovskim problemima i mogućnostima mobilizacije zdravstvenih radnika s obzirom na moguće ispade. Svatko od nas može napraviti nešto za sebe. Došao sam dati podršku svima ovdje. Još jednom apeliram na građane da se pridržavaju mjera jer se samo tako možemo vratiti u normalan život. Svi kao sustav moramo dati određena rješenja te još jednom apeliram na građane da poštuju sve donesene mjere. Ponukan rezultatima iz intenzivne, iako smo rekli da stariji imaju teži klinički tijek, u zadnje vrijeme pojavila se i mlađa populacija, pa se pokazalo da i ona može oboljeti od težeg oblika, poručio je Beroš mladima.

Na novinarski upit hoće li upozoriti liječnike, kao i mlade, jer su neki od njih širili zarazu, Beroš je odgovorio:

„Već sam rekao da je na liječnicima povećana odgovornost jer mi smo ti koji znaju kako se virus širi i moramo voditi računa o svom i tuđem zdravlju. Apsolutno apeliram na zdravstvene radnike, oni se u velikoj većini odgovorno ponašaju“, kazao je.

Novinari su pitali ministra i za kontradiktorne informacije u javnosti o nultom pacijentu u biogradskoj bolnici.

„Ispitat će se sve relevantne okolnosti. Ja sam informiran da je virus ušao putem bolesnice, prema tome uobičajeno je da obole zdravstveni djelatnici koji su na prvoj crti. Nisam dobio informaciju da je bilo drugih neadekvatnih postupanja. No, kao što sam rekao, analizirat će se odgovornost svih nas, pa tako i mene. Nisam istražitelj, zatražio sam informacije i dobio sam ih. Postoji i zdravstvena inspekcija i istina uvijek mora biti detektirana. U ovom trenutku ovo su informacije koje ja imam“, rekao je ministar Beroš.

Odgovarajući na pitanje je li 16 respiratora dovoljno za zadarsko područje, ministar je rekao da u Zadru ima nešto više respiratora.

„Nabavljaju se još četiri respiratora. Nastojimo se što bolje organizirati. Teško je nabaviti respiratore. Ako budemo svi organizirani i ako se budemo držali mjera, možda nam ti respiratori neće ni trebati. Radimo sve da osiguramo adekvatan broj respiratora, ali nemamo čarobni štapić, a i vi ste sada svi jako blizu jedni drugima, molim da se razmaknete, poručio je Beroš novinarima te dodao da „ova ugroza traje mjesec dana, a da je naš zdravstveni sustav reagirao na adekvatan način“. U ovih mjesec dana uspostavili su se centri za testiranje u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. U Zadru aparat nije bio adekvatan. Osobno sam u kontaktu s Hrvatima iz vrha zdravstvene organizacije od kojih očekujem informaciju koji je najrelevantniji brzi test“, rekao je Beroš.

Ministar Vili Beroš u čijoj je pratnji bila i načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba- Bujević, obišao je Opću bolnicu Zadar gdje se kratko sastao sa vodstvom bolnice te se upoznao s trenutačnim stanjem.

„Može se očekivati da će narednih dana biti još pozitivnih uzoraka na koronavirus, ali odgovornim ponašanjem možemo spriječiti da ta brojka bude znatnije povećana. Budimo i dalje odgovorni, disciplinirani i solidarni. Čuvajmo zdravlje svih oko nas. Nemojmo se grupirati, izbjegavajmo društvene kontakte i ostanimo doma.“, rekao je župan Longin.

Kroz prethodna 24 sata policijski službenici su u kršenju mjere samoizolacije zatekli dvije osobe, a 5 puta su s otvorenih prostora zbog nepridržavanja mjera zabrane socijalizacije, upozorili zatečene. Čak 115 osoba pokušalo je bez propusnice priječi iz mjesta boravka u drugo mjesto.
Podatke je objavio načelnik PU zadarske Anton Dražina i dodao da je jedna trgovina kršila propisane mjere.
Na konferenciji za novinare bio je i gradonačelnik Zadra Branko Dukić. (Zadarska županija)