Zadarska županija: 25 milijuna kuna za izgradnju Centra za razvoj i edukaciju

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat nazočio je svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju Centra za razvoj i edukaciju u poslovnoj zoni Grabi u Općini Poličnik.

Riječ je o projektu kojeg zajedno provode Općina Poličnik, kao nositelj, te Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija koja je pripremala i koordinirala izradu tehničke i projektne dokumentacije za ovaj razvojni projekt, a sve uz potporu i podršku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Naime, sredstva za realizaciju samog projekta osigurana su iz europskih fondova, u okviru poziva za razvoj poslovne infrastrukture, upravo preko Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a ukupna je vrijednost projekta 25 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva čine 20 milijuna kuna.

Uz ministra Horvata i domaćine, župana Zadarske županije Božidara Longina i načelnika Općine Poličnik i saborskog zastupnika Davora Lončara nazočili su i saborska zastupnica Grozdana Perić, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Damir Juzbašić, zamjenici župana Zadarske županije Šime Vicković i Šime Mršić, predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Pinter, zamjenica ravnateljice Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija Katarina Colić, te vlč. don Damir Juričin koji je ujedno prigodnom propovijedi blagoslovio prostor polaganja kamena temeljca.

Centar za razvoj i edukaciju, čiji se dovršetak očekuje do studenog 2019. godine, zamišljen je kao moderna poduzetničko-poslovna infrastruktura od lokalnog i šireg regionalnog značaja koja će služiti kao središte za unaprjeđenje poslovanja unutar industrija koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode – vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i med. Također, ovdje će se provoditi proizvodni projekti te razvijati malo i srednje poduzetništvo u prehrambeno - prerađivačkoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji te raditi na razvoju novih proizvoda.

Župan Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo što se konačno krenulo u izgradnju samog objekta, nakon što su ishođene sve potrebne dozvole i zadovoljene zakonske regulative:

“Zadovoljni smo što smo krenuli u izgradnju ovog, strateški važnog projekta za našu županiju. Cilj naših centara kompetencija je pametna specijalizacija i jačanje regionalne konkurentnosti. Ovo je jedan od tri specijalizirana centra za koje smo dobili sredstva iz europskih fondova i s čijom izgradnjom ćemo dostići novu razinu poslovne infrastrukture. Svi ti poslovni inkubatori pokazatelj su našeg dugoročnog promišljanja. O tome govore i aktualne brojke po kojima smo županija s najvišim stopama gospodarskog rasta i povećanja broja zaposlenih u RH”, istaknuo je Longin.

Načelnik Davor Lončar naglasio je kako je Općina već uložila 1,5 milijuna kuna kroz ishođenje potrebnih dozvola, te rješavanja pitanja zemljišta i dokumentacije, dok će se s dodatnih 4 milijuna kuna zatvoriti financijska konstrukcija. Najveće zadovoljstvo vidi u činjenici kako će se na prostoru Centra zaposliti 7-10 djelatnika, dok je u postojećim poslovnim zonama na području Općine oko 1.500 zaposlenih.

Ministar Horvat iskoristio je tu priliku da javno uputi poziv i svim drugim poduzetnicima da se još više informiraju i javljaju na raspisane natječaje, kao i druge vrste potpora, koje raspisuje samo Ministarstvo. „Ovom prigodom želim naglasiti da Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta intenzivno radi na tome da se do kraja godine raspiše 8 novih poziva u okviru kojih će se poduzetnicima na raspolaganje staviti novih 1,7 milijardi kuna te vjerujem da će među tim projektima biti i novi projekti iz ove županije, ali i svih drugih dijelova Lijepe naše“, rekao je ministar Horvat. Osvrnuo se pritom i na razvijenu poduzetničko-poslovnu infrastrukturu na području Općine koja obuhvaća 5 poduzetničkih zona u okviru kojih uspješno djeluje više desetaka poduzetnika. Na taj način pohvalio je samu Općinu i njene predstavnike, istaknuvši kako Poličnik može biti primjer i drugim jedinicama lokalne samouprave te pokazatelj da se ipak može. „Nalazimo se u fazi u kojoj moramo iskoristiti sva ona sredstva koja nam strukturni fondovi stavljaju na raspolaganje. Ovakvu infrastrukturu ne treba graditi sredstvima općinskih i županijskih proračuna, a pogotovo ne sredstvima državnog proračuna, već dobrim osmišljavanjem natječaja kakvih našim poduzetnicima nedostaje. Svu infrastrukturu moramo staviti u punu funkciju i optjecaj tako da poduzetnik ima priliku na jednom mjestu dobiti sav servis koji mu je potreban. Na nama je da im za to osiguramo sve potrebne preduvjete i ovim putem vas uvjeravam da i Ministarstvo i Vlada tome pridaju veliku pažnju, jer pored postojećih problema koji se rješavaju, mi naprosto moramo raditi na pokretanju daljnjeg investicijskog ciklusa, vraćanju optimizma u hrvatsko gospodarstvo i njegovom kontinuiranom jačanju, kako bismo i dalje ostvarivali željene stope rasta“, zaključio je ministar Horvat te čestitao svim uključenim akterima u realizaciji projekta Centra za razvoj i edukaciju, uz želju da se projekt završi u zadanom roku i što prije krene s radom.