Zadarska županija: U 2020. za potpore poljoprivredi 1,3 milijuna kuna, kroz EU projekte 50 milijuna kuna ulaže se u navodnjavanje, te oko 1,9 milijuna za zaštitu od pesticida

Naša nedavna analiza temeljena na konsolidiranim proračunima županija iz 2018. godine, pokazala je da je Zadarska županija peta po izdvojenim sredstvima iz proračuna za potporu poljoprivrednicima. Riječ je o 0,199 posto proračunskih sredstava. Ove godine je za potpore u poljoprivredi predviđen iznos od 1,3 milijuna kuna. Najvažniji projekt za poljoprivrednike je navodnjavanje, koja će biti uskoro obuhvaćena na 2,5 tisuće hektara površine, a pri završetku je i projekt zaštite okoliša od pesticida. 

- Zadarska županija je tijekom 2019. godine raspisala  tri javna poziva kojima smo htjeli dati potporu kako privatnom sektoru tako i udrugama koje u svom djelokrugu rada imaju poljoprivredu i ribarstvo kao primarni interes djelovanja. U prvom i najvećem javnom pozivu za Potpore iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2019. godinu ukupno je isplaćeno nešto više od milijun kuna kroz 275 potpore. U javnom pozivu za Potpore za ribarstvo i marikulturu isplaćeno je oko 55 tisuća kuna za šest korisnika potpore, dok je kroz potpore udrugama isplaćeno 90 tisuća kuna za ukupno sedam udruga - kaže pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj u Zadarskoj županiji Daniel Segarić. 

Svake godine Županija izdvaja oko milijun kuna za potpore u poljoprivredi, a ove godine osigurano je 1,3 milijuna kuna. Inače, najznačajniji projekt koji se po pitanju poljoprivrede odvija u Županiji jest navodnjavanje.

- U tijeku je izgradnja dvaju sustava za navodnjavanje na području naše županije - Baštica 2 i Lišansko polje koji se financiraju sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, za koje je odobreno bespovratnih 50 milijuna kuna. Prvi sustav navodnjavanja Baštica II. faza - Smilčić je pri završetku izgradnje, obavljen je tehnički pregled i vjerujemo da ćemo kroz nekoliko tjedana preuzeti sustav vrijedan preko 17 milijuna kuna kojim ćemo imati u obuhvatu novih 156 hektara navodnjavanih površina, za 43 poljoprivredna gospodarstva. SN Lišansko polje kompleksniji je sustav što se tiče samo izgradnje, jer osim razvodne mreže imamo i jedan vrlo zahtjevan objekt koji treba izgraditi. Radi se o mini akumulaciji od 80.000 m3. Obuhvat ovog projekta iznosi 240 hektara, dok se završetak izgradnje planira u rujnu 2020. godine. Uskoro bi trebala započeti izgradnja sustava navodnjavanja SN Donja Baštica procijenjene vrijednosti 8,5 milijuna kuna, pri čemu obuhvat zahvata iznosi 100 hektara. Uz već dovršeni projekt Baštica 1. faza i projekt SN Vransko polje 1. faza za koji imamo spremnu dokumentaciju imat ćemo pokrivenu poljoprivrednu površinu od 2,5 tisuće hektara. Tada možemo govoriti o pravim preduvjetima za ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju, naravno uz projekt budućeg Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku koji bi trebao biti važan za iskorak naših poljoprivrednika u stručnim elementima - najavljuje Segarić.

Tijekom rujna i listopada prošle godine Zadarska županija je u suradnji s Hrvatskim vodama financirala izvođenje hidrogeoloških istražnih bušotina na tri lokacije na području Županije. One su određene na osnovi izrađene Hidrogeološke studije Ravnih kotara i zadarskih otoka koja je napravljena prethodnih godina. Vodoistražni radovi izvedeni su na području Polače, Nadina i Raštana odnosno na području Viterinca i rezultati obećavajući. Na dvije lokacije utvrđene su određene količine vode, dok je Polača imala zanemarivu količinu.

Pri završetku je europski projekt – PESCAR - Pesticide Control and Reduction koji se je provodio proteklih 30 mjeseci s važnim ciljem: uspostaviti, odnosno osuvremeniti prognostički sustav upozorenja i time zaštititi okoliš od jednog od najjačih zagađivača - pesticida. Kroz projekt koji se financira iz programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014 - 2020. trebalo je ostvariti važan cilj: uspostaviti, odnosno osuvremeniti prognostički sustav upozorenja i time zaštititi okoliš od jednog od najjačih zagađivača - pesticida. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 601,6 tisuća eura, od čega za Zadarsku županiju 257,8 tisuća eura. Projekt PESCAR započeo je u srpnju 2017. godine i tijekom njegove provedbe izvršen je čitav niz aktivnosti: educirani su poljoprivrednici, nabavljena je vrijedna oprema čime je uspostavljena mreža agrometeoroloških i vizualnih stanica, provedene su opsežne laboratorijske analize na uzorcima tla i plodova i još mnoge druge.

- Utvrđeno je da primjenom učinkovitog sustava upozorenja možemo minimizirati korištenje pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji i time pridonijeti kvaliteti hrane, ali i okoliša te je konsenzus svih partnera i uključenih strana da se pozitivna praksa koja je uspostavljena projektom nastavi i u budućnosti - kaže Segarić. (L.K.)