Zadarska županija: Objavljen natječaj za dodjelu potpora u turizmu, u proračunu osigurano 400 tisuća kuna

Zadarska županija objavila je Javni poziv za dodjelu potpora događanjima u turizmu za 2020. godinu. U županijskom proračunu je za tu namjenu osigurano 400 tisuća kuna, a ovaj javni poziv nadovezuje se na onaj Turističke zajednice Zadarske županije koja je za dodjelu potpora događanjima, programima destinacijskih menadžment kompanija i razvojnim programima/projektima na otocima i u zaleđu osigurala 800 tisuća kuna.

Kako kažu u Županiji, sukladno ciljevima i prioritetima Glavnog plana razvoja turizma kao glavnog strateškog razvojnog dokumenta kojim se usmjerava turistički razvitak, Zadarska županija tijekom cijele godine provodi aktivnosti kojima se želi podići svijest o županiji kao atraktivnoj turističkoj destinaciji te time utjecati na povećanje potražnje za turističkim proizvodima, povećanje turističkog prometa i opće potrošnje.

- Cilj Zadarske županije je stalno unaprjeđenje i jačanje turističke ponude posebice u pred i posezoni, ali i na turistički nerazvijenim područjima. Samo na taj način možemo doći do željenog cilja, a to je cjelogodišnje poslovanje u turizmu. Bitno nam je zadržati pozitivno ozračje i status jedne od top turističkih destinacija na Jadranu - istaknuo je župan Božidar Longin te dodao da je prošle godine u Zadarskoj županiji prvi puta premašena brojka od dva milijuna dolazaka i 15 milijuna noćenja.

- Samo daljnjim ulaganjima u obogaćivanje turističkog sadržaja Zadarske županije istaknut ćemo jedinstvene atribute naše destinacije te je na taj način učiniti prepoznatljivom i drugačijom od ostalih, odnosno utjecati na povećanje broja turista, očuvanje i promicanje vlastitog identiteta te jačanje kvalitete življenja i općenito imidža destinacije - dodaje Longin.

Predmet Javnog poziva je dodjela bespovratnih novčanih sredstava za događanja u turizmu na području Županije u 2020. godini, a koja predstavljaju snažan motiv dolaska turista te obogaćivanje turističkog sadržaja destinacije, i to: kulturna/zabavna, sportska te eno-gastronomska, povijesna, tradicijska i ostala događanja.

Korisnici potpore kao organizatori događanja mogu biti pravne i fizičke osobe i to: trgovačka društva, obrti, javne ustanove i turističke zajednice gradova i općina na području Zadarske županije, a potpore se odobravaju za sufinanciranje troškova nabave roba i usluga za neposrednu realizaciju događanja i toza najam opreme (audio i vizualna tehnika, pozornica i sl.), nabavu radnog/potrošnog materijala vezanog za organizaciju događanja,najam prostora za održavanje događanja, najam prijevoznih sredstava u svrhu prijevoza organizatora i izvođača vezan uz organizaciju događanja, troškove izvođača i vanjskih suradnika,  usluge zaštitarske službe te druge opravdane troškove neposredne organizacije događanja, osim promotivnih.

- Kroz ovu mjeru planira se potpora manifestacijama koje se provode s ciljem davanja dodatne ponude na području Županije, zatim događajima čija aktivnost doprinosi unapređenju turističke ponude i razvoju sadržaja koji omogućavaju produženje turističke sezone i stvaranju prepoznatljivog imidža turizma Zadarske županije. Nadamo se da će se prijaviti veliki broj kvalitetnih projekata koji će biti nositelji naše turističke ponude, ali i odličan motiv dolaska gostiju u destinaciju- kaže Lovro Jurišić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove.

Krajnji rok za podnošenje kandidatura je 30 dana od dana objave Javnog poziva na mrežnoj stranici Zadarske županije, tj. do 12. veljače 2020. godine. (L.K.)